Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via REUTERS
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via REUTERS

Sjajna Hrvatska zaustavila danski niz na Parkenu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 10.06.22. | 22:46

Hrvatska je na Parken stadionu u Kopenhagenu prekinula niz Danske od šest domaćih pobjeda, vratila samopouzdanje pred Francusku u Parizu i dobila još jednog jakog kandidata u avionu za Katar.

Hrvatska napušta Dansku pjevajući. Tri boda u Ligi nacija pogotkom Marija Pašalića za 0:1 na Parkenu popravilo je raspoloženje Dalićevih trupa uoči posljednje utakmice koju će Hrvatska u ponedjeljak igrati protiv Francuske u Parizu (ponedjeljak, 20.45).

U dva različita poluvremena Hrvatska je u onom prvom izdržala pritisak Danske da bi u nastavku stigla do posjeda i inicijative koja je naplaćena u 69. minuti nakon ubačaja Brozovića, prebačaja glavom Kramarića i egzekucije Pašalića.

Osim s tri boda i dozom samopouzdanja, Hrvatska je u Danskoj dobila i jakog kandidata za Katar. Mnogi koji su zazivali Šutala došli su na svoje jer je stoper Dinama odigrao toliko rutinski utakmicu u svom premijernom nastupu kao da ih ima stotine u nogama. Impresionirao je te bacio Dalića u slatke brige. Oba izbornika poprilično su izmiješali sastave u odnosu na prethodne utakmice u ovom lipanjskom ciklusu Lige nacija. Zlatko Dalić tako je zaigrao s desnim bekom na poziciji lijevog, s Brozovićem i Jakićem u tandemu na sredini te Erlićem i Šutalom u defenzivnoj liniji.

Danska je od prve minute nametnula svoj ritam i opravdala status favorita. Sijevalo je sa svih strana, ponajviše po toj lijevoj strani napada domaćina koji su stavljali na ozbiljnu kušnju Ivanušeca i Vrsaljka. Posebno je raspoložen bio Cornelius kojem je dva puta Šutalo očistio loptu da bi mu Vrsaljko nespretnom reakcijom dao priliku za udarac koji odlazi iznad gola.

Cornelius je bio prilično motiviran, čak i preko mjere s obzirom na to da je požutio zbog prekršaja nad Livakovićem već u 8. minuti. Najbolju priliku uvodnog dijela propusti o je Maehle kojeg je Eriksen gurnuo u idealnu priliku, ali je ovaj pogodio vanjski dio mreže.

Hrvatska se ukazala na utakmici u 13. minuti. Kada je Oršić probao, ali udarac je otišao iznad gola. Potom je probao Andersen pa Hojbjerg da bi Oršićev ubačaj Kramarić amortizirao, ali ispred Šutala je spretniji bio Andersen. Visoko je Danska pritisnula našu zadnju liniju koja je imala evidentnih problema s iznošenjem lopte.

Livaković je sjajno reagirao u 41. minuti nakon jedne greške u predaji lopte. Cornelius je odapeo s dvadesetak metara, ali vratar Hrvatske paradom izbija loptu u korner.

U poluvremenu je Dalić kompletirao magični trio na sredini. Umjesto Jakića i Ivanušeca ušli su Kovačić i Modrić. Uvodni dio nastavka donio je sličnu sliku kao i na početku. Danska je imala inicijativu, ali bez konkretnog učinka. Vrlo brzo su Dalićeve izmjene došle do izražaja.

Hrvatska je sve više prijetila. Luka je to povezao na pravi način, sve češće je Hrvatska bila u posljednjoj trećini terena, malo kasnije preuzela posjed lopte i preselila igru na polovicu domaćina. Nakon ubačaja Luke Modrića kojem je prethodio prekršaj Andersona na Kramariću, Hrvatska je izborila udarac iz kuta iz kojeg su Vatreni stigli u vodstvo. Brozović je nabacio, Kramarić glavom prebacio loptu u peterac u kojem se najbolje snalazi Pašalić.

Gol Pašalića možete pogledati OVDJE.

Do kraja utakmice bilo je vatreno na obje strane, ali Hrvatska je izdržala pritisak domaćina i upisala veliku pobjedu protiv Danske.

Danska - Hrvatska 0:1 (0-0)

Stadion Parken, Kopenhagen

Sudac: B. Frankowski (Poljska)

VAR: P. Raczkowski (Poljska)

Strijelac: 0:1 Pašalić (69., Kramarić)

Žuti kartoni: Cornelius, Andersen (Danska); Stanišić, Budimir (Hrvatska)

SASTAVI:

Danska (4-3-1-2): Schmeichel - Wass (od 60. Kristensen), Andersen, Christensen, Maehle - Hojbjerg, Eriksen, Delany - Damsgaard (od 60. Braithwaite) - Skov Olsen (od 84. Poulsen), Cornelius (od 60. Wind). Izbornik: Kasper Hjulmand.

Hrvatska (4-2-3-1): Livaković - Vrsaljko (od 46. Stanišić), Erlić, Šutalo, Juranović - Brozović, Jakić (od 46. Kovačić) - Ivanušec (od 46. Modrić), Pašalić, Oršić (od 58. Vlašić) - Kramarić (od 77. Budimir). Izbornik: Zlatko Dalić



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaLiga nacijaUEFAVatreniLuka ModrićJosip ŠutaloJosip JuranovićMartin ErlićKristijan JakićZlatko DalićŠime VrsaljkoAndrej KramarićMario PašalićLuka IvanušecMarcelo BrozovićMateo KovačićMislav OršićDominik Livaković

Ostale Vijesti