REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Srećko je ponovno sretan

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.09.23. | 12:58

Portugalac dugo vremena nije bio radostan, a za to, uostalom, može kriviti i samog sebe, budući da mu nije „općina birala klub“, nego je osobno stavio svoj potpis na ugovor s Madriđanima. Sada je opet pronašao svoje mjesto pod nogometnim suncem.

Kada se opisuje stil igre kakav preferira Diego Simeone, alfa i omega Atletico Madrida, obično se posegne za sintagmom „nogomet s nožem u zubima“. Radi se o filozofiji u kojoj su lepršavosti, kreaciji i slobodnoj igri pretpostavljene trka, agresija, čučanje u srednjem ili niskom bloku i težnja da se u što manje dodira stigne u priliku za postizanje pogodaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Simeone obično bira igrače „na svoju sliku“ - one ratničkog mentaliteta koji će ponekad i na silu pronaći meki trbuh protivnika pa onda brzo zadati fatalni udarac. Ukratko, argentinski stručnjak želi radnu momčad u kojoj je sve podređeno Njegovom visočanstvu – rezultatu. Doduše, to ne znači da u Atleticu nisu na cijeni talentirani igrači kojih je za vrijeme Simeonove vladavine bio nemali broj, ali svatko tko kroči nogom u svlačionicu Madriđana mora bespogovorno prihvatiti trenerove postulate, a ego ostaviti ispod otirača.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Joao Felix se nije mogao uhvatiti u koštac s tim zahtjevima.

Kada je Benficu zamijenio Atleticom 2019. godine, čak su i površni poznavatelji nogometnih prilika bili zapanjeni njegovom odlukom. Bilo je poprilično očito da će imati velike poteškoće u takvom okruženju. Ako igraču takvih kvaliteta – dotjerane tehnike i fenomenalnog driblinga - oduzmete loptu i natjerate ga da trči za suparničkim bekom, malo toga vam ostane od njegovog nogometa. Felixu je potrebna lopta u nogama kako bi se izrazio, kada je nema, on djeluje začepljeno, a njegovo samopouzdanje pada u ambis zbog čega postaje „jedan od“, a ne kao igrač prevage, kojeg ste, uzgred rečeno, platili gotovo 130 milijuna eura.

Ubijete li mu vjeru u njegove mogućnosti dobijete igrača koji je u svojoj posljednjoj punoj sezoni za Colchonerose upisao 35 nastupa, osam pogodaka i četiri asista. Puno premalo.

Udubine u odnosu Felixa i Simeonea nastale su vrlo rano, a s vremenom su se samo produbljivale. Obično bi Portugalac slao kriptirane poruke svaki puta kada bi zaigrao u nacionalnom dresu u kojemu je disao punim plućima, a onda bi mu Simeone, puno izravnije, odgovarao. Odnos je nepovratno narušen tijekom zime prošle godine.

REUTERS/Susana VeraREUTERS/Susana Vera

„Svi znamo koji je problem u klubu, ali nemam namjeru to javno izreći“, poručio je Felix, a Simeone mu odgovorio:

„Uvijek radim u interesu momčadi, a volio bi točno znati o kojem to problemu Joao govori“, odbrusio je trener Madriđana, a ubrzo nakon toga je nezadovoljnik lansiran na posudbu u Chelsea.

„Tražio sam promjenu sredine jer sam imao velike poteškoće u prilagodbi na stil igre u Atleticu. Otišao sam jer mi je glava bila puna činjenice da sam se trudio, ali nikako nisam uspijevao“, pojašnjavao je Felix odlazak na posudbu u London, pa dodao:

„Diego je jako dobar trener, ima svoj način razumijevanja nogometa, kakav drugi treneri nemaju. To je dobro za neke igrače, a loše za druge. Njegova ideja je da se pati na terenu. Patnja dok se ne ukaže prilika za postizanje pogotka. To je njegov način nadmetanja. Nije to loše, ali je sasvim drugačije od onoga što žele drugi treneri“, ustvrdio je Felix ono što je svima bilo jasno.

REUTERS/Molly DarlingtonREUTERS/Molly Darlington

Nije, međutim, briljirao u Chelseaju u kojem je u 20 utakmica ovjerio četiri pogotka. A niti u Londonu nisu bili suviše impresionirani njegovim izdanjima pa se Felix vratio u svoje madridsko agregatno stanje – malodušje. U panici da će potratiti još jednu sezonu, budući da nije bilo zainteresiranih kupaca za plaćanje astronomske otkupne cijene (izuzev Saudijaca), Joao je krenuo u agitiranje. Cilj? Potpis za Barcelonu.

U prvi mah, ta se ideja nije naročito svidjela treneru Katalonaca Xaviju. Španjolac je imao sumnje oko Joaa, nije bio siguran bi li portugalski ofenzivac bio pojačanje ili tek skupocjena prinova, aludirajući na njegov smanjeni angažman o fazi defenzive. Dva starta, tri gola i jedne asistencije kasnije, Felix je razuvjerio svog trenera. Nakon subotnjeg gaženja Betisa 5-0, Xavi je prvi puta javno pohvalio Portugalca.

„Joao uživa na terenu. Vidim da je sretan. Ključno je što ima prirodni talent, to se ne može naučiti. A druga stvar je da ima jaku želju da radi za momčad i to se vidi“, izjavio je Xavi.

A Felix je poput puzle sjeo na lijevo krilo Barceloninog napada i pokazao razumijevanje za igru i kretnje Roberta Lewandowskog kojemu je asistirao na zadnje dvije utakmice. Nakon što je zabio prvi pogodak Antwerpu u 11. minuti, Portugalac je osam minuta kasnije pronašao Lewu za 2-0, a Barça je do kraja napunila gostujuću mrežu s pet pogodaka, a Joao dodatno ojačao svoje brojke.

REUTERS/Albert GeaREUTERS/Albert Gea

Teško je procijeniti mogu li čarobnjaci iz računovodstvenog sektora Barcelone iskemijati Felixov transfer narednog ljeta s obzirom na osakaćene financije, ali u ovom trenutku nitko ne spori da bi njegovo dovođenje za stalno bio pravi potez.

Felix dugo vremena nije bio radostan, a za to, uostalom, može kriviti i samog sebe, budući da mu nije „općina birala klub“, nego je osobno stavio svoj potpis na ugovor s Madriđanima. Sada je opet pronašao svoje mjesto pod nogometnim suncem, podsjetio na enormni nogometni talent i zbog čega je i dalje vlasnik petog najskupljeg transfera u povijesti. „Srećko“ je ponovno sretan, a od toga profitiraju i on i Barcelona.



Tagovi

Joao FelixBarcelonaDiego SimeoneAtletico MadridChelsea

Ostale Vijesti