Ivan Ivanovic/PIXSELL
Ivan Ivanovic/PIXSELL

Silvijo Čabraja: "Svakom mladom igraču morate dati šansu, vodstvo Lokomotive je vrlo realno po pitanju ambicija"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 03.11.23. | 12:48

Strateg Lokomotive najavio je utakmicu s Rijekom, ali i progovorio o svojoj dugovječnosti na klupi zagrebačkog prvoligaša za kamere HRT-a.

Silvijo Čabraja trener je u HNL-u s najdužim stažem na klupi jednog kluba. Lokomotivu je preuzeo u lipnju 2021., a ovo mu je već treća sezona na klupi zagrebačkog prvoligaša. Lokose večeras u Kranjčevićevoj očekuje utakmica 14. kola HMNL-a, a Čabrajina momčad je dočekuje nakon nesretnog 1-2 poraza od Dinama u prošlom kolu unatoč vodstvu do 94. minute utakmice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Dinamo smo pospremili, prošlo je. Po nas nepovoljno, naravno da je bilo dosta nezadovoljstva. U sudačkoj nadoknadi smo primili dva gola. Praktički, 90 minuta, Žilinski je imao šansu za 2-0 i teško da bi se Dinamo vratio nakon toga. Ništa, glavni fokus nam je sada na Rijeku. Trenutno su prvi u ligi. Jako dobra, mlada, brza ekipa. Rade vrlo dobre tranzicije, protok lopte im je vrlo brz, ali uglavnom ovisimo o nama. Fokus treba staviti na nas i probati što bolje utakmicu odigrati i završiti sada što boljim i pozitivnim rezultatom", rekao je Čabraja u razgovoru za HRT.

Lokomotiva je u 12 utakmica ove sezone skupila 14 bodova i nalazi se na sedmom mjestu.

"Moglo je biti i više bodova, ali to je nogomet. Nadamo se da će nam se sreća ili nekakve stvari okrenuti na našu stranu. Praktički 2-3 utakmice primali smo golove u sudačkoj nadoknadi. Vjerojatno će se nama osmjehnuti da ćemo i mi u datom trenutku zabiti golove u sudačkoj nadoknadi", dodao je Čabraja.

Čabraja je, rekli smo, trener s najdužim stažom u HNL-u.

"Mi smo i takav klub, naravno da ovisi o rukovodstvu kluba koliko će dugo trener ostati. Mislim da je rukovodstvo vrlo realno što se toga tiče. Svi klubovi imaju ambicije, samo da li su to realne ambicije, da li imate fond igrača koji mogu ostvariti te ambicije. Naravno, trener uvijek je kriv za sve. Ja mogu reći, na početku kad sam preuzeo seniore, kolega i ja smo se šalili i govorili da nam je dočekati zimske jakne. Evo, prošlo je skoro već dvije i pol godine, još uvijek sam tu, ali u nogometu sve se događa u dva, tri tjedna. Dva, tri poraza, smijenjeni ste, dva, tri dobra rezultata, kralj ste i nažalost to je tako", rekao je Čabraja i dodao:

"Nije ni smjena trenera najbolje rješenje. Znači, treba nekad biti objektivan i pogledati kakav imaš "roster" igrača, kakav imaš fond igrača, da li oni mogu ostvariti željene ambicije. Nije uvijek greška u treneru. Klubovi koji krenu mijenjati vrlo rano, obično ne završavaju na dva trenera. Tijekom godine mijenjaju i tri, četiri trenera. Pa sada da baš nijedan trener od tri ili četiri trenera nije kvalitetan, nije dobar, ne bi se s tim složio. Ali nažalost, to je hrvatska stvarnost i to je tako".

Lokomotiva je poznata po tome da veliku šansu daje mladim igračima...

"Dobro, mi "čupamo" igrače iz naše nogometne škole i sada u "rosteru" od 25 igrača 60-70% igrača je poniklo u nogometnim školama Lokomotive. Da li su oni došli kao izlazna godina juniora, da li su neki od mlađih pionira, recimo Stojković koji je otišao u Dinamo, on je tu od mlađih pionira. Kačavenda je došao kao pionir, imamo Žilinskog, kadet, Šotiček, mlađi pionir, tako da u konačnici vučemo igrače iz našeg kadra, dajemo im šansu. Morate svakom mladom igraču dati šansu, morate mu dati određen broj utakmica da biste dobili kontinuitet i da biste u budućnosti mogli računati na njega. Mislim da s tim poslom radimo i jako dobar posao za HNS, za A selekcije i selekciju U21", rekao je Čabraja.

Za kraj, Čabraja je objasnio kako kreće proces razvoja mladih igrača u Lokomotivi.

"Dobro, krećemo od najmlađih dobnih kategorija, stvaramo ih dugi niz godina. Ovo što sam rekao, mora dobiti šansu da igra najkvalitetnije lige, da dođe do prve Hrvatske nogometne lige. Da li je to iskorak u perspektivi Dinamo ili nekakva vodeća četvorka u hrvatskom nogometu, pa ode u te klubove da bi mogao odigrati na određen način i nekakve europske utakmice. Nakon toga slijedi naravno - da li se to liga petice, kvalitetnije lige u Europi. I to je onda iskorak da ćemo sigurno u nekakvoj perspektivni dobiti jednog dobrog A reprezentativca", zaključio je Čabraja

Cijeli razgovor s Ivanom Dorianom Molanrom možete pogledati OVDJE.



Tagovi

Silvijo ČabrajaLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti