Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Jakirović je preživio i Lokomotivu, iako mu nitko više ne vjeruje, a popis grijeha je sve veći. A reakcija Uprave je očajna!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.02.24. | 19:45

Iako su mnogi očekivali da će se u Maksimiru pojaviti bijeli dim, Jakirović je ostao trener. Premda nema nikakve naznake da nešto može promijeniti

Čekali smo čitav dan, očekivali nekakvu reakciju iz Maksimira. Očitovanje o statusu trenera Sergeja Jakirovića, o njegovoj smjeni ili neupitnoj podršci. Teška vremena zahtijevaju teške odluke i ljude, koji će ih donijeti. U Dinamu takvih očito nema! Umjesto da nakon remija (2-2) s Lokomotivom u Kranjčevićevoj, nakon što je većina navijača na stadionu odmah presudila Sergeju Jakiroviću, koji, praktički, više nema kredita ni u javnosti, netko iz Uprave podmetne leđa i prelomi. Na ovu li onu stranu! U Kranjčevićevoj Jakirović nije izgubio, osvojio je bod (ili izgubio dva), ali taj remi boli više od mnogih poraza, koje je doživio u sedam mjeseci na Dinamovoj klupi. Jer, nakon pobjeda protiv Istre i Gorice, protiv koje je momčad i odigrala dobro, u sjajnom nogometnom ambijentu na 'domaćem' terenu, očekivalo se da Dinamo ovu šansu neće propustiti, da će nastaviti niz, još podići razinu igre i barem na jedan dan prestići Hajduk na ljestvici. Međutim, Dinamo je opet odigrao očajno, prvi udarac prema vratima Lokomotive uputio tek u 40. minuti (gol Petkovića), a nakon 2-2 Modri nisu uspjeli pronaći put do pobjede. Štoviše, u zadnjih 20 minuta ponovno su izgledali kao u tih prvih 40 minuta. I, tako je Jakirović potrošio još jedan kredit, a imao ih je puno više od mnogih, no s jednom velikom razlikom; sad više nitko ne vjeruje da se išta može promijeniti i da on ima ideju i način da Dinamo dovede do naslova. Ako nije uspio promijeniti putanju uza sve okolnosti u zadnja dva tjedna, na krilima dviju pobjeda i kikseva najvećeg rivala, onda je teško očekivati da će to učiniti sad! Jer, Rijeka i Hajduk svoje su šanse ovog vikenda iskoristili.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Popis njegovih grijeha ili krivih poteza sve je veći, a najveći je, svakako, to što ni nakon priprema i prijelaznog roka, dakle onoga što je tražio, Dinamo ne izgleda bolje nego što je izgledao prije pola godine. Igrači koje je on doveo, Hoxha i Živković, prije svih, nisu se dosad pokazali pojačanjima. U redu, Živković je mlad, treba istrpiti njegove oscilacije, ali Dinamo za to sad i nema vremena. Zašto je baš u ovoj utakmici umjesto Špikića startao Kaneko, zašto Jakirović više ne vjeruje Kulenoviću, najboljem strijelcu priprema, zašto Petković do pogotka nijednom nije u šesnaestercu? Zašto, generalno, u Dinamovoj igri nema nikakvog vidljivog pomaka i kako je moguće da Lokomotiva dvaput u 20 dana na isti način uzme bodove?

Jakirović je u jednoj od svojih prvih utakmica na klupi, u Osijeku zamijenio Mihajličenka već nakon 25 minuta, kasnije ga i otpisao. Zašto nikad poslije nije povukao takav potez, zašto je stao na kočnicu? Jedna od najvećih grešaka Sergeja Jakirovića jest što se previše uzda u svoje 'senatore', iskusne igrače, vjerovao da će oni izvući situaciju. I zbog njih i zanemario neke druge, nije do kraja iskoristio sve rezerve u svlačionici. Zbog tih je senatora odustao i od svojih nogometnih postulata, promijenio stil igre, koji je zagovarao još na pripremama, želeći ga podrediti svojim najiskusnijim igračima, ne želeći mijenjati njih. I sve je to mogao izvuči, promijeniti da je u subotu Dinamo slavio u Kranjčevićevoj i potvrdio potpuni preporod. Da, rezultat na kraju sve determinira, on presuđuje i bez obzira što bio dojam bio sličan, velika je razlika je između 2-2 i pobjede 3-2. Dinamo pobjedu protiv Lokomotive nije izborio, kad je najviše trebao. Jakirović za to, definitivno, nije jedini krivac, igrači ne mogu biti pošteđeni kritika i odgovornosti, ali sve je manje izvjesno da će se nešto samo po sebi promijeniti u idućim utakmicama. Jakirović je probao, možda imao i dobar plan i ideju, ali nije uspio.

No, naravno, bilo bi lako da je Jakirović jedini Dinamov problem. još je veći problem što nema nikakve reakcije iz kluba. Ni A ni B. Koji je njihov plan? U redu, ako misle da Jakirovića ne treba smijeniti, bilo bi normalno poslati u javnost jasnu poruku: "Stojimo iza trenera, mislimo da promjena ne bi donijela ništa i ne vidimo u ovom trenutku pravo rješenje". I to je odluka, iza koje netko treba stati i za nju odgovarati. Ali, svi su svjesni da Uprava, zapravo, ne zna što napraviti. Jakirović će, po svemu sudeći, voditi u četvrtak utakmicu u Sevilli protiv Betisa. Što je tamo cilj? Ne izgubiti, ostati u igri za prolaz? I, što ako Dinamo ne izgubi, ako uspije proći kroz Sevillu 'na nogama'? Tada će biti na klupi i protiv Varaždina, pa opet protiv Betisa i onda Rijeke? Pa će dobiti otkaz ako izgubi taj derbi? Ili će ga smijeniti već u Sevilli ako Dinamo teško strada pa će novi trener imati samo dan-dva pripreme za Varaždin? To bi tek bio potez očajnika. Nevjerojatno je da Uprava nije u 20-ak dana, od poraza protiv Lokomotive (0-3), kad je otkaz Jakiroviću bio vrlo aktualan, pronašla neko potencijalno rješenje da odmah uskoči, ako dođe do otkaza. U svakom slučaju, opet svjedočimo potpunom nedostatku odgovornosti, 'leadershipa', hrabrosti i među navijačima Dinama sve je manje vjere da će nešto pokrenuti i Dinamo odjednom nezaustavljivo jurnuti prema naslovu prvaka!



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićVlatka PerasNK LokomotivaBetis

Ostale Vijesti