Foto: NK Rijeka
Foto: NK Rijeka

Sopićevo ‘vatreno krštenje’, Mišković kod igrača zaziva htijenje, pobjeda Rijeke donosi još veće zahlađenje (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 27.08.23. | 08:45

Dinamo je uzdrman zbog odlazaka Livakovića i Ivanušeca, dok su Riječani sigurno potrošeni nakon teške utakmice u Lilleu. Prednost Dinama je što Jakirović Riječane poznaje do najsitnijeg detalja, ali isto bi za momčad s Kvarnera od ključnog značaja mogao biti onaj prkos i inat koji se u ovoj grupi posebno ističe.

Kad je Armada osjetila da bi njihovi ljubimci mogli biti malo potišteni zbog svega što su proživjeli u ponedjeljak, na posljednjem treningu prije odlaska u Lille njih više od 2000 došlo je dati podršku igračima i poručiti im – niste sami. Bile su to scene za povijest, nešto zaista prekrasno. Strast koju su pokazali naišla je pljesak sa sve četiri strane Lijepe naše. Neovisno za koga navijate, takvu ljubav, emociju i privrženost jednostavno poštujete. Možda u nekom drugom svijetu to nije tako, ali u nogometu je.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Taj ponedjeljak danas djeluje kao daleka prošlost budući da se od početka do kraja tjedna puno toga izdogađalo. Ali, ne kaže se bez razloga da se na muci poznaju junaci. Mladići iz riječke svlačionice na svojoj su koži osjetili kako funkcionira pravi svijet u kojem je, nažalost, potpuno normalno da netko tko te do jučer ‘volio’, već sutra napusti. I to bez ijedne riječi. Ove nedjelje na njima nije da se osvete, već samo da se dokažu. S tim da ih ne bi trebali zanimati drugi, već bi im glavni fokus trebao biti na njima samima. Dakle, ako imaju potrebu nekome reći ‘gospon, zeznuli ste se’, najbolji način da to naprave je da u Maksimiru pronađu put do pobjede.

Radomir Đalović odradio je lavovski posao u Lilleu. Rezultat na stranu, ali činjenica da je v.d. glavnog trenera bio ‘mokar kao miš’ nakon 90 minuta igračima je morala nešto reći. Kod pogotka Marca Pašalića istrčao je sprint kao kad je bio u naponu fizičke spreme, a dojma smo da bi pretrčao cijeli stadion dvaput ako treba samo kako bi bio prvi koji će doći u zagrljaj ‘mladića zvanog Eurogol’. Pala je Rijeka u Lilleu, ali nitko od igrača nije pognute glave napustio prekrasan Pierre-Mauroy. Iako će Francuzi na Kvarner doći s golom prednosti, svima je jasno da neće baš ‘tek tako’ dogurati do grupne faze Konferencijske lige.

MESSI, RONALDO, SOPIĆ I MIŠKOVIĆ

U petak ujutro se s Rujevicom upoznao Željko Sopić, karizmatični trener koji je u Rijeku stigao iz Gorice. Osim zbog rezultata koje je ostvario, Sopić je posljednjih nešto manje od godinu dana najčešće punio medijske stupce zbog svojih izjava, a jednu takvu dao je odmah po dolasku na Kvarner.

“Pojačanja? Da, Messi i Ronaldo. Oni su mi prvi na listi, ali može i netko drugi”, rekao je Sopić na konferenciji za medije na kojoj je bio i predsjednik Damir Mišković kojeg, prije ovog nezaboravnog tjedna, nije bilo baš previše u medijima. Predsjednik je rekao sve što je imao o bivšem strategu te se na njega više nije osvrtao, ali je zato potvrdio kuloarske priče da će on, zajedno s Upravom, utakmicu odgledati s juga maksimirskog stadiona.

Retorika određenog dijela javnosti je da je predsjednik Rijeke dobio što je zaslužio. Jer, zamislite, treneru nije dao novi ugovor nakon što je za njegovim uslugama interes pokazao NS BiH. Da, baš je to 'normalno', dobivati nove ugovore svakih pola godine, svaki put kad netko sa strane ‘migne’…

Mišković nije ništa pogriješio. Odnosno, ako je i pogriješio, onda je to napravio tako što nije odmah napravio rez i zahvalio se glavom treneru kad je vidio da on otvoreno i pomalo besramno putem medija koketira s drugim poslodavcima. Svoje povjerenje predsjednik Rijeke je bivšem treneru pokazao tako što mu je prvo u zimskom, a onda i u ljetnom prijelaznom roku, ispunio apsolutno sve želje. Kakvu je zahvalu dobio? Priču dalje svi znaju, nepotrebno ju je ponovljati..

VATRENO KRŠTENJE

Željko Sopić nije mogao imati teži debi na klupi Rijeke. Tako je to za svaki klub iz HNL-a, dva gostovanja kod Dinama na Maksimiru su ujedno i dvije najteže utakmice u kalendaru. Ali, ima nešto i pozitivno u cijeloj priči, a to je da popularni Sopa danas nema nikakav imperativ. Jer, ako izgubi, nitko mu neće ništa zamjeriti, veličina Dinama poznata je na europskoj i svjetskoj razini, ne samo na nacionalnoj. Iako su ih u četvrtak i petak napustila dva ponajbolja igrača, Dominik Livaković i Luka Ivanušec, Dinamo je i dalje favorit. Ne samo u ovoj utakmici, već općenito za osvajanje naslova prvaka. Da će im biti lako, neće, ali to nije briga Riječana.

Ove nedjelje bi na jugu maksimirske ‘ljepotice’ trebalo biti oko tri tisuće navijača Rijeke. Tko zna, možda i koja stotina više. Sopićeva družina će u njima imati dodatan vjetar u leđa, a osim velike podrške, igrače Rijeke može samopouzdanjem napuniti i činjenica da njihov novi strateg jako dobro zna kako na Maksimiru do pozitivnog rezultata. Na spomenutom stadionu je tri puta vodio Goricu, u dva navrata je njegova momčad ostala neporažena, s tim da domaćin u tim istim utakmicama nije uspio poentirati. Doduše, upisao je i jedan poraz, ali i to se moralo dogoditi.

IMPERATIV ZA DINAMO, DAN KAO I SVAKI DRUGI ZA RIJEKU

Još jedna stvar uoči posljednje utakmice 6.kola HNL-a ide uvelike na stranu gostiju s Kvarnera, a to je imperativ pobjede. Na stranu sad sa željom, ali Riječani nemaju ni najmanji imperativ danas, dok s druge strane Dinamo naprosto mora doći do slavlja. Jer, u slučaju da Riječani dođu do sva tri boda, Dinamo će nakon četiri odigrane utakmice biti na četiri boda, što u prijevodu znači da će u Zagrebu biti prilično hladno – čak -11 u odnosu na Split! Iako je Hajduk odigrao utakmicu više, sa psihološke strane ovakva prednost bi mogla biti od velikog značaja u nastavku prvenstva. Bijeli će biti lovina, Plavi lovac, a od Jakirovićeve momčadi očekivat će se kvalitetni rezultati i u Europi. Dakle, biti u igri na dva fronta, a pritom loviti veliki zaostatak u odnosu na najvećeg konkurenta za osvajanjem naslova prvaka… Dinamu današnja utakmica znači nevjerojatno puno, Rijeci baš i ne.

Jakirović je rekao da ne zna kako bi ga Rijeka mogla iznenaditi jer je ipak ‘on’ taj koji ih je ‘posložio’. Zanimljiva, a po nekima čak i samodopadna izjava. All-in za Metkovca. Ako nekome iz tabora gostiju treba još malo motivacije, vjerojatno će ova izjava odraditi posao.

ŠTO SLIJEDI?

Nakon utakmice protiv Dinama, momčad s Kvarnera okrenut će se drugom ogledu protiv Lillea. Za njih je to, bez imalo sumnje, najvažnija utakmica sezone. Zasad. Što se tiče prvenstva, za sedam dana ih očekuje domaći ogled s Varaždinom, dok će onda nakon reprezentativne stanke, opet na Rujevici, snage odmjeriti s Bijelo-plavima (16. rujna).

Očekivani sastav Rijeke protiv Dinama:



Tagovi

HNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNLŽeljko SopićDamir Mišković

Ostale Vijesti