Jeremy Reper-USA TODAY Sports
Jeremy Reper-USA TODAY Sports

Spasitelj nacije

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 18.08.23. | 13:30

Leo Messi je već šarmirao Ameriku. Tamo je nogometni maestro koji demonstrira svoje neponovljive vještine publici koja bira gledati ga, a ne kritizirati.

Kada je objelodanjen transfer Lea Messija u Inter Miami, Wayne Rooney je požurio komentirati cijelu situaciju:

„Neće mu biti lako. Možda zvuči ludo, ali igrači koji stignu u MLS ubrzo shvate da je ovo zahtjevna liga“, izjavio je bivši engleski reprezentativac, a ta izjava nije baš najbolje ostarjela.

Jer, šest utakmica, devet pogodaka i šest pobjeda kasnije, Messi je šarmirao Ameriku.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

„Moj odlazak u PSG nije bio niti plan niti želja“, izjavio je pred dupkom punom novinarskom audijencijom koja se načičkala prilikom njegovog prvog javnog obraćanja javnosti od dolaska u Ameriku. I koja je pomalo drhtavim glasom postavljala pitanja - s velikom dozom opreza.

Ali svi su željeli čuti prve dojmove, po mnogima, najboljeg ikad.

Doduše, vjerojatno niti on nije mogao zamisliti ovakav scenarij, koji kao da je ispao iz radionice kakvog holivudskog scenarista.

Nakon što je iz Pariza potjeran nabujalim nezadovoljstvom, zaglušujućim zvižducima i neprestanim skrutiniziranjem, a Barcelona ponovno nije bila u financijskoj situaciji vratiti ga u svoje redove, Messi se javio na mobitel kada je na ekranu zasvijetlilo „David Beckham“. I relativno brzo su se dogovorili.

Pomoglo je i to što mu je Beckham doveo u svlačionicu dugogodišnje suigrače i prijatelje – Sergija Busquetsa i Jordija Albu. Premda, čak niti to ne bi bilo dovoljno da se Leu vrati osmijeh na lice kakav je imao igrajući za Barcelonu ili kakvu ima kada preko glave navlači nacionalni dres.

„Sada mi se događa potpuno druga stvar nego u Parizu. Jednostavno sam došao ovdje igrati i nastaviti uživati u nogometu. Sretan sam, uživam u novom poglavlju svog života i iskustvu života u SAD-u, što je uvijek bio plan u mojoj glavi“, istaknuo je Leo, aludirajući na to kako u Parizu nije bio pretjerano sretan.

Od starta je taj odnos djelovao nelagodno. U gradu ljubavi, Leo je postao beznadno nesretan. Iako je i tamo imao zavidne brojke, skupocjeni eksperiment Parižana neslavno je propao. Prvi i jedini cilj – osvajanje Liga prvaka – nije ostvaren, a eho tog neuspjeha još uvijek odzvanja hodnicima Parka Prinčeva. Pa je ubrzo nakon Messija i Neymar dignuo sidro, a Kylian Mbappé već neko vrijeme nišani odlazak u Madrid.

Kada se konačno istrgnuo iz „neprijateljskog“ okružja Pariza, pa sletio u Miami u kojemu su pred njega prostrli tepih bezrezervnog, ali pitomog štovanja, Messi je prodisao. Punim plućima. Zbog čega je već na dobrom putu da obori sve rekorde u novom ambijentu.

Istini za volju, momčadi MLS-a, osobito obrambene sekcije pojedinih sastava, nisu na nekoj zavidnoj razini, što argentinskom majstoru dodatno olakšava posao. Povrh toga, Leo nije stigao kao već isluženi igrač čiji je karijerni zenit debelo u retrovizoru. U Miami je došao igrač koji je prije osam mjeseci odvukao svoju zemlju na krov svijeta, ponijevši usput titulu najboljeg igrača Mundijala.

Jasen Vinlove-USA TODAY SportsJasen Vinlove-USA TODAY Sports

Beckham je u klub doveo legitimnog favorita za osvajanje osme Zlatne lopte u karijeri. Iako će on reći kako ga to toliko ne tangira kao ranije.

„O osvajanju Zlatne lopte razmišljam puno manje nego prije. Ako ju osvojim super, ako ne i to je u redu“.

Bez obzira što više ne sanja osobne trofeje, Messi je igrač koji htio-ne htio, privlači pažnju.

Dovoljno je samo pogledati sportske medije s američkom adresom i njihov sadržaj u proteklih mjesec dana – „desetka“ Miamija dominira medijskim prostorom. U zemlji u kojoj primat drže NFL i NBA, a prije nogometa su na toj ljestvici i bejzbol i hokej, a nerijetko i natjecanje u izjedanju hot dogova, Messi mijenja američku sportsku sliku. Iako je daleko od popularnosti LeBrona Jamesa i Patricka Mahomesa, malo po malo, Messi osvaja društvo koje do sada nije obraćalo veliku pažnju na najpopularniji sport na svijetu.

Sam Navarro-USA TODAY SportsSam Navarro-USA TODAY Sports

Argentinac je sretan što je na mjestu na kojemu se od njega ne očekuje nešto vanzemaljsko. Dovoljno je da bude „samo“ Messi. Mora pomoći momčadi osigurati bolji plasman na ljestvici, a ne ciljati na vrh od samog starta. Godine jurnjave za trofejima sigurno su ga umorile.

Velikodušan je prema novoj publici koja itekako uživa u njegovom nogometu. I koja zna prepoznati zvijezdu pred svojim nosom. I cijeniti ju. Tijekom godina, njegova genijalnost je u Europi uzimana zdravo za gotovo. Messi je MORAO zabiti i asistirati. U svakoj utakmici, bez obzira na tekuću formu ili renome protivnika. U Americi su očarani njime. Guštaju gledati ga s loptom u nogama, kao što smo mi ovdje bili očarani kada se probio na nogometnu scenu. U Americi je umjetnik, a ne „samo“ izvršitelj.

Tamo ne mora, kao na pokretnoj traci, zabijati hrpetinu golova i dokazivati se halapljivoj publici, poput one pariške. Koja je tražila još i još.

U SAD-u su opijeni njegovim majstorijama.

Messi je poput spasitelja nacije koja sada iz prve ruke može uživati u njegovom nogometu. Tamo je nogometni maestro koji demonstrira svoje neponovljive vještine publici koja bira gledati ga, a ne kritizirati.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Lionel MessiMLSInter MiamiPSGBarcelonaDavid Beckham

Ostale Vijesti