REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Rivali koji se susreću prvi put nakon duge 62 godine: Prilika za Smolčića protiv maestra Modrića (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.08.22. | 08:10

Utakmica se igra večeras u 21 sat na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, prijenos je na HTV2

Ligaški superkupovi bili su samo uvertira u onaj glavni - UEFA Superkup. U njemu se u srijedu susreću tradicionalno momčadi pobjednika Lige prvaka protiv pobjednika Europske lige. Ove sezone to su nogometaši Real Madrida i Eintrachta iz Frankfurta.

Dvije momčadi susreću se u Finskoj, a Madrid se natječe za svoj peti trofej u ovome natjecanju nasuprot rekordera Barcelone i Milana, koji oba imaju po pet trofeja ovog natjecanja. Do sada su Madriđani nastupali sedam puta, a upisali četiri pobjede (2002, 2014, 2016, 2017) i tri poraza (1998, 2000, 2018). Bila su samo dva njemačka trijumfa, 2013. i 2020. pobijedio je FC Bayern. Svi ostali sudionici Bundeslige - Hamburger SV (1977. i 1983.), Werder Bremen (1992.) i Borussia Dortmund (1997.) - izgubili su, kao i FC Bayern 1975. i 1976. Eintracht Frankfurt prvi put igra za ovaj naslov.

PUT DO TROFEJA

Španjolski velikan osigurao je mjesto u UEFA Superkupu 2022. fenomenalnim trijumfom u Ligi prvaka prošle sezone. Nakon što su pobijedili u pet od šest utakmica u skupini, Los Blancosi su pobijedili PSG (ukupno 3:2), Chelsea (5:4) i Manchester City (6:5) u nokaut fazi – prije nego što su u finalu nadvisili Liverpool (1:0). Ne zaboravimo da je Real Madrid također osvojio naslov prvaka La Lige u prošloj sezoni, izgubivši samo četiri od svojih 38 utakmica da bi završili na 13 bodova više od drugoplasirane Barcelone. Kada to zbrojite, ne čudi da je momčad Carla Ancelottija veliki favorit za trijumf u Helsinkiju.

Što se tiče Eintrachta iz Frankfurta, oni su svoju ulaznicu za Superkup izborili preko Europske lige – osvojivši svoj drugi naslov nakon osvajanja Kupa UEFA 1979/80. Nijemci su uživali u grupnoj fazi bez poraza, ostvarivši tri pobjede i tri remija. Nakon toga su pobijedili Real Betis (ukupni rezultat 3:2), Barcelonu (4.3) i West Ham (3:1), prije nego što su u finalu svladali Rangers na jedanaesterce.

(1.45) Real Madrid (4.40) Eintracht Frankfurt (7.25)

Ovo je za Kraljevski klub predsezonsko finale uoči nove sezone La Lige, dok će Nijemci htjeti osvojiti trofej za podizanje samopouzdanja nakon lošeg starta u Bundesligi. Na otvaranju su izgubili od Bayerna s velikih 6:1. 

Njemačkim Eagelsima je slaba utjeha što su u kup-utakmici u prvom kolu slavili protiv 1. FC Magdeburga 4:0 jer je baš susret s Bavarcima bio veliki ispit. Naš Kristijan Jakić zaigrao je u drugom poluvremenu susreta, dok novopridošli Hrvoje Smolčić nije bio u zapisniku, ali će sada vjerojatno biti. Frankfurt je bez Aurelija Bute (operacija koljena) i Jeromea Onguenea (istegnuće bedrenog mišića), a Filip Kostić je dan prije finala odletio u Torino na potpis ugovora s Juventusom, Stara dama nije dopustila da se od dosadašnje momčadi i navijača oprosti finalom. Real Madrid, pak, ima cijelu momčad na raspolaganju, a nova pojačanja Antonio Rüdiger i Aurélien Tchouameni mogli bi dobiti priliku za debi u kraljevskom dresu.

10 KOMADA ZA MADRIDSKO SLAVLJE

Real Madrid i Eintracht Frankfurt susreli su se samo jednom prije, davne 1959./1960. godine u petom ikada finalu Europskog kupa na Hampden Parku u Glasgowu. Bio je to triler s 10 golova koji je Madrid dobio 7:3 pred nešto manje od 130 tisuća gledatelja, dok je Alfredo Di Stefano postigao hat-trick, a Ferenc Puskas čak četiri gola. 

Istraživanje internetskih bespuća o ovome susretu podsjetilo nas je na kontroverzu vezanu za održavanje ove utakmice. Naime, ona je isprva bila upitna jer je Njemački nogometni savez zabranio svojim klubovima sudjelovanje u utakmicama s bilo kojom momčadi u kojoj je bio Ferenc Puskás, nakon što je Mađar naveo da je zapadnonjemačka momčad koristila zabranjene supstance 1954. godine. Puskás se morao službeno pismeno ispričati prije nego što se susret mogao održati.

Utakmica između Real Madrida i Eintracht Frankfurta na rasporedu je u srijedu u 21 sat, na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju uz prijenos na HTV 2.

(1.45) Real Madrid (4.40) Eintracht Frankfurt (7.25)

Utakmica će se igrati kao svako finale europskog kupa: ako je neodlučeno nakon 90 minuta, igrat će se dva produžetka od po 15 minuta, a zatim možda i izvođenje jedanaesteraca. To se dogodilo samo tri puta u povijesti ovog natjecanja – i Chelsea je uvijek bio uključen: Prije trijumfa 2021., Chelsea je izgubio od Bayerna 2013. i Liverpoola 2019., oba puta s bijele točke.

Utakmicu sudi Michael Oliver (Engleska), s pomoćnicima zemljacima Stuartom Burtom i Simonom Bennettom. Četvrti sudac je Litavac Donatas Rumšas. VAR je  Bartosz Frankowski (Poljska), a AVAR Tiago Martins (Portugal).

Moguće postave:

Real Madrid (4-3-3):

Trener: Carlo Ancelotti

Eintracht Frankfurt (3-4-2-1):

Trener: Oliver Glasner

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Real MadridEintracht FrankfurtUEFASuperkup

Ostale Vijesti