Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

Statut novi, članovi nejednaki, (ne)transparentnost ista! Kao da je nekome cilj da sve propadne...

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 03.01.24. | 13:30

Dinamo je novom odlukom o članstvu, razljutio mnoge svoje navijače, iako po zakonu još ne bi smio odlučivati po novom Statutu, jer on još nije proveden u Registru. Je li riječ samo o žurbi i čistoj aljkavosti?

"Bio sam sa sinom u Zagrebu na Adventu 19.prosinca i ponosno sam ga učlanio u Dinamo. I sad vidim da mi od Nove godine članstvo više ne vrijedi, da ga u 2024. moram obnoviti odmah. To je nepoštivanje članova, ne mogu se tako donositi odluke!... Kažu, po novom Statutu je tako, članarine vrijede u kalendarskoj godini, a ne godinu dana od učlanjenja? A gdje da ja vidim novi Statut, tko mi ga je pokazao, je li ga klub objavio na svojoj stranici? I, je li to ranvopravno članstvo, svi ćemo imati isto pravo glasanja na izborima, iako ću ja platiti dvostruku članarinu, a netko samo jednom?..."

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

To su tek dvije od mnogo više poruka razočaranih Dinamovih navijača i članova, koji su nam se javili nakon što je Dinamo objavio da su s 31.prosinca prestale vrijediti sve članarine i da, po novom Statutu, one vrijede u kalendarskoj godini. Novi Statut donesen je 21.prosinca i, dakle, svejedno je li se netko učlanio u klub 20.prosinca, 17.rujna ili nakon što je Statut stupio na snagu, članarine - ne vrijede! A k tome, zadnjih dana na radi ni mogućnost online učlanjena, zamislite, dakle, kako se osjećaju Dinamovi članovi u nekim udaljenim mjestima, gdje nema niti povjerenika. Poput gospodina s početka priče, koji je došao u Zagreb, svečano sinu ispunio san, a onda shvatio da je novac, zapravo, bacio. S obzirom da nema utakmica, nije mogao iskoristiti nijednu pogodnost, poput, besplatne ulaznice...

No, imali bi u klubu čvrsti temelj za takvu odluku, ljutio se tko ili ne, da uopće smiju odlučivati po novom Statutu. Jer, u zakonu o Udrugama RH jasno piše: Udruga ne smije u pravnom prometu postupati po promjenama niti rabiti podatke o promjenama iz stavka 1. ovog članka (promjena Statuta) prije nego što su upisani u registar udruga. Provjerili smo, na dan 3.siječnja novi Statut nije upisan u registar udruga. Kao ni dvije Dinamove Skupštine iz rujna i prosinca. Ne samo to, u spomenutom registru još uvijek je Dario Šimić član Uprave i osoba ovlaštena za zasutpanje kluba! Čovjek, koji je otišao iz Maksimira prije gotovo tri mjeseca. Kao da netko želi biti iznimno duhovit. Ako ćemo stvar dovući apsurda, znači li to da Šimić može normalno potpisati neki posao iz ovlasti Dinamove Uprave i on postaje pravovaljan?

Kad se pričalo, godinama, o novom Statutu, stalno se spominjala transparentnost. Svi članovi moraju imati uvid u Statut, Dinamo ga mora javno obajviti na svojim stranicama. E pa, eto, to se ni sad nije dogodilo. I to odmah znači, ni manje ni više, da nisu svi članovi jednaki! Prvo, kao što smo već zaključili, neki će se morati ponovno učlaniti iako bi im po starom Statutu članstvo vrijedilo u vrijeme izbora. K tome, jedna grupacija navijača, koja je sudjelovala na izradi Statuta zna sve njegove tajne, dok oni drugi još uvijek nemaju pojma koja su njihova prava i obveze. Što daje ovima prvima dobru startnu prednost pri organizaciji svoje liste za izbore, promociju... Dok mnogi drugi još uopće ne znaju kako stvar funkcionira. (Ne)transparentnost je, dakle, ostala ista. A kad već pričamo o izborima, kad će se oni uopće održati? Klub još nije objavio, barem ne javno, točan datum, iako se špekulira s 1.ožujka. I, odmah možemo zaključiti, održe li se izbori toga, ili neće biti u skladu s novim Statutom ili će Dinamu opet prijetiti svojevrsna blokada!

Zašto? Mandat čak tri od četiri Tijela kluba, predsjedniku, IO-u i Skupštini istječe 11.ožujka. Što znači da je to zadnji dan kad bi Dinamo trebao dobiti novu Skupštinu. No, u Statutu piše i sljedeće; "15 dana prije donošenja odluke o sazivaju Skupštine Izvršni odbor formira popis svih članova Skupštine." Drugim riječima, sastav nove Skupštine mora biti poznat 15 dana prije njezina sazivanja. Znači, ako bi izbori bili 1.ožujka, bilo bi veliko kršenje Statuta da se Skupština održi 11.ožujka! Alternativa, Dinamo bi neko vrijeme funkcionirao bez svoja tri najvažnija tijela, mandat bi imala jedino Uprava! No, nigdje ne piše koje ovlasti u tom slučaju ima Uprava i što ona može raditi. Piše jedino da ako isteknu mandati svim tijelima kluba, tada "svi članovi Dinama postaju Skupština i biraju nova tijela kluba." Ali, kažemo, Upravi mandat i dalje traje, još tri godine... Još nešto, u Statutu piše i da izborno povjerenstvo mora biti izabrano najkasnije dva mjeseca prije izbora. Što opet znači da izbori nikako ne mogu biti prije 28.veljače, a to onda opet, ako se poštuje Statut, znači da Skupština ne može biti 11.ožujka! Inače, Dinamo nije objavio niti sastav tog Povjerenstva, ali nekako se kroz maksimirske zidove probila informacija da je tu dužnost u ruke dobila Ljubica Matanović. Simpatična i dobroćudna dama, dinamovka s dugogodišnjim stažem u klubu, ranije zadužena za članstvo, ia nače poznatija kao Ćirina tajnica. Bez ikakvog podcjenjivanja, nije li ipak malo neobično da klub tako odgovornu funkciju daje u ruke gospođi, koja nema baš previše iskustva sa sličnim pitanjima, da nije izabrao nekog iskusnog pravnika!?

Znamo, ljudima u klubu se očito jako žuri, provesti sve što treba da bi na izbornoj Skupštini u ožujku mogli odahnuti. No, sami su si krivi, mogli su donijeti Statut mjesecima ranije, a ne pokušati izmigoljiti obećanjima i dogovorima. I sad su u gabuli. Nakon svih tih mjeseci razgovora, prijedloga i nacrta, dosta je stvari opet odlučeno na ho-ruk i tek ćemo vidjeti kako će se stvar odigrati. Iako klub, sa svojim tijelima, za koja još ne znamo jesu li uopće legalna, vodi ovu priču, ne možemo od kritike osloboditi niti navijače, one predstavnike, koji su radili na tom 'povijesnom' Statutu. Jer, i oni su dio tih tijela, ako su tako revno ukazivali na netransparentnosti godinama i 'jahali' po svakom detalju, onda moraju i sad. Ako im je to doista nit vodija! Jer, ovako se odaje dojam da se novim Statutom, zapravo, ništa nije promijenilo, da i dalje ima jednakih i jednakijih, da se neki članci i stavci mimoilaze ili ignoriraju. I, naravno, logično je pomisliti, radi li se uistinu samo o žurbi i aljakavosti ili opet samo o borbi za sigurne fotelje, da se nekima pogoduje i 'štela' im se skupštinski mandat? Ili je nekome, možda, u cilju da sve i bude izvan procedure pa da sve i propadne?

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK DinamoStatut GNK DinamoMirko BarišićBad Blue Boys

Ostale Vijesti