Mike Egerton/Press Association
Mike Egerton/Press Association

Sezona u kojoj su Messi i Guardiola zatvorili krug!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 07:34

Argentinac je svjetski prvak, Pep je uzeo svoju treću Ligu prvaka. Skinuli su obojica jednu stigmu, utišali frustraciju. No, dok Messiju kuca biološki sat, Guardiola sigurno ne misli stati na ovome

Čekao je 12 godina, toliko je trajao taj san. Ili frustracija. Toliko je dugo želio osvojiti novu Ligu prvaka izvan Barcelone, dulje je čekao jedino šeik Mansour, koji je u Istanbulu, navodno, tek drugi put bio na utakmici Manchester Cityja. Prvi je put bio prije 13 godina. Neobična navika gospodina šeika, kupio je klub, ulupao u njega mllijarde, a onda uopče dolazi na utakmice. No dobro, to je neka druga tema, ipak je ovo bila noć Pepa Guardiole.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ne znamo, ali možemo zamisliti što mu je ove istanbulske večeri prolazilo kroz glavu u tih 90 minuta. Nije to bila prava 'pepovska' partija, nije to bio City koji melje, gazi, trpa. Bio je to City koji je na kraju opasno visio, kojega je spasio vratar Ederson, ili Lukaku, ovisi kako već gledate. De Bruyne je odavno već bio na klupi, oko koje je Guardiola čitavu utakmicu skakao, vikao. Možemo zamisliti da je pomislio nešto u stilu: "Pa neće mi valjda i ovaj put izmaknuti ovaj trofej?" Na kraju, nije mu izmaknuo, uhvatio ga je, uhvatio je trostruku krunu i trijumfalno zaključio veliku sezonu. A sebi skinuo taj teret s pleća, skinuo je stigmu gubitnika, koju su mu već neki nadjenuli, zbog toliko godina uzaludne čežnje, a potrošenim milijardama u lovu na novu kantu. Iako je, naravno, u karijeri mnogo više puta pobijedio. Priznaju mu je da je revolucionar, da je jedan od najvećih u povijesti, da nogomet vidi drugačijim očima. Da ga živi čitav dan, noć, da mu je nogomet opsesija. Zapitkivali su se kako će u svoj stil uklopiti Haalanda, iznenadili se kad je Stonesa prebacio u vezni red. Nisu vjerovali da će uzeti Premiership kad je tijekom sezone grubo zaostajao za Arsenalom, ali Guardiola je odlučio da je ovo ipak njegova sezona, da je to ta sezona kad će konačno postati pobjednik. Ako su mu to već neki osporavili...

Jer, možda u ovih zadnjih 90 minuta nije to bio City iz najboljih izdanja, ali kad se pogleda čitava sezona, malo se toga može oduzeti. Ili dodati.. Guardiola je taj City stalno razvijao, pretvorio ga u besprijekorni stroj, koji u čitavoj sezoni Lige prvaka nije izgubio nijednu utakmicu, koji je na putu do naslova izbacio, između ostalih Bayern i Real, 'pala' je i ona sedmica Leipzigu. Haaland je bio nezaustavljiv, a kad je trebalo bili su tu Gündogan, Rodri, Grealish, Foden i, naravno, De Bruyne. Da, možda ga je jedna lopta, taj Lukakuov promašaj, dijelio od toga opet uzvikne 'this time, next year...', ne sumnjamo i da bi se mngoi naslađivali. No, kralj perfekcionizma, jer Guardiola u cijeloj karijeri traži to nogometno savršenstvo, osvojio je svoju treću Ligu prvaka, u nimalo savršenih 90 minuta, u utakmici u kojoj su i njegovi igrači pokazivali da nisu nepobjedivi, da su i oni obični smrtnici. Ali, valjda se to tako negdje i posložilo, valjda je samo tako mogao pronaći taj svoj 'Sveti gral'.

U svakom slučaju, od subote navečer i Guardiola je u tom elitnom društvu. U kojem je već bio po svojim nogometnim shvaćanjima, idejama koje nosi u sebi, po trofejima. Međutim, sad je napokon osvojio ono što je toliko želio, svoju treću Ligu prvaka, s drugim klubom. Carlo Ancelotti ima ih četiri, on je tu sad uz Zinedinea Zidanea i Boba Paisleyja, napokon s 'papirom u ruci' da je doista jedan od najboljih. Koliko god je Inter bio blizu da mu pokvari još jedno finale, da ga još jednom baci u 'bed', igrao se s njegovim frustracijama i potpaljivao ih šibicom, kao da je to ipak bila večer u kojoj Pep Guardiola ne može izgubiti. I nije, revolucionar je u Istanbulu i službeno postao pobjednik. Na način na koji vjerojatno ni sam nije mislio, u utakmici kakve njegova momčad obično ne igra. No, možda mu je baš zato i slađe!

Završila je tako sezona u kojoj je Messi napokon postao svjetski prvak, a Guardiola odnio tu 'kantu s ušima'. Zatvorili su jedan veliki krug svojih karijerra, čemu ćemo se radovati i što iščekivati u idućoj? I dok Messiju biološki sat otkucava, znamo da Pep neće odustati, on ide po novi trofej, u potragu za nekim novim savršenstvom. Ali, spreman potpisati da osvojio još jedan nesavršeni!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Pep GuardiolaManchester CityInterLiga prvaka

Ostale Vijesti