Petar Musa, Sandro Kulenovć, Marko Divković @Pixsell
Petar Musa, Sandro Kulenovć, Marko Divković @Pixsell

Sedam dana, tri posudbe: Sva tri napadača U-21 reprezentacije promijenila klub (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 01.09.21. | 14:03

Jedan ostaje u HNL-u, drugi će u slavni portugalski klub, a treći put Danske.

Igor Bišćan u nekoliko je navrata isticao kako u njegovoj momčadi nedostaje 'Killer'. No, i bez njega U-21 reprezentacija se prvo plasirala na Euro za mlade, a potom je, spretno i sretno, izborila i četvrtfinale istog natjecanja gdje su nakon drame produžetaka ipak bolji bili Španjolci.

Nekadašnji branič Dinama, Liverpoola i Panathinaikosa nije 'izmišljao toplu vodu'. Pod njegovim su vodstvom mini Vatreni uglavnom bili standardizirani, mijenjao je početni sastav tek kad je na to bio prisiljen, a najveće rotacije radio je – u vrhu napada.

Kad je riječ o 'devetkama', Bišćan se fokusirao na tri imena – Sandra Kulenovića, Petra Musu i Marka Divkovića.

Kule je najdulje bio prvi izbor na mjestu središnjeg napadača, a to i ne čudi budući da ga je još u U-21 vrstu prvi pozvao Nenad Gračan. Kulenović je igrao na Euru za mlade 2019. i 2021. godine, a ukupno je za 'mini Vatrene' skupio 16 nastupa i 6 pogodaka.

No, iako mu Bišćan vjeruje, isto se ne može u potpunosti reći za Damira Krznara. Popularni Kule bi sigurno imao koju 'minutu' u Dinamu, ali on nije htio biti druga, pa čak i treća napadačka opcija plavih ove sezone pa je tako odlučio otići na jednogodišnju posudbu u Lokomotivu. Lani je bio u Rijeci, igrao je veoma dobro, ali dolaskom Josipa Drmića, danas prvog strijelca HNL-a, bilo je potpuno jasno da će i na Rujevici više vremena provoditi na klupi nego zelenom travnjaku.

Nakon njega, tu je i Petar Musa. U proljetnom dijelu prošle sezone Musa je bio igrač Uniona iz Berlina gdje je bio na posudbi iz Slavije Prag. Bundesliga se za njega pokazala – u ovom trenutku – prevelikim zalogajem, pa je tako u 14 nastupa skupio tek jedan pogodak i tri asistencije što u konačnici nije bilo dovoljno kako bi se uvjerilo čelnike njemačkog kluba da otkupe njegov ugovor. Vratio se u češku prijestolnicu, ali nije se predugo zadržavao, jer pretposljednjeg dana prijelaznog roka Musa je sve dogovorio s Boavistom u koju je stigao na jednogodišnju posudbu za koju su Portugalci morali izdvojiti 250 tisuća eura. Zanimljivo, iako je on još uvijek njihov igrač, Slavija je već sad na Musi zaradila 450 tisuća eura što je itekako dobar posao češkog velikana.

Musa je za mladu reprezentaciju skupio 11 nastupa i četiri pogotka, a u novom će se klubu za ulogu startnog napadača momčadi boriti s Njieom i Namorom.

Za kraj, tu je i Marko Divković, mladić najmanje poznat HNL entuzijastima. I to potpuno opravdano, jer Divković nije skupio nijedan nastup u 1. HNL. Sa svega 18 godina otišao je iz niželigaša Otoka u Dunajsku Stredu, a to se s vremenom pokazalo fantastičnom odlukom. Odmah je dobio priliku igrati za prvu momčad, nije mu dugo trebalo da postane starter, a ukupno je za klub skupio 143 utakmice, 31 pogodak i 23 asistencije u svim natjecanjima.

I prošle sezone je, uz Andriju Balića, Erica Ramireza i Andrasa Schafera, bio jedan od najboljih igrača svoje momčadi, a bilo je jasno da njegove dobre partije sigurno neće proći nezapaženo. U kuloarima se spominjala Italija, ali u konačnici, Divković je otišao put Danske.

Njegov novi klub, gdje je stigao na jednogodišnju posudbu s mogućnošću otkupa, je danski velikan Brondby.

Trenutno osmoplasirana momčad Danske, sa svega sedam bodova u jednako toliko nastupa, sigurno ima puno veće ambicije. Samo ovog ljeta su na ulazne transfere potrošili 3.27 milijuna eura, a sve to su i si mogli priuštiti jer su u Eintracht prodali ofenzivnog veznjaka Jespera Lundstroma za sedam milijuna eura.

Kao njegova zamjena doveden je Greve iz Randers FC-a za milijun eura, a Divković bi s izvrsnim Srbinom Andrijom Pavlovićem trebao tvoriti jedan od najubojitijih napada Superligaena.

Za razliku od Kulenovića i Muse, Divković nije imao tako velik broj nastupa u 'kockastom' dresu, ali je zato u dva nastupa upisao jednako toliko asistencija.

Zanimljivo, još jedan napadač, kojeg je Bišćan sigurno imao u vidu, ali ga nije zvao jer je u tom trenutku bio premlad, Roko Šimić, također je promijenio sredinu. Za razliku od prethodno navedenog trojca, Šimić je transferiran u Red Bull Salzburg za četiri milijuna eura, što je uistinu ogroman novac za HNL klubove.


Tagovi

Marko DivkovićPetar MusaSandro KulenovićNK LokomotivaLokomotiva ZagrebBrondbyboavista

Ostale Vijesti