Rijeka pred sobom ima „nemoguću misiju“, ali baš je takva bila i situacija uoči Stuttgarta (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 22.08.19. | 16:00

S početkom u 20:30 izabranici Igora Bišćana danas će odigrati prvu od dvije utakmice doigravanja za ulazak u Europa ligu.

S druge pak strane stoji hrvatski predstavnik Rijeka. Momčad koju s klupe vodi Igor Bišćan prošlu je sezonu završila na drugom mjestu nacionalnog prvenstva, a uz to uspjeli su osvojiti kup pobjedivši Dinamo u finalu rezultatom 3:1.

Obje momčadi su iza sebe imaju jako dobre sezone te će biti prava šteta da i jedni i drugi ne mogu igrati grupnu fazu Europa lige.

Za početak posvetit ćemo se današnjem domaćinu, Gentu. Klub je osnovan davne 1864 kao sportsko društvo, da bi 1900. nastao i nogometni klub. Svoje domaće utakmice igraju na Ghelamco Areni, stadionu izgrađenom 2013. godine koji je koštao 80 milijuna eura, a klub je oduvijek bio poznat pod nadimkom Buffalo.

ODIGRAJ GENT - RIJEKA

Kada je riječ o uspjesima kluba, treba reći da su dosta slični Rijeci, iako gosti imaju ipak nešto veći broj pehara u svojim vitrinama. Belgijsko prvenstvo osvojili su samo jednom, i to u sezoni 2014./2015., a mogu se pohvaliti i sa još tri kupa i jednim Superkupom. Od inozemnih uspjeha valja izdvojiti da su 2006. i 2007. godine bili finalist Intertoto kupa, iako treba reći kako je tih godina to isto natjecanje bilo na marginama te se radilo na njegovom gašenju.

Na klupi belgijskog prvoligaša sjedi Danac Jess Thorup, a transfermarkt njegovu momčad procjenjuje na 85,95 milijuna eura. Ovog ljeta doveli su nekoliko zanimljivih imena od kojih se najviše ističu lijevi branič Milad Mohammadi, desni bek i bivši igrač Celtica Mikael Lustig, stasiti belgijski napadač Laurent Depoitre koji je stigao iz Huddersfielda i središnji branič Ngadeu Ngadjui koji je za 4,5 milijuna eura došao iz Slavie Prag.

ODIGRAJ KVALIFIKACIJE ZA EUROPSKU LIGU

Bilo je zanimljivo i po pitanju odlazaka, a valja reći kako su klub napustila šestorica igrača (za trojicu su plaćene odštete), a na njima je klub kombinirano zaradio 10,3 milijuna eura.

Nadodajmo još kako Gent nije baš najbolje startao u Jupiler Pro ligi. Nakon četiri odigrana kola imaju svega sedam bodova te se u ovom trenutku nalaze na petom mjestu. Baš kao i Rijeka svoju su europsku avanturu započeli u trećem pretkolu, a tamo su bili bolji od ciparskog AEK-a, iako je prva utakmica završila rezultatom 1:1.

Najveća prijetnja po vrata Andreja Prskala stizati će od ofenzivnog tria koji je jako opasan, a igrom dirigirati Vadis Odjidja-Ofoe, iznimno zanimljivi Belgijanac koji iza sebe ima dobru inozemnu karijeru, a protiv Rijeke se već susreo prije dvije godine kada je branio boje grčkog Olympiakosa. Svakako treba izdvojiti 19-godišnjeg Davida koji je nepredvidiv i jako opasan, a jedina pozitivna stvar u cijeloj priči je to da Rijeka ne mora brinuti o najskupljem eksponatu belgijske momčadi Giorgiju Chakvetadzeu koji je duže vrijeme van pogona radi ozljede koljena.

ODIGRAJ GRUBI LISTIĆ

Treba spomenuti i to da je igrač pod ugovorom Genta jedan od najdražih riječkih igrača u novijoj povijesti, a riječ je o Splićaninu Franku Andrijaševiću. Ovaj 28-godišnjak svoje je najbolje igračke dane proveo u Rijeci, a s klubom koji svoje domaće utakmice igra na Rujevici osvojio je zasad jedini naslov prvaka u sezoni 16./17.. Iako je cijela momčad Rijeke bila izvanredna, Andrijašević je bio jedan od nositelja i najvažnijih igrača te momčadi što mu je u konačnici i osiguralo transfer u belgijski Gent koji je u tom trenutku oborio klupski rekord i doveo ovog ofenzivnog veznjaka za 4,25 milijuna eura.

Franko je u ovom trenutku potpuno van svih planova danskog trenera, te je u potrazi za novim klubom. Posljednjih šest mjeseci proveo je na posudbi u Beverenu gdje je u nekoliko navrata pokazao kako nije zaboravio igrati nogomet, ali usprkos obećanju da će mu u ovoj sezoni dati priliku za dokazivanje, Franko je prebačen u drugu momčad i u ovim se trenucima nalazi u ne baš zavidnoj situaciji. Nedavno je baš u razgovoru za hrvatske medije izjavio kako ne smije reći za koga će navijati u ovom ogledu budući da je profesionalac, iako je sam taj odgovor sugerirao da će kriomice stiskati šaku ukoliko plavo-bijeli uspiju stići do kojeg pogotka.

O Rijeci je više-manje sve poznato te su jedine novosti te da Bišćan sigurno u prvoj utakmici neće moći računati na usluge trojice igrača od kojih su minimalno dvojica članovi udarnih 11, a riječ je o Petru Mamiću, Ivanu Tomečaku i Domagoju Pavičiću.

ODIGRAJ SPECIJALI

Upravo je ovaj potonji i najveći eksponat riječke svlačionice te se očekuje njegova potpuna eksplozija ove sezone. Naravno, ukoliko kvalitetno uspije sanirati ozljedu ramena, ali to ne bi trebao biti veći problem.

Svima je poznato kako je Rijeka ovog ljeta ostala bez svojeg prvog vratara i trećeg golmana reprezentacije Simona Sluge koji je za 1,7 milijuna eura otišao u Luton Town. Kada je riječ o dolascima valja izdvojiti otkup ugovora najboljeg klupskog strijelca ove sezone Antonia Mirka Čolaka za kojeg je plaćena odšteta od 850 tisuća eura, a tu je još i Dani Iglesias, 24-godišnji Španjolac koji je stigao iz druge momčadi Alavesa (prošlu godinu proveo je na posudbi u Istri) za 350 tisuća eura.

ODIGRAJ GOLGETERSKI ČETVRTAK

Dodat ćemo za kraj da bi za Riječane eventualni prolazak u grupnu fazu Europa lige bilo njihovo treće pojavljivanje u zadnjih šest godina. Prvi puta u povijesti kluba dogodilo se to u sezoni 13./14. kada je Rijeka u playoffu izbacila veliku Stuttgart, a drugi put kada su ispali u playoffu za ulazak u Ligu prvaka protiv grčkog Olympiakosa u sezoni 17./18., iako su imali veliku priliku stići do najvećeg uspjeha u povjesti kluba. Prva utakmica u Grčkoj završila je pobjedom domaćina rezultatom 2:1, a momčad koju je tada vodio Matjaž Kek primila je pogodak u 93. minuti utakmice. U uzvratu je Rijeka imala svoje prilike, ali su gosti slavili na prepunoj Rujevici rezultatom 0:1 čime su sebi osigurali Ligu prvaka, a Riječane su poslali put Europa lige.

(foto:Pixsell, grafika)

 


Tagovi

Europska ligaRijekaGentIgor BišćanFranko AndrijaševićJupiler liganajavaSimon SlugaMatjaž KekOlympiacosStuttgartArmada

Ostale Vijesti