Rođeni Purger karijeru je započeo u Nizozemskoj, iz Rijeke su ga potjerali, danas vrijedi 2 milijuna eura i igra Europsku ligu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 28.10.19. | 21:05

Čudan je igrački put ovog zanimljivog veznjaka

Njegova riječka avantura trajala je nepuna dva mjeseca, a novi poslodavac dolazio je iz Rumunjske gdje se ovaj sada 29-godišnjak nalazi i dan danas.

Damjan Đoković potpisao je za Cluj, veliko ime rumunjskog nogometa, a da su Rumunji pogodili njegovim dovođenjem shvatili su u narednih nekoliko mjeseci. Ovaj 190 centimetara visoki veznjak se u potpunosti spremio, nametnuo u veznoj liniji svoje momčadi i postao neizostavna karika trenera Dana Petrescua i Tonija Conceicaoa koji su u njemu vidjeli produženu ruku na terenu.

S njim u sredini terena Cluj je potpuno zagospodario rumunjskim nogometom pa su tako u naredne dvije sezone osvojili dva domaća prvenstva, a tome su nadodali i jedan rumunjski superkup (18./19.).

Đoković je imao jako zanimljiv nogometni put. Iako je rođen u Zagrebu, nogometom se počeo baviti u Nizozemskoj u koju se preselio kao dijete. Prije nego li je postao senior, Đoković je igrao za ADO Den Haag, Excelsior i Spartu Rotterdam nakon čega svoj prvi profesionalni ugovor potpisuje sa slovačkim Spartakom iz Trnave. Nakon samo godine dana svoj nogometni put nastavlja u Italiji, točnije u Monzi, čije boje brani u sezoni 10./11.

Sljedeće godine prelazi iz Serie C u Serie A, a njegov novi klub je Cesena gdje se zadržava dvije godine. Prvo je igrao u prvoj ligi, a kasnije i drugoj ligi budući da je njegova Cesena u sezoni 11./12. ispala iz Serie A, ali to se pokazalo kao, kolikogod da to čudno zvuči, dobro za Đokovića budući da je onda mogao dobiti više prilika u sastavu.

Nakon dobro odrađene sezone u Serie B kupuje ga Bologna za 1,4 milijuna eura, ali ga odmah šalju na jednogodišnju posudbu u Cluj. Nakon dobre sezone u Rumunjskoj Damjan se ponovno vraća u Čizmu, a ovoga puta ga iz Bologne šalju na novu posudbu, ovoga puta u drugoligaša Livorno.

Odmah sljedeće godine ova prava ptica selica ponovno odlazi u novu sredinu, a njegov novi klub bio je Ajaccio koji je tih godina igrao u prvoj francuskoj ligi. Pogađate, i tamo se Đoković zadržao samo godinu dana nakon čega se odlučio otići put druge Bundeslige gdje je odradio šest mjeseci kao igrač Greuther Furtha. Drugi dio sezone 16./17. odradio je u Speziji, da bi se nakon toga okušao u HNL-u, ali kao što smo već napisali, ta se avantura i nije baš pokazala najsretnijom.

Danas je Đoković, kao i prethodne dvije godine, neizostavan član rumunjskog Cluja s kojim se bori za treći u nizu naslov prvaka Rumunjske. Osim nacionalnog prvenstva i kupa, Cluj se natječe i u Europskoj ligi u koju su se kvalificirali nakon što su u playoffu za Ligu prvaka dva puta minimalno poraženi od Slavie Prag.

Đoković je ove godine nešto manje igrao budući da se dugo vremena borio sa manjim ozljedama, ali sada polako hvata kontinuitet utakmica nakon čega bi ga ponovno trebali gledati u prvom sastavu aktualnog rumunjskog prvaka.

Dodajemo kako Đoković nikada nije imao priliku obući „kockasti dres“, njegova tržišna vrijednost u ovom trenutku iznosi dva milijuna eura.

Ovog ljeta Đoković je sa rumunjskim prvoligašem potpisao novi ugovor koji ističe tek na ljeto 2022. godine, ali kada pogledamo njegovu karijeru ne bi nas iznenadilo da se ovaj defenzivni veznjak odluči za još poneku avanturu.

Tko zna, možda se ta avantura zove HNL, samo se nadamo da ukoliko se to i dogodi da potraje malo više nego li je to bilo prvog puta…

(foto: Reuters, Pixsell)

 


Tagovi

Greuther FurthSpeziaAjaccioMonzaSpartak TrnavaLivornoBolognaSerie BRumunjskaRumunjska prva ligaRijekaClujDamjan Đoković

Ostale Vijesti