Sva tri Dinamova pojačanja položila su 'ispit', a najveće bi mogao biti - Emreli

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 30.07.23. | 13:00

Igor Bišćan u Puli se odlučio na hrabar i riskantan potez. Isplatilo mu se.

Dinamo je na Aldo Drosini odigrao jednu vrlo zrelu i dominantnu utakmicu, Istra 1961 pala je s 3-0, a tri boda i dojmljiva igra svakako će dodatno podignuti samopouzdanje Bišćanu i njegovim trupama pred nastavak kvalifikacija za Ligu prvaka, ali i izazove u HNL-u. Bišćan se prije utakmice odlučio na jedan vrlo riskantni potez. U prvu momčad stavio je tri ovosezonska pojačanja te Mahira Emrelija koji je prošlu polusezonu proveo u Turskoj te je i on svojevrsno pojačanje u Bišćanovoj momčadi.

Iako ova Dinamova postava još nije igrala zajedno, pokazala se u vrlo dobrom svjetlu, a poseban fokus bio je na Dinamovim pojačanjima koja su potvrdila da Bišćan na njih može ozbiljno računati te da će zaoštriti konkurenciju u momčadi. Dinamov strateg bio je vrlo zadovoljan njihovim izvedbama što je i potvrdio u izjavi nakon utakmice.

"Imali smo dosta novih igrača u prvoj postavi pa sam se i ja pitao kako ćemo izgledati, hoće li biti možda previše debitanata. Ali, ispalo je sve fenomenalno. Takvi su bili svi koji su zaigrali, a posebno novopridošli igrači, dakle i Takuro Kaneko i Maxime Bernauer pa i Bohdan Mihajličenko koji je, doduše, već igrao u prošloj utakmici. Kanako je uz malo treninga i putovanje koje je prethodilo odigrao jako dobru, čak bih rekao i ozbiljnu utakmicu, bio je dosta opasan. Na njega ćemo moći računati u budućnosti. Bohdan je čvrst, stabilan igrač, odigrao je jednu jako dobru utakmicu. Maxime je također bio jako dobar. U Puli je prvi put startao, ali i Mahir Emreli koji je nakon dugo vremena nastupio od početka i pružio ozbiljan doprinos ovom rezultatu. Stvarno smo dobili dosta pozitivnog i kvalitetnog s ovom utakmica. Jako sam zadovoljan ovim rezultatom i ritmom u kojem jesmo. Dakako, čestitam i momčadi Istre na korektnoj utakmici, ali danas se namjerila na boljeg suparnika i zato sam jako zadovoljan"

Bohdana Mihajličenka na djelu smo vidjeli još u posljednjoj dionici utakmice protiv Astane. Sada je odigrao svih 90 minuta, pokazao se kao vrlo motoričan bek, siguran u obrani i dodavanjima. Ima dosta preciznu dugu loptu. Dosta je dobro surađivao s Ivanušecom, Baturinom i Emrelijem, a pokazao je i kako mu je ubacivanje oštrih lopti na peterac pravi forte. Dinamovi navijači nakon utakmice su komentirali kako su s Mihajličenkom dobili dva pojačanja - jedno na lijevom beku, a drugo u veznoj liniji u koju se vratio Robert Ljubičić.

Prema ocjeni Sofascorea, Mihajličenko je zaradio ocjenu 7.7 što ga čini trećim najbolje rangiranim igračem, nakon Luke Ivanušeca i Mahira Emrelija. Imao je jedno ključno dodavanje, jedan od dva uspješna driblinga, dodavao je loptu s 88 postotnom točnošću, ali nije pogodio niti jedan od dva upućena centaršuta. Iako Istra 1961 napadački nije bila na razini na kojoj se očekivalo, Mihajličenko je odradio jako dobru defenzivnu dionicu, tri puta je presjekao loptu, blokirao jedan udarac, a zabilježio je i dva 'čišćenja'.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Maximea Bernauera smo gledali na Dinamovim pripremama. Iako jučer nije imao previše posla u defenzivi, sve obrambene zadatke odradio je besprijekorno. Pokazao je kako vrlo dobro čita igru te da ima iznimno siguran i čvrsti pas, s dugim loptama odlično prebacuje igru, u suparničku polovicu, ali i lijevu stranu terena i mijenja dinamiku Dinamovog napada.

Bernauer je na utakmici, naime, zabilježio 14 uspješnih dugačkih dodavanja od 18 pokušaja!

SofaScore mu je dao ocjenu 7.6, što ga rangira na četvrto mjesto najbolje ocijenjenih Dinamovih igrača. Tri puta je presjekao suparnički napad i imao jedno čišćenje lopte. Dodavao je s uspješnošću od 94 posto (89/95).

Za kraj, ostao je vižljasti Takuro Kaneko koji se prvi put predstavio hrvatskoj javnosti u Dinamovom dresu. Japanac je bio nekako najrezerviraniji od tri Dinamova pojačanja, kao da je bio pod dojmom dolaska u hrvatskog prvaka. No i takav pokazao se kao vrlo zanimljiv igrač. Vrlo je motoričan, brz, s desnog krila često je ulazio u sredinu, na poziciju 'osmice' ili povučenog napadača čime je desnu stranu prepuštao Stefanu Ristovskom. Trči jako puno, radio je konstanti pritisak na posljednju liniju Istrine obrane, a pokazao se da je i dobar u duelima. Sinoć je imao pet od osam uspješnih. Dodavao je s uspješnošću od 89 posto, a imao je i tri od četiri uspješne duge lopte. Sofascore ga je za debi u Dinamovom dresu nagradio ocjenom 7.00.

Ne bi bilo korektno ne dotaknuti se Mahira Emrelija, igrača koji je u klub stigao prije godinu i pol, ali do sada nije dobio konkretnu priliku te bi, ako nastavi igrati u skladu s očekivanjima, mogao biti veliko Bišćanovo pojačanje u tekućoj sezoni. Osim krasnog gola i asistencije, u kojima je potvrdio tehničku potkovanost i mirnoću, Emreli je imao jednu jako dobru priliku u prvom dijelu, iznimno puno sudjelovao u izgradnji Dinamovog napada, igrao je 'target mena', vrlo se dobro snalazio u primanju i čuvanju lopte. Povremeno se izvlačio i na desno krilo. Imao je 20 od 21 točno dodavanje, a uspješno je dodao i obje 'duge lopte'. SofaScore ga je ocijenio s ocjenom 8.2, što je, nakon Luke Ivanušeca (8.9) najbolja ocjena jednog Dinamovog igrača u jučerašnjoj utakmici.

Njegova predstava omogućila je Bišćanu da dobro odmori Burnu Petkovća koji je ušao tek u završnici dvoboja, kako bi 'osjetio teren'.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNLTakuro KanekoBohdan MihajličenkoMaxime BernauerIgor BišćanMahir Emreli

Ostale Vijesti