Milan Šabić/Pixsell
Milan Šabić/Pixsell

Strijelac eurogola protiv Osijeka već ima novi klub, što će biti s ostalim juniorima?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 06.06.23. | 08:00

Dinamo je osvojio juniorski naslov, Školu čekaju velike promjene, a tek treba vidjeti tko će od tih igrača konkurirati kod Bišćana

Sezona Dinamove Akademije, na neki način, spašena je juniorskim naslovom prvaka. Modri klinci pobijedili su Osijek (4-1), iskoristili kiks Hajduka baš u Osijeku u prošlom kolu i ipak donijeli 'kantu' u Maksimir, osigurali su i nastuo u UEFA Youth ligi. No, neće taj uspjeh zaustaviti promjene, koje su već krenule u Školi, Ivan Senzen, bez obzira na rasplet prvenstva, teško će sačuvati posao trenera juniora, ali o tome smo već više puta pisali. Sad je najvažnije pitanje što će biti s tim dečkima, tko će od njih ozbiljnije konkurirati za prvu momčad Dinama, kome će Igor Bišćan, koji je uživo gledao susret s Osijekom, dati priliku.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Luka Lukanić, Gabrijel Rukavina, Luka Vrbančić, Moreno Živković, Fran Topić i Jakov Gurlica, igrači su koji su već proteklog proljeća bili u kadru prve momčadi. Neki su, poput Topića, imali veću minutažu, neki su tek bili u zapisniku i nisu dočekali debi, a još dvojica važnih igrača ove juniorske momčadi, Marko Brkljača i Matej Šakota, bili su sasvim u drugom planu. Izdvojili bismo još i Lovru Gubijana, koji pokriva uvijek deficitarnu poziciju desnog beka, to su, uglavnom, najzvučnija imena ove momčadi i igrači od kojih se očekuje da već ove sezone naprave prvoligaški iskorak.

"Ne mogu u ovom trenutku reći koliko će njih igrati za prvu momčad, ali Dinamo ima kontinuitet da iz svake generacije dva ili tri igrača zaigraju za seniore i vjerujem da će se to i nastaviti", rekao je Ivan Senzen nakon utakmice, jasno poručio da za sve njih sigurno neće biti mjesta u Bišćanovoj svlačionici. Naravno, neki od njih će možda i ostati u juniorskoj konkurenciji ne bi li pomogli u Youth ligi, ali ipak većinu njih očekuju prvoligaška iskustva. Mahom se radi o 19-godišnjacima ili onima koji će to za koji mjesec postati, najmlađi među njima je Vrbančić, koji još nije punoljetan i logično je da u tim godinama zaborave juniorski nogomet i krenu u seniorsku avanturu. Doznajemo da je upravo takav i okvirni plan, dobar dio njih će iduće sezone igrati na prvoligaškoj razini. Ako ne u Dinamu, onda u nekom drugom klubu HNL-a, ako ne u HNL-u, onda u nekom od klubova u nekim drugim ligama, primjerice, Sloveniji. Premda, jedan dio njih sigurno će proći pripreme s prvom momčadi, jer, Bišćanov je kadar trenutno deficitaran, s obzirom da je dosta reprezentativaca u različitim akcijama.

Gabrijel Rukavina najpotenciranije je ime ove generacije. Mladić, koji je tijekom proljeća često bio u fokusu i objekt polemika, bi li trebao više igrati, završio je sezonu s pehom. Ozlijedio se na treningu, propustio seniorsku utakmicu s Goricom, gdje je trebao participirati, a nije mogao zaigrati ni u juniorskoj, šampionskoj promociji. Pretpostavka jest da će se oporaviti do početka priprema i krenuti s prvom momčadi od prvog dana. A kasnije, vidjet ćemo...

Marko Brkljača došao je u Dinamo lani iz Hajduka uz veliku pompu, no, unisoni je stav da u svojoj prvoj sezoni nije u potpunosti pokazao klasu. Očito je i ta pompa ostavila traga, Brkljača se dugo tražio, mijenjali su mu pozicije, odigrao je sezonu Prve NL u Dubravi, a protiv Osijeka u toj zadnjoj utakmici odigrao jednu od najboljih partija u Dinamovom dresu. I poručio da bi njegovo vrijeme tek moglo doći. Brkljača je također među onima, koji će, prema sadašnjem okvirnom planu, iduće sezone igrati na prvoligaškoj razini. Još se ne zna gdje.

Jakov Gurlica i Moreno Živković, pak, mogli bi se na pripremama i izboriti za ostanak u Dinamu, jer Modrima trebaju stoperi, ako ne dovedu nikoga, jedan do tih mladića (ili oba) mogao bi dočekati svojih 'pet minuta slave'. Luka Lukanić je kapetan generacije, bio je već s prvom momčadi, nije dobio priliku, a s obzirom na još uvijek veliku konkurenciju u veznom redu, pitanje je hoće li se uspjeti izboriti za ozbiljniju minutažu, stoga je izgledno da će se i on kaliti na nekoj drugoj adresi.

Nije još sigurno niti što će biti s Franom Topićem. Iako je u završnici sezone bio i prvotimac, jasno je da će, pogotovo na početku sezone, u europskim izazovima, imati manje prilike, pogotovo ako ostane Bruno Petković i ako dođe netko od željenih napadača. Topić je najavio da će potpisati novi ugovor, dakle, ostat će Dinamov igrač, a u Maksimiru će tek procijeniti je li on 'taj', hoće li nastaviti u prvoj momčadi ili će i on nekamo na posudbu.

Inače, kad se govori o posudbama mnogi u Dinamu ističu primjer Josipa Šutala, koji je odradio sezonu u Istri i vratio se kao gotov igrač, ubrzo postao reprezentativac. To i jest neki model kako bi u Dinamu htjeli razvijati te mlade igrače, kroz prvoligaški nogomet, u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Ulaskom Rudeša u HNL otvorila se još jedna potencijalna destinacija za kaljenje, neki su kontakti već uspostavljeni i poneki bi Dinamov mladić mogao pojačati klub sa zapada Zagreba. No, konkretnih odluka još nema.

Jedini igrač čiji se potencijalni klub spominje jest Matej Šakota. Krilni napadač, koji je protiv Osijeka zabio eurogol, nakon driblinga u rašlje, mogao bi karijeru nastaviti u Slavenu Belupu. Nova upravljačka garnitura u Koprivnici ima želju pomladiti momčad, na tom putu, očito, spremna je i na suradnju s ostalim klubovima u HNL-u, Šakota se spominje kao jedan od željenih igrača u Belupu. Ali, nećemo još ništa zaključivati, križaljka se u Maksimiru tek radi, Šimić, Bišćan i suradnici ne smiju se zaletjeti, moraju dobro odvagati i napraviti kvalitetan plan za razvoj tih igrača, pred njima je jedna od najvažnijih sezona u karijerama, treba im iskorak, moraju pomalo iskoračiti u seniorski nogomet. U Dinamu ili negdje drugdje. Tek tada će i ovaj naslov prvaka dobiti na važnosti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoIgor BišćanDario ŠimićLuka LukanićJakov GurlicaMoreno ŽivkovićMarko BrkljačaGabriel RukavinaDinamo juniori

Ostale Vijesti