Action Images
Action Images

Slučajni prvaci koji su promijenili nogomet (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 12.06.21. | 09:30

I ptice na grani znaju priču od Danskom putu do naslova prvaka Europe, no isto tako mnogi ne znaju da su baš oni imali veliki utjecaj na uvođenje jednog od posljednjih revolucionarnog pravila modernog nogometa.

Europsko nogometno prvenstvo kroz povijest je u svojih 61 godinu postojanja iznjedrilo je puno nevjerojatnih priča i junaka. Neke od njih su finale 1968. godine kad su Italija i Jugoslavija prvu utakmicu odigrali neriješeno, a kako nije bilo produžetaka ni pravila da pobjednika odlučuju penali igrala se ponovljena utakmica dva dana kasnije, a Azzurri su se slavljem 2:0 popeli na krov Europe. Zatim, povijest pamti finale 1996. godine i pravilo zlatnog gola kojim je Njemačka postala prvak, kao i Grčki antinogomet 2004. godine u Portugalu.

No, niti jedna ta priča nije ni sjena Danskom osvajanju Eura 1992. godine. Vjerojatno i ptice na grani znaju priču kako tadašnji prvak nije ni trebao biti na tom prvenstvu, no rijetki znaju da je ta ista momčad tad prisilila UEFA-u da uvede jedno od posljednjih revolucionarnih pravila koje je itekako utjecalo na današnji nogomet.

Kvalifikacije su završili iza tadašnje Jugoslavije, ali 10-ak dana prije početka turnira zbog ratnih događanja u bivšoj državi UEFA je Jugoslaviji zabranila nastup te je Danska ni kriva ni dužna upala na turnir umjesto njih.

Danski nogometaši su u to vrijeme bili na odmorima po raznim destinacijama pa ih je izbornik Richard Moller-Nielsen praktički skupljao s plaže. Vremena za pripreme nisu imali jer dok su se skupili ostalo mi je najviše sedam dana i na turnir su otišli bez ikakvog očekivanja.

U prvom kolu su remizirali s Engleskom, dok su u drugom izgubili od domaće Švedske te su pred sraz s Francuskom bili na rubu ispadanja. Međutim, tu treću utakmicu su dobili golovima Larsena i Elstrupa te su kao drugoplasirana momčad, ispred Francuske i Njemačke prošli dalje.

U polufinalu ih je čekala moćna Nizozemska predvođena s Marcom van Bastenom, Frank Rijkaardom, Ruud Guillitom, Dennisom Berkampom, de Boerom, Koemanom i ostalima, drugim riječima uz Nijemce najmoćnija reprezentacija Starog kontinenta. Međutim, sudbina je htjela da Danci nakon lutrije kaznenih udaraca i promašaja jednog od najboljih napadača svih vremena van Bastena, točnije obrane Schmeichela, uđu u finale i stignu na megdan velikim Nijemcima.

Dancima u finalu nitko nije davao nikakve izglede, ali su lukavi sjevernjaci primijenili taktiku s kojom su uništili igru favorizirane Njemačke i koja će u konačnici potpuno promijeniti nogomet. Naime, tada je bilo pravilo da golman nakon što mu suigrač vrati loptu istu može primiti u ruke, a Peter Schmeichel i suigrači su to doslovno zloupotrebljavali pa su na taj način razbijali igru protivnika te unosili nervozu u njihove redove. Legendarni Schmeichel vjerojatno nikad u svojoj karijeri nije imao toliko dodira s loptom, suigrači su mu vraćali loptu sa svih dijelova terena, a on je strpljivo čekao da mu protivnik priđe te uzimao loptu u ruke i na taj način „krao“ vrijeme. Taktika je to koja je urodila plodom jer su Danci u konačnici slavili rezultatom 2:0 te postali prvaci Europe.

Nakon te utakmice FIFA i UEFA su promijenili pravila te je od sezone 1992./93. golmanima bilo zabranjeno hvatati rukama namjerno vraćenu loptu od suigrača. Krovne organizacije su o tom pravilu razmišljali i ranije, no ta je finalna utakmica definitivno bila kap koja je prelila čašu.

Tako su Peter Schmeichel i njegova Danska ispisali povijest ne samo kao "slučajni" prvaci već i kao glavni akteri zadnje velike revolucionarne promjene koja je utjecala na nogometa kojeg i danas poznajemo.


Tagovi

Euro 2021Euro 2020EURODanskaPeter SchmeichelMarco van Basten

Ostale Vijesti