Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Riječani ne padaju na 'spinove', prema Lokomotivi imaju respekt, ali ništa osim tri boda ih ne može zadovoljiti

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 28.04.24. | 08:00

Lokosi su onomad pobjedom protiv Rijeke zakomplicirali pohod Kekovih trupa na duplu krunu, mogu li isto napraviti i ove nedjelje?

Prije nešto manje od sedam godina, točnije 6. svibnja 2017. godine, Lokomotiva i Rijeka odmjerili su snage u 32. kolu HNL-a. U taj ogled Rijeka je ušla kao veliki favorit, bili su vodeća momčad prvenstva, prvi naslov prvaka bio je vrlo blizu, ali onda, prilično neočekivano, momčad koju je tada s klupe vodio Mario Tokić došla je do 1-0 pobjede u 90+2. minuti koja je prilično zakomplicirala završnicu prvenstva. Majer je bio precizan s bijele točke, bio je to Rijekin prvi poraz u sezoni, a budući da je dva dana ranije Dinamo u gostima svladao Inter Zaprešić s 3-0, Plavi su se Kekovoj družini primaknuli na pet bodova zaostatka.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U naredna tri kola Rijeka i Dinamo nisu griješili. Momčad s Kvarnera svladala je prvo Hajduk na Rujevici s 2-0, potom su isti rezultat ponovili i protiv Slaven Belupa u Koprivnici, da bi onda u pretposljednjem kolu prvenstva, protiv Cibalije, pobjedom 4-0 osigurali svoj prvi naslov prvaka Hrvatske. Da je Rijeka u jednom od ta tri ogleda 'kiksala', upravo bi se utakmica protiv Lokomotive označila kao trenutak kad je sve krenulo po zlu. Ipak, zadržali su momci s Kvarnera hladne glave, mirno priveli prvenstvo kraju, da bi onda tu (za njih povijesnu) sezonu 16./17. okončali pobjedom u Varaždinu u finalu Kupa protiv Dinama (3-1).

Rijeka je te sezone 16./17. po prvi put u svojoj povijesti osvojila dvostruku krunu, s tim da završnica aktualne sezone neodoljivo podsjeća na kraj ranije spomenute. Doduše, zaliha bodova više nije tako velika, Dinamo puno snažnije puše za vratom Riječana, ali ostatak priče je vrlo sličan…

Ove nedjelje u 19.30 sati, kao finale 31. kola domaćeg prvenstva, na klizalištu u Kranjčevićevoj, kako je svoj 'omiljeni' teren prozvao Željko Sopić, ponovno će se sučeliti nogometaši Lokomotive i Rijeke. U ovo kolo Lokosi su ušli kao peta momčad prvenstva, Rijeka kao vodeća, a ova utakmica bit će ukupno peti ovosezonski okršaj ovih dvaju momčadi.

Rijeka je dosad upisala tri pobjede (od kojih je jedna bila u Kupu), dok je jedna utakmica završila bez pobjednika. Iako Lokomotiva nikada nije bila momčad koja 'leži' Rijeci, zanimljivo je kako je Čabrajina momčad posljednji put svladala Rijeku u četvrtom kolu prošle sezone. Na klupi Rijeke tada je sjedio Dragan Tadić, a koliko se ta momčad Rijeke razlikuje od ove današnje najbolje se vidi kroz posljednju liniju Rijeke koja je započela tu utakmicu. Alberto Solano, Anton Krešić, Mateo Pavlović i Roko Jurišić u tom su trenutku bili najbolje što Rijeka ima na raspolaganju, što je u svakom pogledu 'dan i noć' razlika u odnosu na startere, ali i rezerve, kakve Rijeka danas ima.

Kod Lokosa je u tom ogledu briljirao – Sandro Kulenović! Možda nije zabio, ali je današnji napadač Dinama svih 90 minuta radio velike probleme obrani Rijeke. Upisao je dvije asistencije, prvu za Goričana, potom i Cokaja, dok je konačnih 3-1 postavio Vasilj nakon dodavanja Tucija. Jedini pogodak za Rijeku postigao je Karrica koji je u 35. lijepo poentirao iz slobodnog udarca. 

Nakon te utakmice uslijedio je niz od četiri pobjede Rijeke protiv Lokosa (tri doma, jedna u gostima), koju je onda prekinuo remi u Kranjčevićevoj u 14. kolu ove sezone. Bio je to ogled kojeg je obilježio Niko Janković, prvo velikom pogreškom nakon koje je domaćin poveo (Tuci, 27.), a onda i sjajnom asistencijom (Fruk, 43.) koja je njegovoj momčadi donijela bod. Posljednji okršaj ovih dvaju takmaca ljubitelji domaćeg nogometa pogledali su u polufinalu Kupa kad je Rijeka na Kranjčevićevoj slavila s 1-0. Pašalić je izveo korner, Smolčić je bio viši od svojih čuvara te je onda sjajno poentirao za pobjedu gostiju. Smolčiću je to bio drugi pogodak u dresu Rijeke ove sezone, prvog je postigao Lilleu na Rujevici, a njegova izvedba nije oduševila samo Sopića i riječke navijače već i policajce koji su ga poslije utakmice tražili fotografiju i dres…

Iako se svim silama pokušava kreirati narativ kako Rijeka 'igra pod velikim pritiskom' jer Dinamo svoje utakmice igra prije njih, Sopićevoj družini se od takvih 'spin trikova' ni najmanje ne vrti u glavi. Oni su svjesni da ako žele doći do svojeg cilja, moraju biti bezgrešni u narednih pet ispita. Priče 'teže im je zbog ovoga, a lakše zbog ovoga' potpuno su nebitne. Pogotovo ako se zovete i prezivate Željko Sopić.

Što se tiče Lokosa, oni također imaju jasan cilj ove sezone – četvrto mjesto. Kako se Rijeka bori s Dinamom, tako se i Lokomotiva bori s Osijekom. Čabraja također gleda samo i isključivo sebe i svoju momčad, to hoće li nekome pomoći ili odmoći nije mu ni na kraj pameti, a zanimljivo je kako je će Rijeka, u slučaju da ponovno ove sezone svladaju Lokose, postati momčad koja je Čabraji nanijela najviše poraza. Dosad je osam puta gubio od Dinama i svojeg današnjeg protivnika, s tim da protiv Rijeke ima jednu utakmicu manje na klupi.

Ni jedni ni drugi nemaju problema s trećim žutim kartonima, ali zato Riječani imaju čak 10 igrača koji imaju dva žuta kartona što je prilično bitno u kontekstu da im nakon Lokomotive slijedi ogled protiv Dinama. S druge strane, petorici Lokosa prijeti treći žuti karton, što je za njih također iznimno važno budući da im slijedi 'derbi za četvrto mjesto' protiv Osijeka. Dakle, ako bi i jedni i drugi nešto potpisali prije ovog ogleda, onda je to da žutih kartona – nema. No, nije to baš tako jednostavno…

Od ozljeđenih igrača, situacija kod gostiju je - savršena! Da, svi konkuriraju za utakmicu, s tim da su tijekom tjedna manje probleme imali Mitrović i Pjaca. No, s njima je sada sve u redu. Lokosima se u prošlom kolu vratio Bubanja, ali zato protiv Rijeke neće nastupiti Kalaica, Krivak, Žilinski i Čop koji se nisu uspjeli oporaviti za ovaj ogled koji slijedi.

Za kraj spomenimo kako je glavni sudac utakmice Patrik Kolarić iz Čakovca, dok će u VAR sobi glavni riječ imati Mario Zebec iz Cestice koji je istu ulogu obnašao u ovom kolu i na ogledu Istre 1961 i Slaven Belupa. Podsjetimo, Kolarić je dijelio pravdu na posljednjem ogledu Lokomotive i Rijeke (0-1) u Kupu, a na ogledu ovih dvaju momčadi pravdu je dijelio u 14. kolu ove sezone (1-1) i u 22. kolu prošle sezone kad su Riječani u Kranjčevićevoj slavili s 2-1.

Očekivane postave:

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina – Bartolec, Mersinaj, Bubanja, Leovac – Smakaj, Marić – Canjuga, Mudražija, Goričan - Šotiček

Rijeka (4-1-4-1): Labrović – Smolčić, Galešić, Radeljić, Goda – Selahi – Pašalić, Hodža, Fruk, Pjaca - Marić

(I.A.S.)


Tagovi

Lokomotiva ZagrebHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti