Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Što Dinamo želi u Sevilli? Još trojica igrača upitna za Betis

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 12.02.24. | 08:00

Modri u četvrtak igraju u Španjolskoj utakmicu Konferencijske lige o kojoj se u Maksimiru uopće ne priča

Kao što je nakon remija s Lokomotivom (2-2) rekao Bruno Petković dobro je što već za nekoliko dana dolazi nova utakmica, nema previše vremena za gunđanje zbog izgubljenib bodova, fokus se okreće onome što dolazi. A svaka nova utakmica prilika je za popravak, Dinamu je ta iduća prilika - Betis. Doigravanje za ulazak u osminu finala Konferencijske lige ujedno je i utakmica o kojoj se u Maksimiru vrlo malo priča. Kao da više smeta u rasporedu, nego što je prilika za još jedan europski iskorak.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali, tako se ove godine poklopilo, puno je toga Dinamo prosuo u HNL-u, zaostaje u borbi za naslov pa se Europom malotko bavi. I zato je u ovom trenutku Betis nekako u drugom planu, štoviše, uopće nije jasno što Dinamo, generalno, kao klub, želi od utakmice u Sevilli. Dakako, Dinamo se ne smije kockati s ugledom i mora na Benito Villamarin istrčati sa željom za pobjedom, pokazati se u pravom svjetlu. No, uistinu je pitanje što ta utakmica nosi Dinamu? Prvo, po pitanju statusa Sergeja Jakirovića. Je li mu ona opet odlučujuća? Ako jest, ako ga u Dinamu misle smijeniti u slučaju poraza, onda nije jasno zašto to nisu učinili nakon Lokomotive? I je li svejedno kakav je poraz, što ako to bude poraz, recimo, 2-1, koji daje nade za prolaz u uzvratu? Nije isto izgubiti 2-1 i 3-0, 4-0. A da se, primjerice, dogodi takav scenarij, da Betis visoko porazi Modre, ako tada u klubu odluče smijeniti Jakirovića, novi trener imat će samo dva dana za pripremu utakmice protiv Varaždina. Koja je u ovom trenutku, rekli smo, važnija od Betisa.

Želi li Dinamo uopće izbaciti Andalužane? Dakle, teško je povjerovati da će Dinamovi igrači igrati s pola snage, čuvali se za ono što slijedi u HNL-u. Kad osjetiš teren i kvalitetnog suparnika. sigurno želiš dati još više, pokazati se na velikoj sceni. I ne sumnjamo da će Modri baš s takvim motivom doći u Sevillu. Međutim, nismo sigurni da će biti u 'bedu' ako ispadnu od Zeleno-bijelih. Betis je jak protivnik, nije sramota ispasti i oprostiti se od Europe, pogotovo ako u obje utakmice Dinamo ne bude 'daleko'. U slučaju prolaza, to su još najmanje dvije utakmice u Europi, koje odnose fokus i troše snagu za HNL, baš kad kreću najvažnije utakmice za naslov prvaka. Ali, dobar rezultat u Sevilli, a pogotovo prolazak u iduće kolo, dali bi Modrima samopouzdanje, vratili optimizam i vjeru za nastavak te borbe za naslov.

Kakvu momčad će poslati Jakirović na travnjak? Treba li malo odmoriti neke glavne igrače, dati šansu drugima ili ići 'punom parom'? Tko bi rekao da ćemo uoči europskih utakmica, pogotovo protiv kluba iz lige Petice, razmišljati o čuvanju igrača za HNL, ali, eto, promjenila se vremena. Sergej Jakirović sigurno je svjestan da mu opet visi mač nad glavom i da bi mu i Betis mogao presuditi, svjestan je i da je ovo ipak europska scena i da Dinamo mora težiti tome da se prikaže u najboljem svjetlu. U tom kontekstu logično je da na teren istrče svi oni najbolji, premda je, s obzirom na formu nekih igrača, upitno tko jest najbolji u ovom trenutku. Opet, s obzirom na formu, možda je bolje nekoga od njih poštedjeti tog napora i pripremati za Varaždin. Jer, igra se za tjedan dana i uzvrat, a nakon toga slijedi derbi s Rijekom u Maksimiru!

Inače, kao što već znamo, Jakirović u Sevilli neće moći računati na Ademija, Brodića, Pierre-Gabriela, igrače koje nije mogao prijaviti za Europu. Međutim, nakon utakmice protiv Lokomotive pojavili su se novi problemi i čak trojica igrača nakon nje su izašli u statusu upitnih za Sevillu. Dario Špikić u sudaru s Morenom Živkovićem dobio je neugodan udarac u glavu, na poluvremenu je napustio teren. Kako doznajemo ipak nije riječ o potresu mozga, no Špikića bi Jakirović možda mogao poštedjeti puta u Sevillu. Japanac Takuya Ogiwara opet je iskrenuo zglob, onaj isti zbog kojega je propustio dio priprema po dolasku u Dinamo. Vidjet će Jakirović do srijede kakva je situacija s Ogiwarom, kako sad stvari stoje, mogao bi propustiti taj dvoboj. Martin Baturina opet se u subotu osjećao slabo, zato je izišao iz igre, kao da je na pomolu nova viroza. Često ove sezone Martina napadaju virusi, ona zadnja prehlada dobro ga je 'potrošila'. Naravno da i on želi igrati u Sevilli, ali pitanje je hoće li ga Jakirović takvog načetog voditi u Španjolsku ili će ga ostaviti u Zagrebu da se priprema za utakmicu s Varaždinom.



Tagovi

GNK DinamoBetisKonferencijska ligaSergej Jakirović

Ostale Vijesti