Tipfeler koji je usmjerio karijeru šampiona

Vrijeme Čitanja: 7min | pon. 08.07.19. | 09:45

... i Robbenov chat & cut.

Krajem svibnja, prije mjesec i pol dana, jedan od najvećih igračkih dueta u povijesti Bayern Munchena, Arjen Robben i Franck Ribery, oprostili su se od navijača u posljednjoj utakmici odigranoj na Allianz Areni protiv Eintrachta iz Frankfurta. Popularni ‘Robbery’ bio je nositelj igre Bavaraca cijelo jedno desetljeće, a s obzirom  da vrijeme liječi sve osim godina, došlo je i to doba kada se 35-godišnji Nizozemac, i godinu stariji Francuz na suprotnoj krilnoj strani, moraju oprostiti od igranja nogometa na najvišoj razini. U posljednjem dvoboju za ‘Rekordmeister’ uzeli su još i titulu u Kupu protiv RB Leipziga i tako zaokružili fantastičnu epohu.

Istovremeno, svijet je potresao početak uistinu velike političko-ekonomske, i prvenstveno tehnološke, borbe. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, nametnuo je sankcije pojedinim kineskim tehnološkim divovima – primarno ciljajući na Huawei – pod krinkom ‘zaštite od špijuniranja’ od strane Narodne Republike Kine. Iako samo špijuniranje od strane Kineza nije dokazano, i teško da će ikada biti, Trump je tada zabranio američkim tvrtkama da posluju s kineskom konkurencijom. Podigao je taj potez podosta prašine u svijetu, a u pozadini svega je borba za prevlast u uspostavljanju nove 5G tehnologije.

Američki tehnološki giganti poput Googlea i Applea imaju takozvani know-how kada je u pitanju dizajniranje čipova za 5G tehnologiju, a svi njihovi uređaji sklapaju se u Kini. Uostalom, ‘Made in China’ usađen je u svačiju memoriju, toliko da su Kinezi odlučili ‘rebrandirati’ se i na sve što je proizvedeno na Dalekom istoku, od sada možete naći pod brendom ‘Made in PRC’. People’s Republic of China.

Ali, ono što je nama ovdje puno zanimljivije jest sama 5G tehnologija. Ona označava ‘petu generaciju’ tehnološke revolucije, koju su popularno svi nazvali internet of things. Ukratko, 5G tehnologija podrazumijeva u prvom redu i do tisuću puta (najoptimističnije procjene) veću brzinu interneta od aktualne 4G tehnologije. Osim toga što ćemo moći ‘preuzeti’ film u nekoliko sekundi, to će omogućiti i puno čvršću vezu i potpunu povezanost, na primjer, svih kućanskih aparata u domu – takozvani ‘kraj offline svijeta’. Daljnjim razvojem stručnjaci predviđaju i skorašnju vožnju autom pomoću autopilota, sve pogonjeno 5G tehnologijom.

Zašto ovoliko pišem o 5G tehnologiji? Zato što će se njenim dolaskom drastično promijeniti način našeg svakodnevnog funkcioniranja, iako još ne možemo točno predvidjeti kako. Brz download podataka učinit će čak i hrvatsku birokraciju efikasnijom. Na primjer, uspostavom 5G tehnologije – koja će u Hrvatsku, naravno, stići s određenim zakašnjenjem - vrlo vjerojatno ćemo se smijati današnjem periodu s obzirom na to koliko smo vremena izgubili čekajući u redovima kako bismo platili račune, podigli osobne dokumente i slične stvari koje su nam ‘titrale živce’.

Isto tako, prošlost bi trebali postati i oni pokvarenjaci koji bi u studentskoj menzi prepoznali nekog ‘poznanika’ pa uz pokoju riječ small talka, tiho i nečujno bi se ugurali preko reda, iako su trebali stati na sam kraj, kao sav pošten puk. Takozvani chat & cut kako je to svojedobno u seriji Curb Your Enthusiasm odlično prikazao majstor neugodnih međuljudskih susreta, Larry David – tvorac još jedne kultne serije, Seinfeld.

“Uvijek isti potez i potez kojeg smo se umorili više gledajući. Ima nešto u tome što napravi, a da mi ne vidimo, možda čeka baš posljednji trenutak, ne znam. Većinu puta ga pokušam preduhitriti i ući mu u putanju, ali ako ne uđem na vrijeme, nemam nikakve šanse”, rekao je Wendell, lijevi bočni Bayer Leverkusena. Naravno, Brazilac nije govorio o nikakvom nepristojnom čovjeku koji se ubacio njemu u red, nego o Arjenu Robbenu.

Nizozemac je patentirao svojevrsni ‘nogometni chat & cut’. Redovno bi Arjen prije primanja lopte, uzeo korak, dva zaleta, da bi potom s nekoliko sitnih dodira u maniri pravog učenika Coerverove trening-metode ‘zapričao’ suparnika i oduzeo mu pažnju prije nego bi se ‘usjekao’ na svoju lijevu stranu i u srce obrane. Potom je šteta već bila učinjena - Nizozemac s poodmaklim stadijem alopecije, nanišanio bi nebranjeni kut suparničkog gola i pjesma Seven Nation Army na Allianz Areni mogla je započeti.

Zanimljivo, veteranu iz Beduma to je postao zaštitni znak tek kada je stigao u Säbener Straße, a prvi put da je na poziciji desnog krila zaigrao bilo je pod vodstvom Juandea Ramosa pred kraj avanture u Real Madridu. Netom prije nego će zbog dolaska Cristiana Ronalda i Kake morati pakirati kofere.

“Da nije bilo Lousa van Gaala i Marka van Bommela, ne znam bih li došao u Bayern. Tada dolazak u Munchen nije izgledao kao najbolja opcija, a pokazalo se kao najbolja odluka u životu”, priznao je par godina kasnije Robben, koji je u karijeri radio pod samom trenerskom kremom. Vodio ga je Jose Mourinho u Chelseaju, učio je od Guusa Hiddinka i Berta van Maarwijka, s Juppom Heynckesom je osvojio sve, a najviše mu je donijela suradnja s Pepom Guardiolom: “Brzo sam primijetio koliko on odlazi u dubinu kada priča o nogometu. Pod njim sam najviše napredovao kao igrač”.

Prethodno je bio na lijevom krilu, gdje je ga je smjestio ‘The Special One’ po dolasku u Chelsea 2004. godine. U matičnom FC Groningenu igrao je uglavnom na sličnoj poziciji, ili čak na mjestu ‘desetke’, otkriva njegov trener iz mlađih kategorija Hans Nijland. Malo je poznato da je nakon Groningena, Robben trebao potpisati za Ajax. Pregovori su bili u poodmakloj fazi, a ako je vjerovati urbanoj legendi – koju potvrđuje i Nijland – Arjen je stigao na potpis ugovora u Amsterdam. Međutim, u ugovoru su krivo napisali njegovo ime, bila je riječ o tipfeleru, a njegov otac je poručio da “ako ne znaju napisati njegovo ime, neće se moći ni adekvatno brinuti za njegovog sina”, te je Ajax odbijen. Njihovi rivali imali su lektora pri ruci te je 18-godišnji Robben potpisao za PSV iz Eindhovena.

Brojni treneri kroz njegovu karijeru, od dječačkih dana do onih veteranskih, isticali su njegovu mentalnu snagu, poglavito Pep. Međutim, do mitskog finala Lige prvaka na Wembleyu 2013., ‘čovjek sa staklenim nogama’ - kako su ga prozvali zbog čestih ozljeda – percipiran je u javnosti kao choker. Nije da nije bilo argumenata u prilog toj tezi.

Prvo je izgubio finale LP-a 2010. sa van Gaalovim Bayernom, iako je to bilo za očekivati. Međutim, te iste godine promašio je zicer u finalu Svjetskog prvenstva, nakon kojeg je Iniesta zavio u crno navijače ‘narančastih’. To, dakako, nije sve – sezona 2011./12. ostat će zapisana kao jedna od najgorih individualnih sezona, kad je konačni cilj – osvajanje trofeja – u pitanju.

Prije nego će s Oranjem upisati sva tri poraza u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, Robben je s Bavarcima izgubio sve što se izgubiti može - prilikom čega je on bio proglašen glavnim krivcem. Sezona je za njemačkog prvaka izgledala i više nego dobro, Robben je bio jedan od dominantnijih figura na travnjaku, a bio je i siguran realizator jedanaesteraca tokom sezone. Poentirao je sedam od devet puta, ali ta dva promašaja ostat će mu vječno urezana u pamćenje.

Prvi je stigao u Der Klassikeru koji je usmjerio sezonu prema Borussijinom naslovu prvaka. Nakon što je Lewandowski – tada igrač Žuto-crnih – zabio za vodstvo, Robben je promašio jedanaesterac za izjednačenje, nakon čega se Neven Subotić likujući unio u njegovo zabezeknuto i skamenjeno lice. Da stvar bude gora, pred sam kraj utakmice promašio je prazan gol s tri metra udaljenosti.

Naravno, nevolja nikada ne dolazi sama, a drugi promašeni jedanaesterac došao je u finalu Lige prvaka koji se igrao na Bayernovom stadionu protiv Chelseaja. Petr Čech u je skinuo penal, a Didier Drogba zakucao posljednji čavao u lijes njegovih sportskih ambicija te sezone. Samo nekoliko tjedana poslije vratio se na Allianz Arenu kako bi odigrao prijateljsku utakmicu za svoju reprezentaciju protiv svog kluba, a tada su tribine njegovog stadiona zviždale njemu kako nisu nikada niti jednom protivniku.

Ipak, u sljedeće dvije godine sve je višestruko naplatio. Na Mundijalu u Brazilu osvetio se Furiji izbacivši ih u skupini i na kraju, van svih očekivanja, osvojivši bronuc, a godinu prije, odužio se navijačima Bavaraca. Osvojio je trostruku krunu s Bayernom, zabivši u finalu Lige prvaka upravo Borussiji u posljednjoj minuti regularnog dijela utakmice, nakon čega je njegov suigrač Jerome Boateng slavodobitno krenuo u osvetu, unijevši se osramoćenom Subotiću lice.

“Na početku te sezone bio sam izrazito motiviran, ne samo ja, svi u svlačionici. Zvuči kao klišej, ali svi su bili jako odlučni da se iskupimo za prethodnu sezonu. Nitko nije uživao na odmoru tog ljeta. Samo smo čekali prvi trening u novoj sezoni, tjerali smo se do krajnjih granica na treninzima i u konačnici naša reakcija je na sve to je bila posebna”, rekao je u jednom intervjuu par godina poslije Robben.

S vremenom je i on evoluirao. Njegov chat & cut je evoluirao, počeo je ulaziti i na desnu stranu, kao i dodavati na krilo, a i sam je nekoliko puta naglasio da je glavni razlog zašto njegov ‘trik’ uspijeva jest taj da ga ne smije svaki put koristiti. Smiuliranje je također (uglavnom) izbacio iz svog repertoara, kao i ‘carinjenje lopte’ - dvije njegove najveće boljke - a krajem prošlog tjedna definitivno je prelomio.

Donio je, prema vlastitom priznanju, najtežu odluku u svojoj karijeri i objesio je kopačke o klin. Iako je izgledalo da može dati nogometu barem još godinu, dvije, ozljede su uzele danak. Dolaskom 5G tehnologije, istovremeno smo ostali bez jednog od najboljih krilnih nogometaša posljednja dva desetljeća.

Koliko god bilo neugodno gledati kako se uvijek na istu foru ubacuje 'preko reda' između protivničkih igrača, toliko će svakom ljubitelju nogometne igre to ujedno i nedostajati. Navijačima Bayerna na Südkurve tribini, definitivno, život će se drastično promijeniti.

 

 

Piše: Ivan Grubišić

(Foto: Reuters)


Tagovi

Guus HiddinkAllianz ArenaJupp HeynckesFranck RiberyPep GuardiolaJose MourinhoArjen Robbenizdvajamo

Ostale Vijesti