Adam Davy/Press Association
Adam Davy/Press Association

Suparnici bez velikih zvijezda, samo jednog nismo nikad pobijedili, samo od jednoga smo izgubili!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 09.10.22. | 13:42

Turska i Wales nameću su kao najveći konkurenti za jedno od dva mjesta u skupini, no pitanje je kako će Velšani izgledati ako se nakon Mundijala oprosti Gareth Bale. A ni s njim nas nikad nisu pobijedili. Turci su reprezentacija u stvaranju, a Armenci su u jedinom međusobnom dvoboju s Hrvatskom izvukli remi

Čim je završio ždrijeb, krenule su poruke, mnogi već najavljuju da će ljeto 2024. provesti u Njemačkoj, počeli su se raspitivati i za smještaj. Iako se još ništa ne zna, niti gdje ćemo igrati ako se plasiramo, niti kad i s kime. Ali, navijači kao navijači, vidjeli su skupini kvalifikacija i Hrvatsku već vide na Euru. Bez ikakvog upitnika! Premda, znamo kroz povijest koliko smo se znali mučiti kroz kvalifikacije i kad su skupine izgledale lagane, jednostavne. Doduše, možda nijedna nikad nije na prvi pogled izgledala kao ova, izlučna za Euro 2024., ali, svakako, Hrvatska treba biti oprezna, jer, nagazne mine uvijek vrebaju.

Dakle, onako na prvu jasno je da bi Hrvatskoj najveći konkurenti za plasman, za jedno od prva dva mjesta, trebali biti Wales i Turska. Naši stari znanci. Velšani su se plasirali na Mundijal u Katar, često smo se s njima sretali kroz kvalifikacije i prijateljske utakmice i još nikad nismo izgubili. U šest utakmica upisali smo četiri pobjede i dva remija. No, jedna sjajna generacija, čini se, ipak je dosegnula vrhunac i pitanje je koliko još može ponuditi. Nakon što su pobijedili Ukrajinu u dodatnim kvalifikacijama za Katar, Velšani nikoga više nisu pobijedili. Četiri poraza i remi upisali su u Ligi nacija i ispali iz A skupine. Premda najveći broj igrača igra u Engleskoj, u Premiershipu i Championshipu, ipak je glavni čovjek, glavna zvijezda Gareth Bale. I dok nije igrao u Realu, za reprezentaciju je uvijek davao maksimum, vođa je te generacije koja je napravila čudesne uspjehe. Izbornik Rob Page zamijenio je Ryana Giggsa i nastavio nizati uspjehe. Međutim, pitanje je hoće li Bale i nakon Katara ostati u reprezentaciji i na kojoj će razini uopće igrati, s obzirom da je trenutno igrač Los Angelesa. Bez Balea će Wales ipak biti druga priča.

Turska je danas daleko od najboljih dana, rekli bismo da 'pliva' između druge i treće jakosne kategorije u Europi. Nedavno su se Turci iz C skupine Lige nacija plasirali u viši razred, s reprezentacijama te klase uglavnom se jednostavno obračunavaju. No, protiv onih najjačih rijetko će slaviti. Recimo, u doigravanju za plasman u Katar izgubili su od Portugala (1:3), onda i od Italije u borbi za treće mjesto (2:3). Sigurno, turski su apetiti puno veći, puno viši, žele se vratiti u europski vrh, biti stalni sudionici Eura. Dosta je na popisu mladih igrača, uglavnom iz turskih klubova, predvođenih najvećom zvijezdom Hakanom Calhanogluom. Turska je, ujedno, jedina reprezentacija u skupini koja nas je dosad uspjela pobijediti. Jednom nakon jedanaesteraca u Beču 2008. na Euru, drugi put u kvalifikacijama za Rusiju. No, mi smo ipak uspješniji, slavili smo triput, dvaput na Euru, 1996. i 2016. te jednom u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012., kad smo u Istanbulu pobijedili 3:0. Ukupno smo igrali 10 puta s Turcima, uz tri pobjede i jedan poraz (onaj iz Beča se broji kao remi) imamo i šest remija.

Armenija je, pak, jedina reprezentacija koju dosad nismo pobijedili. Igrali smo jednom, prijateljsku utakmicu u Velikoj Gorici, uoči odlaska na Euro prošle godine. No, prijateljska utakmica je jedno, službene su nešto drugo, a u njima Armenci nižu neuspjehe. U zadnjih godinu dana upisali su osam poraza i tek dvije pobjede (protiv Irske i Crne Gore), s time da posebno pamte 9:0 Norvežana. Uvjerljivo su bili posljednji u svojoj grupi B skupine Lige nacija. Najpoznatiji igrač Henrik Mkhitaryan oprostio se od reprezentacije, zvijezdu njegova ranga nemaju na vidiku.

Latvija je davno, 2004. bila na Europskom prvenstvu, no, otada je samo tonula u europskoj hijerarhiji. Pa je tako zadnju Ligu nacija odradila u najslabijem, D razredu. Osvojila je tamo, doduše prvo mjesto, no, teško da će se zadržati dulje u C klasi, s obzirom na kvalitetu. Nema danas Latvija igrača klase Verpakosvskisa, većina reprezentativaca igra u domaćoj ligi. Izbornik je Dainis Kazakevičs. S Latvijom smo igrali dosad četiri puta u kvalifikacijama, sva četiri smo pobijedili. I kad su Latvijci bili bolji nego danas. Trenutno, po rangu jedna od najslabijih reprezentacija bivšeg SSSR-a, iza Azerbajdžana, Kazahstana, Gruzije, Armenije...





Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaWalesTurskaArmenska nogometna reprezentacijaLatvijaEuro 2024

Ostale Vijesti