Jason Cairnduff/Action Images
Jason Cairnduff/Action Images

Slovenska legenda oštro prema Keku: Nedovoljno je kritika, kult reprezentacije je izgubljen

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 17.11.21. | 12:03

Priče oko povratka u HNL kreću za 3, 2, 1...

Reprezentacija Slovenije nije se uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo u Katar. Iako je 'do jučer' status izbornika bio neupitan, u slovenskim se medijima sve više polemizira o sudbini Matjaža Keka.

Nekadašnji trener Rijeke uživa veliko povjerenje predsjednika saveza Radenka Mijatovića te je za njega neupitno treba li Kek ostati na poziciji izbornika ili ne, ali se jednako tako dobar dio slovenske javnosti ne slaže s predsjednikom saveza.

Kek je poslije Rijeke najbliži bio klupi Osijeka. Negdje između razgovora s Hajdukom i Dinamom, malo je to poznato, Matjaž Kek je bio na korak od preuzimanja klupe Osijeka. Još prije nego je Nenad Bjelica postao dostupan i samim time postao dio planova čelnika prvoligaša uz Dravu, predsjednik Osijeka Ferenc Sakalj je stupio u kontakt s Kekom jer je u Gradskom vrtu želio trenera sa znanjem, autoritetom i karizmom, koji zna osvajati trofeje i koji će, baš kao što je to napravio s Rijekom, donijeti mentalitet pobjednika.

Kek je reagirao pozitivno na mogućnost da postane trener Osijeka, čelni čovjek kluba želio je dovesti provjerenog stručnjaka neovisno o njegovoj cijeni, a Kek se činio idealnom figurom za voditi projekt "Osijek prvak Hrvatske". Kažu upućeni i da je bio na sastanku s vlasnikom Lorincom Meszarosem, ali "time-out" dok raskrsti s matičnim Savezom se odužio pa je u prvi plan došao Bjelica u kojem je Sakalj vidio sve što i u Keku i priča nije otišla do kraja.

Izgleda kako Keku i Osijeku nije bilo suđeno, ali zato priča oko njegovog eventualnog preuzimanja Dinama i dalje traje. Bilo je aktualno na ljeto, pa se onda malo smirilo. Zatim je Krznar upao u manju krizu rezultata, a onda se odjednom ponovno reaktivirala priča oko Keka i Dinama. Dojam je kao da se sve to kuha, kontakti odavno postoje, ali… Posljednjeg koraka nema.

Ono što je imao u Rijeci, Kek neće i ne može imati nigdje u Hrvatskoj. Baš zbog toga ona 'priča' oko Hajduka, kluba kojeg je slovenski izbornik simpatizirao u mladosti, u niti jednom trenutku nije bila realna. Jakobušić je mogao napraviti što je htio, ali okruženje nije kakvo Kek želi. On je čovjek koji vodi željeznom rukom, za vrijeme svog boravka na Kantridi i Rujevici brinuo bi od toga kako se ponaša u hospitalityju pa sve do toga kad se zalijeva trava na glavnom terenu. Bio je uključen u sve, a kad bi se nešto napravilo mimo njegovog znanja, u klupskim hodnicima bi odzvanjali njegovi povici.

Kad je otišao iz Rijeke, po drugi put je preuzeo reprezentaciju Slovenije. Jednom ih je odveo na Svjetsko prvenstvo, ovaj put nije uspio. Slovenija možda ima ponajboljeg vratara svijeta, ima i fantastičnog, ali ne više toliko mladog, Josipa Iličića, ali treba biti pošten i istaknuti da je ostatak momčadi – prosječan. Uostalom, igrači koji bi završili s Dalićevim pretpozivom, u Deželi bi vjerojatno bili i prvotimci i nositelji. Radi svega prethodno navedenog, činjenica da se nisu plasirali na svjetsku smotru i nije tako veliki neuspjeh.

No, Miran Pavlin misli drugačije.

Bivši slovenski reprezentativac, kojeg je svojevremeno kupio Porto, nije štedio Matjaža Keka.

„Četvrto mjesto, naravno, nije uspjeh. Moramo biti bolji“, rekao je Pavlin pa dodao:

„Kad nema rezultata, onda imamo pravo biti kritični. Slično je pričao i izbornik. Moramo prihvatiti kritike, neke više, a neke manje. Ako ne prihvatimo ništa, nećemo napredovati. Isto vrijedi i za određene igrače koji moraju snositi odgovornost. Već smo propustili šest velikih natjecanja, a to je previše za nogometnu zemlju kao što je Slovenija. Hrvatska i Srbija su već u Katru, Makedonija ide u dodatne kvalifikacije. Razapeli smo Srećka Kataneca 2015. godine, ali je on ipak osigurao dodatne kvalifikacije. Danas je možda nedovoljno kritika.“

Dogodila se najgora moguća stvar što se može dogoditi reprezentaciji – narod je izgubio interes.  

„Sve dok je kritika i sve dok je navijača koji su ljuti, ti znaš da je ljudima stalo. Ovo je dobar znak da nikoga nije briga. A kad ih nije briga, onda se pali crveni alarm. Kult reprezentacije je izgubljen, baš kao i naš DNA i ponos“, zaključio je Pavlin u razgovoru kojeg prenosi nogomtmania.


Tagovi

Matjaž KekDinamo ZagrebOsijekHNK RijekaRijekaHajdukSlovenijaSlovenska nogometna ligaslovenski nogometni savezSlovenska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti