Ronaldo efekt u Valladolidu: Preskočili Real, upisali četiri pobjede u nizu i primili samo jedan gol

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 22.10.18. | 09:38

Klub legendarnog Brazilca u samom vrhu Primere.

Još u svibnju ove godine počelo se „šuškati“ kako bi legendarni Brazilac Ronaldo, za kojeg mnogi vole naglasiti kako se radi o jedinom „pravom“ Ronaldu, mogao kupiti jednog španjolskog drugoligaša. U kolovozu ove godine špekulacije su se obistinile, Ronaldo je zaista kupio španjolski klub, ali ne iz druge, već iz prve lige.

Real Valladolid prošle sezone vratio se u Primeru nakon četiri godine odsustva. Iako se radi o klubu velike tradicije, osnovanom 1929. godine, ne možemo reći kako se radi o pretjerano uspješnom klubu. Najveći uspjesi Valladolida kroz povijest su tri naslova Segunde i dva finala Copa del Reya (1950. i 1989.). U prvenstvu su najviše završili na četvrtom mjestu (1963.), a u Europi su nastupili tri puta od čega ih je u debitantskom nastupu, u prvom kolu Kupa UEFA 1984., iz natjecanja izbacila Rijeka s ukupnih 4:2, koja je potom, u onom legendarnom dvomeču, izgubila od Reala 3:4, nakon 3:1 pobjede na Kantridi.

No, vratimo se Valladolidu. Generalno se radi o provincijskom klubu, iz sjeverozapadnog španjolskog grada s pola milijuna stanovnika, koji je kroz povijesti više vremena provodio u Segundi i Terceri (44 sezone), nego u Primeri (41 sezonu).

Valladolid je hrvatskoj javnosti postao interesantan 1995. kada su za njega potpisali Alen Peternac i Aljoša Asanović, prvi je stigao iz Dinama, a drugi iz Hajduka. Dok se Asanović u Valladolidu zadržao svega jednu sezonu, Peternac je postao istinska legenda kluba te je zabio 55 pogodaka u 153 nastupa za Pucele, kako glasi nadimak momčadi iz Valladolida.

Ove sezone u klubu igra Duje Čop, no povremeni hrvatski reprezentativac u 10 nastupa još nije postigao pogodak. Treba napomenuti kako je klub u dva navrata vodio Sergej Krešić (od 1998. do 1999. i u sezoni 2004./05.) te jednom Josip Skoblar (1988./89.).

Pitate se zašto je Ronaldo uložio 30 milijuna svojih eura u jedan španjolski klub iz malog grada s dugačkom tradicijom, ali se ne baš trofejnom povijesti, koji je još k tome bio u dugovima od 25 milijuna eura?

Valladolid je klub s priličnim potencijalom. Kroz cijelu povijest gravitiraju između druge i prve lige, igraju na lijepom stadionu Jose Zorrilla otvorenom 1982. za potrebe Svjetskog prvenstva te ih krasi jedinstveni vizualni identitet. Malo se koji klub može „pohvaliti“ s okomitim ljubičasto-bijelim linijama (i općenito s ljubičastom bojom, koja je u Valladolidovom slučaju specifična).

Klub je ulaskom Ronalda, kao prvog bivšeg nogometaša koji je postao većinski vlasnik nekog od klubova iz liga petice, dobio na globalnom publicitetu, a interes za Blanquivioletase će samo rasti.

Ronaldo je službeno preuzeo klub 3. rujna, u trenutku kada je Valladolid imao dva boda iz tri kola uz gol-razliku 0:1. U „debitantskoj“ utakmici nakon reprezentativne pauze Ronaldova momčad izgubila je na domaćem terenu od Alavesa 0:1 tako da je gol-razlika Valladolida nakon četiri kola bila 0:2. Pomalo ironično, s obzirom na to da je Ronaldo jedan od najvećih napadača svih vremena…

No, tada se dogodio „klik“. Je li Ronaldo porazgovarao sa svojim napadačima i dao im dragocjene savjete, ili su se oni samoinicijativno željeli istaknuti pred novim šefom, ne znamo, no Valladolid je u sljedećih pet utakmica osvojio 13 od 15 bodova i zabio osam pogodaka.

Sve je krenulo u dvoboju kod Celte iz Viga. Domaćini su vodili 2:0 i 3:1, a remi Valladolidu donio je Leon Suarez pogotkom u 94. minuti utakmice. U sljedeća tri dvoboja Valladolid je primio samo jedan pogodak, u domaćoj pobjedi protiv Levantea (2:1), a s minimalnih 1:0 svladali su Villarreal i jučer Betis u gostima te Huescu na domaćem terenu.

Nakon devet kola Ronaldova momčad drži šesto mjesto (Ronaldo je klub preuzeo na 16.), preskočila je Real Madrid, a za vodećom Barcelonom zaostaje samo tri boda. Valladolid u sljedećem kolu, u petak, dočekuje drugu momčad iz Barcelone, Espanyol, koji je drugi s bodom manje od gradskog rivala.

> Odigraj Valladolid – Espanyol

A, s obzirom na to da se sljedećeg vikenda igra i El Clasico Ronaldov novi klub bi trijumfom nad Espanyolom nakon četvrtine prvenstva u samom vrhu ljestvice.

> Odigraj Barcelona – Real Madrid

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

ValladolidizdvajamoAlen PeternacAljoša AsanovićDuje ČopRonaldo

Ostale Vijesti