Reuters
Reuters

Statistika ovaj put nije kao bikini: Real Madrid je u trenucima izgledao kao niželigaš u FA kupu, a Modrić je odigrao najslabiju partiju od 2020

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 18.05.23. | 08:31

Koliko je Manchester City sinoć bio bolji od Real Madrida ne potvrđuje samo konačni rezultat i dojam, već i čista statistika. Posebno u prvih 45 minuta dvoboja na Etihadu.

Prvo poluvrijeme utakmice na Etihadu bila je jedna od najdominatnijih predstava jedne momčadi u novijoj povijesti Lige prvaka. Način na koji je Manchester City izdominirao Real Madrid, aktualnog prvaka Europe i jednu od najjačih momčadi Starog kontinenta naprosto je bilo nevjerojatno. Madriđani na kraju utakmice mogu zahvaliti samo svojem vrataru Thibautu Courtoisu jer konačni rezultat 4-0 na semaforu nije zasjao već na poluvremenu.

Tempo Građana u prvom dijelu bio je brutalan, neuhvatljiv. Ofenzivna četvorka Cityja, predvođena sjajnim krilnim napadačima Bernardom Silvom i Jackom Grealishom, u praktički svakom prelasku centra domaće momčadi radila je 'nered' u obrani Real Madrida čiji su se igrači previše trošili na defenzivne zadatke i prema naprijed su ostali potpuno limitirani. Los Blancosi sinoć, jednostavno, nisu mogli izaći iz 'nesnosnog' Cityjevog presinga.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako statistika često nije objektivni pokazatelj kvalitete izvedbe jedne momčadi, za nju često govorimo da je 'kao bikini', odnosno da puno otkriva, ali ono najbitnije sakriva, ovaj put to, ipak, nije bio slučaj. Posebno kada govorimo o prvih 45 minuta uzvratnog susreta polufinala Lige prvaka.

Recimo, u prvih 15 minuta dvoboja, u kojima su Madriđani još uvijek bili 'živi', Manchester City imao je 79 posto vremena loptu u svojim nogama, čak 124 dodavanja, a Real Madrid njih - 13.

U cijelom prvom poluvremnu Manchester City uputio je kolosalnih 13 udaraca na gol Thibauta Courtoisa, a Real Madrid samo jedan - pokušaj Tonija Kroosa s 25 metara koji je odsjeo na gredi. U prvom poluvremenu Manchester City imao je 43 napada, a Real Madrid samo tri, odnosno 40 manje! Guardiolina momčad imala je 325 od 359 uspješnih dodavanja, a Ancelottijeva, više od tri puta manje, 102 od 130.

Idemo dalje. U prvom poluvremenu Bernardo Silva, igrač dvoboja koji je načeo Kraljeve s dva pogotka, imao je 196 dodira lopte u posljednjoj trećini terena, a Real Madrid, svih 11 igrača, 10. Ukupno. I govorimo samo o prvih 45 minuta.

Tek u nastavku utakmice Real Madrid se, recimo to tako, probudio. City je svjesno smanjio tempo, sigurno je čuvao stečenu prednost i čekao prostor ne bi li u potpunosti dokrajčio 'svrgnute' Kraljeve, što im je na kraju i uspjelo...

Real Madrid je prvi udarac u okvir Edersonovog gola imao tek u 62. minuti, a drugi u 82. Oba su bila jalova.

Osim s tempom i pressingom, Građani su razmontirali Madriđane i u duel igri. Tako je David Alaba u cijeloj utakmici bio u dva duela. Oba je izgubio. Dani Carvajal osvojio je tek 33.3 posto duela, a Eduardo Camavinga 30. Posto. Jedni, donekle, na razini u tom segmentu igre bio je Eder Militao koji je osvojio šest od devet duela. No, veliko je pitanje zašto je Ancelotti Militaa pretpostavio Antoniju Rüdigeru, budući da Brazilac nije u formi, a Nijemac je u prvoj utakmici sjajno zaštopao Erlinga Haalanda koji se jučer propisno ispromašivao i pravo je čudo kako se i on nije upisao u listu strijelaca.

O Luki Modriću napisali smo kartice i kartice hvalospjeva, divili smo se njegovoj igri unatoč za vrhunskog nogometaša poznim godinama, no naš kapetan sinoć se uklopio u sivilo svoje momčadi. Igrao je do 63. minute. SofaSocre dao mu je ocjenu 6.6. Imao je 29 od 38 točnih dodavanja (76 posto), nije uputio niti jedan udarac na Edersonov gol te nije zabilježio niti jedno ključno dodavanje. Ukupno je dobio jedan od dva duela u kojima se našao.

Tih 76 posto točnih dodavanja je najlošiji Modrićev učinak u tom segmentu igre od lipnja 2020. kada je u prvenstvenoj utakmici protiv Eibara (3-1 pobjeda Madriđana) imao 75 posto točnih dodavanja. Modrić je uz to samo tri dodavanja imao u posljednjoj trećini terena, ali je, da stvar bude gora po Ancelottija, imao najviše točnih takvih dodavanja, sve do 78. minute kada se s Modrićem u tom segmenti igre izjednačio Federico Valverde.

Sve u svemu, Manchester City potvrdio je da je trenutno najbolja momčad na svijetu. Dominacija iz prvog dijela utakmice protiv Los Blancosa dugo nije viđena na tako visokoj razini, u trenucima je djelovalo kao da City igra utakmicu FA Cupa protiv nekakvog niželigaša, a ne aktualnog prvaka Europe i jedne od najboljih momčadi svijeta.

Iako je Real Madrid ove sezone osvojio tri trofeja, Kup kralja, europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo, sezona će za Madriđane biti proglašena neupsješnom. Navijači Los Blancosa smatraju da imaju dosta limitirani kadar u odnosu na, recimo, Manchester City, a to potvrđuju idućim podatkom. Dok je Pep Guardiola u nastavku utakmice u igru ubacio Riyada Mahreza, Phila Fodena i Juliana Alvareza (potonji dvojac kreirao je posljednji pogodak na utakmici), Ancelotti se morao osloniti na usluge Lucasa Vazquzeza, Danija Ceballosa, Marca Asensia i Aurelina Tchouamenija.




Tagovi

Real MadridManchester CityLiga prvaka

Ostale Vijesti