Svoje prste u Wolfsbergerovom čudu imao je i Bjelica

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 20.09.19. | 13:42

Lokalni svećenik u Wolfsbergu raspalio je crkvena zvona koliko idu kad je utakmica protiv Monchengladbacha završila.

Bio je to najveći europski poraz slavnog bundesligaša u klupskoj povijesti, a ostat će zapamćeno kako su ga doživjeli od kluba koji je trenutačno treći na austrijskoj prvenstvenoj ljestvici, no prije samo nekoliko godina grcali su u nižim ligama. Tad se klupskoj vrhušci dogodio Nenad Bjelica i upleo svoje prste u današnju najljepšu priču u nogometu.

Tad su se zvali WAC St. Andra radi fuzije sa obližnjim klubom, a sadašnji Dinamov trener preuzeo ih je u drugoj austrijskoj ligi 2010. godine i u sezoni 2011/12. osvojio naslov te posljedično promociju u austrijsku Bundesligu. Te sezone klupska uprava odlučila je prekinuti suradnju s klubom s kojim su bili u fuziji i promijenili su ime ponovo u Wlolfsberger. Bjelica ih je doteglio do petog mjesta u Austriji te 2013. godine prešao u Austriju Beč, a klub nastavio rasti i bez njega.

Uglavnom su se motali oko sredine ljestvice, u sezoni 2016/17. bili su blizu povratka u drugu ligu, ali uspjeli su sačuvati glavu iznad vode i konačno prošle sezone ostvarili povijestan uspjeh osvojivši treće mjesto u Austriji te plasiravši se u Europa ligu.

Osobitost ovog uspjeha simpatične austrijske momčadi svjedoči činjenica kako su sve ovo postigli s momčadi vrijednom 11,650.000 eura, gotovo trostruko jeftinijom od najskupljeg Dinamovog igrača Danija Olma. Wolfsberger bi bio tek sedmi najskuplji u hrvatskoj ligi, ispod Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka, Lokse i Gorice.

 

Nogometaši Borussije Monchengladbach bili su im prvi europski ispit u povijesti kluba koji postoji od 1931. godine, mnogi su im predviđali šamaranje osobito u Njemačkoj, ali šamarčinu su dobili Nijemci, a navijači austrijskog čuda proslavili su povijesnu pobjedu na europremijeri.

„Ne znam što je uzrok poraza, nije problem u psihološkoj spremi, ali ovakvu večer ne smijemo si više dozvoliti", rekao je branič Monchegladbacha Matthias Ginter.

Njemački mediji bili su puno oštriji…

„Najveća sramota od Cordobe,“ piše u Bildu, koji se prisjeća poraza Njemačke od Austrije 2:3 na SP-u 1978. u Argentini.

Kicker piše: „Gladbach je progutao gorku pilulu i doživio poniženje epskih razmjera. Od prve do zadnje minute momčad je bila misteriozno nezainteresirana i vukla se po terenu, što je dopustilo Wolfsbergeru da im nanese poraz koji će ih još dugo boljeti.“

Povijesna noć austrijskog nogometa u Monchengladbachu odjeknula je cijeloj Europi, a u Wolfsbergu, gradu od oko 25 tisuća stanovnika, doslovno, jer je svećenik u lokalnoj crkvi u čast domaćim herojima nakon utakmice zazvonio crkvenim zvonima.

(foto: Reuters, Pixsell)

 


Tagovi

WolfsbergerEuropska ligaBorussia MönchengladbachNenad Bjelica

Ostale Vijesti