Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Rasprodana Rujevica, 100. prvenstveni okršaj Rijeke i Osijeka, ali i jednima i drugima nedostaju – najbolji strijelci (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 08:00

Utakmica se igra u 15 sati (HTV2, Max Sport 1), pravdu će dijeliti Duje Strukan (Split), dok je glavni VAR sudac Fran Jović (Zagreb).

Pretposljednja utakmica 26. kola HNL-a ujedno je i derbi kola! Po 100. put će u domaćem prvenstvu snage odmjeriti Rijeka i Osijek, dva kluba koje se oduvijek smatra djelom 'velike četvorke' i koji posljednjih godina rade na jedan prilično drugačiji način od svih ostalih klubova u Hrvatskoj. Iako su navijači Bijelo-plavih bili uvjerenja kako bi se u sezoni u kojoj su se preselili u novi dom njihovi ljubimci mogli upustiti u borbu za naslov prvaka, ti su snovi potrajali svega prvih mjesec dana nakon čega je postalo prilično jasno kako ni ova sezona – nije 'ta'. Po odlasku Stjepana Tomasa na klupu je stigao Osječanin Zoran Zekić kojem će ovo biti ukupno 170. utakmica za kormilom Bijelo-plavih.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako su vršnjaci, Sopić, zanimljivo, u svojoj samostalnoj trenerskoj karijeri ima svega 125 utakmica, s tim da su njegove brojke otkako je preuzeo Riječane – impresivne! U svojem drugom mandatu na klupi Osijeka, Zekić u prosjeku (15 utakmica) osvaja 1.40 bodova u prvenstvu, dok su Sopićeve brojke nemjerljivo bolje. Naime, otkako je preselio na Kvarner, Sopić u prosjeku s Rijekom osvaja 2.10 bodova po prvenstvenom ogledu (21 utakmica), a takvi bi brojevi laskali i nekim puno 'većim facama' od njega samog.

Zanimljivo, Sopić i Zekić su se u trenerskim karijerama našli jedan nasuprot drugog u tri navrata, a sve tri utakmice završile su – bez pobjednika. Posljednji njihov okršaj vidjeli smo u 17. kolu ove sezone kad na Opus Areni nije bilo pogodaka, a u tom ogledu briljirao je Marko Malenica koji je 'glavni osumnjičeni' zašto Rijeka iz tog ogleda nije put Kvarnera odnijela sva tri boda. Malenica je gotovo pa uvijek protiv Rijeke bio na iznimno visokoj razini, a da mu momčad s Kvarnera 'godi' sigurno nije drago Ivanoviću, Obregonu i Mariću od kojih se očekuje da budu glavna opasnost po gol gostiju.

Iako je Sopić na konferenciji za medije dao naslutiti kako bi se Janković uskoro mogao vratiti u kadar, Rijeka bi ipak u ovom ogledu mogla biti lišena usluga svojeg najboljeg strijelca ove sezone. No, kako jednima, tako i drugima! Kako kod domaćina nema Jankovića (i kartoniranog Smolčića, op.a.), isto tako kod Osječana nema njihovog Duha pokretača Ramona Miereza! El Toro je protiv Dinama odigrao vrlo dobru utakmicu, ali je u 87.minuti zaradio žuti karton koji je u tom trenutku sigurno najviše obradovao Sopića. Jasno, ne znači da će Almasi biti manja prijetnja po gol Riječana, ali kako je Malenica uvijek 'u formi' kad na suprotnoj strani stoji Rijeka, isto vrijedi i za Miereza koji protiv nijedne momčadi nije bio toliko efikasan kao protiv Riječana (u 16 nastupa postigao je sedam pogodaka). Ranije spomenuti Slovak trebao bi zamijeniti Argentinca u vrhu napada, s tim da ne treba otpisati ni mogućnost da Zekić pokuša Riječane iznenaditi s mladim snagama pa tako Bukviću i Omeroviću u prvoj postati pridruži i brzonogog Matkovića.

Budući da 'aut-majstor' Ivan Smolčić, baš poput Ramona Miereza, ove nedjelje prisilno odmara, jasno je kako će Sopić morati promijeniti neke stvari u posljednjoj liniji. Za poziciju desnog beka konkuriraju Veiga, Grgić i Bogojević, s tim da je u ovom trenutku najizglednija opcija da će potonji ući u cipele budućeg kapetana Rijeke. Bogojević bi tako trebao igrati desno, Goda lijevo, dok bi dvojica stopera trebali biti Mitrović i Galešić. Vezna linija Rijeke neće ponuditi nikakva iznenađenja, dok se u vrhu navale očekuje Mirko Marić, inače bivši igrač Osijeka koji je biranim riječima na konferenciji za medije pričao o svojem bivšem klubu i bivšem strategu Zoranu Zekiću.

Što se tiče gostiju, Zekić vjerojatno neće previše 'kemijati' budući da je njegova momčad protiv Dinama veći dio ogleda bio kvalitetniji takmac. Almasi se tako očekuje u vrhu napada, dok bi sve ostalo trebalo biti copy/paste kao i protiv Dinama.

Jubilarni 100. okršaj Rijeke i Osijeka u HNL-u (trenutni omjer je nešto na strani Rijeke, 36-28-35) na rasprodanoj Rujevici sudit će Duje Strukan (Split), pomoćni suci su Alen Jakšić (Split) te Goran Perica (Šibenik), dok je četvrti sudac Alen Terzić (Podstrana). U VAR sobi bit će Fran Jović (Zagreb), a AVAR je Hrvoje Radić (Split). Delegat utakmice je Željko Ukić (Zagreb), kontrolor suđenja Ivica Modrić (Zagreb), a časnik za sigurnost Miroslav Marković.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-1-4-1):

Osijek (4-1-4-1):



Tagovi

HNK RijekaRijekaOsijekHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti