REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Saudijska senzacija u Kataru, Lionel Messi se poskliznuo na prvom koraku svog Posljednjeg plesa (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 22.11.22. | 13:15

Argentinci su na poluvrijeme otišli vodstvom 1:0, ali nakon odmora Saudijci su ih napali i napravili senzacionalni preokret

Senzacija u prvoj utakmici trećeg dana Svjetskog prvenstva nogometaša u Kataru! Saudijska Arabija je pobijedila Argentinu 2:1, a premda je zabio prvi gol na utakmici, Lionel Messi poskliznuo se već na prvom koraku svog “posljednjeg plesa”, kako je najavljena ova mundijalska kampanja Gaučosa. Prvi je to poraz Argentine nakon 36 utakmica, a najveća pobjeda u povijesti Saudijaca, koji su se za nju pripremili prošli tjedan protiv – Hrvatske!

Saudijci su do pobjede koja odjekuje svijetom stigli preokretom na početku drugog poluvremena, nakon što su u prvomk bili bezopasni, bez udarca na vrata Argentinaca. No, hrabra taktika Francuza Hervea Renarda u nastavku, presing na argentinskoj polovici i visokopostavljena zadnja linija, te požrtvovno branjenje do kraja 14 minuta sudačke nadoknade, nametanja donijela je golove i pobjedu, četvrtu Saudijaca u povijesti njihova nastupa na SP-ima.

U prvom poluvremenu, bila je to jednosmjerna ulica. Brzo je Messi mogao zabiti, obranio mu je Mohammed Al Owais prizemni udarac, ali već u 10. minuti ‘desetka’ Argentine dovela je svoju momčad u vodstvo, iz kaznenog udarca dosuđenog pomoću VAR-a. Bio je prvi korner za Gaučose, Paredesa je povučkao Abdulhamid, pao argentinski vezist, ništa glavni sudac, Slovenac Slavko Vinčić nije vidio golim okom, no tek nakon sljedećeg prekida, slobodnog udarca za Argentince, pozvan je da pregleda situaciju kod kornera na monitoru. Teško je preko TV ekrana procijeniti intenzitet, ali pokazao je Vinčić na bijelu točku. Messi je prišao lopti, vratar Saudijaca pokušao mu ‘prodati foru’ da rukom pokaže u jednu, a baci se u drugu stranu, pa to ne prolazi niti kod djece u parku, k tome je čuvar mreže Zelenih sokolova (pre)brzo krenuo u tu drugu stranu, a Messi smireno plasirao loptu u suprotni kut.

Potom je prekovremeno radio pomoćni sudac, Tomaž Klančnik, gotovo da je glumio Kip slobode. Saudijci su se, naime, odlučili za taktiku zamkizaleđa, plitka formacija, pa zadnja linija visoko, prilično hrabro i riskantno protiv momčadi u kojoj su Messi, Di Maria, Lautaro Martinez, Papu Gomez, svi mogu podvaliti loptu ili pobjeći, no uspjelo je Saudijcima četiri puta zaredom uhvatiti Gaučose u nedozvoljenim položajima. Tek peti put Klančnik nije digao zastavicu, Lautaro je zabio, ali je nova VAR tehnologija otkrila da mu je rame bilo u zaleđu i Saudijci su burno proslavili poništavanje argentinskog pogotka za 2:0. Prije toga zabio je i Messi, ali je tehnologija dala za pravo Klančniku, cijelim tijelom bio je Leo u zaleđu.


Očekivali smo da se Argentinci prilagode saudijskim stoperima i nadmudre ih nekim ubacivanjem iz drugog plana, no još dva puta do kraja poluvremena uhvaćeni su u zamku. Saudijci u napadu nisu uspijevali napraviti ništa, lakoćom sui m Argentinci oduzimali lopte, došli bi Zeleni sokolovi u zadnju trećinu terena tek ako bi se tko od Gaučosa poskliznuo, no brzo su suigrači ispravili te pogreške. Hendikepom za Arabiju činio se izlazak njena kapetana Salmana Al Faraja u sudačkoj nadokndi zbog ozljede (vrpcu je preuzeo Salem Al Dawsari), na odmor se otišlo samo sa 1:0 za Argentince, s nula saudijskih udaraca na vrata Emiliana Martineza.

A onda, u drugom poluvremenu, brzo osmo zaleđe, ovaj put zaposleni slovenski mahač je bio Andraž Kovačić, i potom preokret u samo pet minuta. Prvo je nonšalantnost argentinskog stoperskog dvojca kaznio Salel AlShehri, pretrčao Cristiana Romera i pogodio suprotni kut, svojim 11. pogotkom u 21. nastupu za reprezentaciju. Nisu se povukli izabranici Hervea Renarda, visoko pritisli, a unervoženi Argentinci, koji kao da su očekivali lak posao u nastavku, počeli griješiti. U 53. minuti blokiran je pokušaj zdesna, ali u istom napadu lopta je došla na lijevu stranu do novog kapetana Saudijaca, igrača s brojem 10 Salema Al Dawsarija, koji je u stilu Mislava Oršića pogodio suprotni kut za 1:2!

Video preokreta pronađite OVDJE.

Morao je reagirati Lionel Scaloni, napravio hokejašku zamjenu u 59. minuti, uveo novog stopera umjesto kiksera Romera, novog vezista te drugog napadača, ali također na lijevu stranu. Saudijci su se pak transformirali u 5-3-2, ali agresivno izlazili na loptu, branili iznenađujuće stečenu prednost.

U 63. minuti saudijski vratar obranio je iz blizine jedan odbijanac, no teško su Argentinci dolazili do prilika za udarac, igra kratkih pasova kroz gusto postavljene suparnike nije davala ploda, a dijagonale na bokove također, jer imali su Saudijci petoricu u zadnjoj liniji, bolje pokrivali prostor pred svojim 16-ercem.

Uveo je Scaloni novog lijevog beka, da dobije centaršuteve s lijeve strane, nije upalilo. Mijenjao je i Renard, uveo desnog beka umjesto napadača i strijelca za 1:1 Al Shehrija. U 84. minuti Di Maria jepronašao Messijevu glavu, no pucala je argentinska ‘desteka’ preslabo za Al Owaisa.

Osam minuta sudačke nadoknade pokazao je Vinčić, u prvoj sa crte izbio saudijski stopper, spasivši svog vratara koji je istrčao, a u 11. minuti sudačke nadoknade obranio je Mohammed Al Owais još jedan očajnički pokušaj Argentinaca! Kraj je odsviran u 13:50 sudačke nadoknade, apsolutno zaslužena pobjeda Saudijske Arabije!

Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Poluvrijeme: 1:0

Stadion: Lusail. Gledatelja: 80.000.

Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija)

Strijelci: 1:0 Messi (10.-11m, Paredes), 1:1 Al Shehri (48., Al Buraikan), 1:2 Al Dawdari (53.)

Žuti kartoni: Al Malki, Al Boleahi, Al Dawsari, Abdulhamid, Al Abed, Al Owis (S. Arabija)

Crveni kartoni: -

Argentina (4-4-2): D. Martinez - Molina, Romero (od 59. Lisandro Martinez), Otamendi, Tagliafico (od 71. Acuna) – Di Maria, De Paul, Paredes (od 59. E. Fernandez), Papu Gomez (od 59. J. Alvarez) – Messi, Lautaro Martinez

Saudijska Arabija (4-1-4-1): Al Owais - Abdulhamid, Tambakti, Al Bulaihi, Al Shahrani (od 90+9. Al Burayk) - Al Malki - Al Buraikan (od 89. Asiri), Al Faraj (od 45+3. Al Abed, od 89. Al Amri), Kanno, Al Dawsari - Al Shehri (od 78. Al Ghannam)


 


Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Argentinska nogometna reprezentacijasaudijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti