Strojevi za golove: Ove sezone zajedno su ih zabili 114!?

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 17.12.18. | 12:40

Nevjerojatan učinak najboljih nizozemskih klubova.

PSG 49, Manchester City 48, Barcelona 46, Borussia Dortmund 41, Juventus i Napoli 33, ovo je redoslijed najefikasnijih momčadi liga petice, s time da je City odigrao utakmicu više (17), a Borussia utakmicu manje (15) od preostalih momčadi.

Dvije najefikasnije europske momčad u ovom trenutku dolaze iz iste lige. I to ne neke „lijeve“, nižerazredne, već nizozemske, koja je, doduše, posljednjih godina kvalitetom pala i trenutno se po koeficijentu nalazi na 11. mjestu najjačih europskih liga.

Vodeći PSV i drugoplasirani Ajax, koji ima dva boda manje, zabili su svaki po 57 pogodaka u 16 prvenstvenih kola, što znači da prosječno zabijaju više od 3.5 golova po utakmici! Jedini europski klub koji je ove sezone zabio jednak broj golova (ne računajući lige koje igraju po sistemu proljeće-jesen) je švicarski Young Boys, no Dinamovom krvniku su za taj broj golova bile potrebne dvije utakmice više (kada smo kod Dinama, napomenimo kako Modri uopće nisu najefikasnija momčad HNL-a, Plavi su u 18 kola zabili 32 gola, jednako kao i Lokomotiva, što je šest manje od vodećeg Osijeka, čime se potvrđuje defenzivna karakteristika ove Bjeličine momčadi).

Način na koji PSV i Ajax igraju u prvenstvu Nizozemske naprosto je nevjerojatan. Ukupno su zabili 114 pogodaka, PSV ima 15 pobjeda i poraz od trećeg Feyenoorda (1:2), a Ajax je osim uvjerljivog poraza od družine iz Eindhovena (0:3), neočekivano kiksao u prvom prvenstvenom kolu protiv Heraclesa na domaćem terenu (1:1).

Recimo, u listopadu, studenom i prosincu Ajax je zabio 41 pogodak u devet prvenstvenih utakmica (u posljednjoj je pao De Graafschap s 8:0), što iznosi više od četiri pogodaka po utakmici, a u istom periodu uspjeli su ostati neporaženi u dvije utakmice protiv Bayerna u Ligi prvaka i ispred Benfice i AEK-a izboriti drugi krug natjecanja. PSV je u datom razdoblju bio nešto manje efikasan i zabio je „samo“ 32 prvenstvena pogotka.

Što se najboljih strijelaca Eredivisie tiče, ljestvicu predvodi Luuk de Jong s 14 pogodaka, a na drugom mjestu je napadač Willem II Fran Sol koji je zabio 12. Prvi Ajaxovac je na trećem mjestu Hakim Ziyech s 10 golova, koliko ima i PSV-ov Hirving Lozano.

(Foto: Reuters)

 


Ostale Vijesti