Steven Paston/Action Images
Steven Paston/Action Images

Šerifova legija stranaca i 'Livaja za sirotinju' prijete Dinamu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 17.08.21. | 09:09

Moldavci su neugodni, ali bi trebali biti protivnik po mjeri Dinama

Večeras ćemo na malim ekranima otputovati u daleki kut jugoistoka Europe, u jednu od najsiromašnijih zemalja starog kontinenta. Dinamo će, s početkom u 21 sat, po drugi put u svojoj povijesti osjetiti čari Transnistrije, separatističke pokrajine čiji glavni simbol je Šerif iz Tiraspola, perjanica nogometa u Moldaviji.

Šerif i Dinamo se prikladno susreću u playoffu Lige prvaka. Plavi kao snažni nositelji svih kvalifikacijskih stepenica, i Šerif, koji unatoč redovitom sudjelovanju u Ligi prvaka ipak nema dovoljno jak koeficijent da u posljednju rundu uđe na strani “privilegiranih”.

Njihova momčad, satkana gotovo u potpunosti od stranaca, pravi je primjer nagazne mine, i Dinamo će svoju zadaću morati shvatiti maksimalno ozbiljno misle li ostvariti nogometni jackpot koji nosi 15 milijuna eura u klupskoj blagajni i mjesto u jednoj od skupina prestižne Lige prvaka.

Na svojoj koži je najbolje to osjetila Crvena Zvezda. Momčad Dejana Stankovića je pomalo neočekivano ispala iz natjecanja, opet se nekako provukao taj Šerif. Uostalom, izbacili su i Dinamo prije 11 godina na Maksimiru prilikom raspucavanja jedanaesteraca. Jedini Dinamovac s te utakmice koji je i dan danas član kluba je Arijan Ademi, no on neće danas konkurirati za sastav zbog ozljede.

(4.50) ŠERIF (3.25) DINAMO (1.95)

Što se nacionalnog prvenstva tiče, Šerif je zadnje dvije sezone kilometrima daleko od svoje konkurencije. Prošlu su završili s nevjerojatnih 99 bodova na kontu, uz 116 postignutih pogodaka. Isto tako, u 30 godina otkako je samostalnosti, Šerif je nacionalno prvenstvo osvojio čak 19 puta. Možda ne znači puno u sferi kvalitete Dinamova protivnika zbog slabe konkurencije, ali je svakako znak upozorenja za Modre.

Što se procijenjene vrijednosti tiče, Dinamo kudikamo bolje stoji od svojih današnjih suparnika. Razlika je golema, čak deseterostruka. Plavi vrijede 131, a Šerif svega 11 milijuna eura. No, kako se pokazalo u susretu sa Zvezdom, brojevi su potpuno nevažni, pogotovo u Tiraspolu.

Premda je tek četvrti po redu igrač po vrijednosti u klubu na relevantnom Transfermarktu, alfa i omega Šerifa na terenu je Grk Dimitrios Kolovos. 28-godišnjak voli igrati na poziciji centralnog veznjaka, premda se snalazi i na poziciji lijevog krilnog napadača.

(1.80) CRVENA ZVEZDA (3.35) CLUJ (4.40)

U kratkim crtama, Kolovos je, što bi se žargonski reklo “konkretan” na terenu, zna se izboriti za loptu, dobar je u duelu. U dvomeču sa Zvezdom je pokazao sve svoje dobre osobine. Ako odigra na svojoj najvišoj razini, mogao bi biti stvarati probleme obrani.

On je “kolovođa” navale, o njemu ovisi kako će se ostali igrači postaviti u ofenzivnoj tranziciji, te kako će se akcija odigrati, i na koga. Uostalom, malo podsjeća na Marka Livaju. Slične su tjelesne građe, i manje više se identično pozicioniraju na terenu. Misle li Plavi živjeti mirno u Tiraspolu, morat će se pozabaviti upravo s njim, jer bez njega, nema ni Šerifa, barem ne u napadu. Od ostalih igrača, spomenimo da su samo trojica u svlačionici pravi Moldavci. Svi ostali, izuzev nekoliko Rusa koji imaju dvojno državljanstvo, dolaze iz raznih krajeva svijeta. Čak je i trener stranac.

Najvrjedniji igrač u svlačionici je Hansel Zapata, veznjak koji voli igrati po desnoj strani terena. Radi se o posuđenom igraču koji dolazi iz Kolumbije, u Moldaviji ostaje do ljeta iduće godine. Tek je odigrao pet utakmica, zasad je bez učinka.

Najopasnije igrače ne treba tražiti na papiru, već na terenu. Protiv Zvezde na Marakani igrači Šerifa su pokazali veliku količinu sebičnosti, što je svakako dobra vijest za Krznara jer naprijed operira potencijalno opasna trifecta Luvannor – Traore – Castaneda.

(1.20) RED BULL SALZBURG (6.25) BRONDBY (11.00)

Primjerice, u dvomeču prvog kola kvalifikacija, Šerif se susreo sa slabašnom Teutom. Ispraćeni su s natjecanja s ukupno 5:0. Luvannor i Traore su dali po dva, dok je Castaneda dao jedan gol. On je svakako najveća opasnost za Dinamo. Prošle sezone je dao čak 33 gola u 42 utakmice u svim natjecanjima.

Zanimljivo, jedan od onih koje smo u brojali među Moldavce je upravo Luvannor, rođeni Brazilac s moldavskim državljanstvom. Igra za Šerif u drugom mandatu, iza sebe u klubu ima 79 nastupa i respektabilnih 38 pogodaka. U sezoni 2013./2014. je odradio nevjerojatni golgeterski sprint. U 26 prvenstvenih kola je postigao čak 27 pogodaka. Pucačka forma mu zadnjih par sezona nije na nekoj zavidnoj razini, odradio je transfer u Saudijsku Arabiju i ostavio malo učinka.

U okvirima nogometa u Moldaviji, Šerif nema “s kime igrati”. Slično je bilo i u HNL-u kada je dulje vremena upravo Dinamo bio neprikosnoveni vladar tablice punih 11 godina. Najkraće rečeno, oni su neugodna ekipa koja je prejaka za Moldaviju, ali ipak malo preslaba za skupinu Lige prvaka. Dinamo bi ih na iskustvo trebao proći.

Kalkuliranja nema, Plavi moraju izaći na teren i dokazati da su bolja ekipa. U posljednje vrijeme redovito uspješno preskaču zahtjevne europske stepenice, a tako bi trebalo biti i danas, ako proradi onaj pravi, europski Dinamo. Utakmica se, kao što smo napisali, igra u Tiraspolu, na stadionu Sheriff. Stadion je izgradila istoimena tvrtka, također vlasnica kluba. Prima oko 13 tisuća gledatelja, ako ćemo se voditi primjerom utakmice protiv Zvezde, trebao bi biti polovično ispunjen.

(4.50) ŠERIF (3.25) DINAMO (1.95)



Tagovi

ŠerifDinamo ZagrebLiga prvakaplayoff

Ostale Vijesti