Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Raspored do Derbija: Hajduku naizgled teži raspored, Dinamo ima dva gostovanja

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.01.23. | 08:09

Plavi ponovno imaju značajnu prednost na prvenstvenoj ljestvici.

Nakon prvog proljetnog kola navijače Hajduka uhvatila je euforija, a Dinamove depresija. Nakon što je Dinamo u jako lošoj predstavi na Maksimiru odigrao 'nulu' s posljednjom Goricom, Hajduk je rutinski svladao Šibenik na Poljudu (2:1) i približio se prvacima na četiri boda zaostatka, uz, dakako, utakmicu više. Još jesenas pisali smo kako se moraju poklopiti dvije stvari da Hajduk na proljeće nadoknadi velikih -7 za Dinamom i dohvati neki će reći i predugo očekivanu titulu. Za taj scenarij, Dinamo bi trebao početi gubiti bodove u serijama, a Hajduk pobjeđivati u serijama.

S obzirom na turbulentnu Dinamovu svakodnevicu, brojne priče oko nezadovoljnih igrača i svađa s trenerom, nekako se činilo da bi se prvi scenarij vrlo lagano mogao ostvariti, a te sumnje samo su potvrdili remi s Goricom, ali i posljednjih pola sata protiv Lokomotive u kojima je hrvatski prvak mogao prokockati sve ono dobro što su napravili u prvih 60 minuta dvoboja.

Novi kiks dodatno bi poremetio 'glave' Dinamovih igrača i navijača, pogotovo jer se Hajduk nalazio u naletu i svojevrsnoj 'euforiji' što je potvrdila i rekordna posjeta na stadionu Aldo Drosina od kada postoji službeni brojač karata. Hajduk je protiv Istre krenuo dobro, no sjajan je bio i domaćin. Puljani su na kraju slavili s uvjerljivih 3:0, još jednom potvrdili da su jedan od hitova ovogodišnjeg prvenstva, ukazali na Hajdukove mane te za igrače i navijače Majstora s mora najpogubnije, vratili ih na 'zemlju', odnosno, ponovno im utišali nadanja o naslovu prvaka.

Jer, niti jedan od dva scenarija iz uvodnog odlomka nisu se ostvarila. Niti je Dinamo počeo gubiti bodove u serijama (za sada), niti je Hajduk počeo pobjeđivati u serijama (za sada). Dinamo je, zapravo, prednost pred Hajdukom povećao za jedan bod u odnosu na jesen.

Iz trenutne perspektive ovih +7 Dinama i utakmica manje (protiv Istre 1961 na Aldo Dorsini, doduše) čine se kao prevelika razlika za Bijele i sve vodi prema tome da će Dinamo obraniti naslov, unatoč beskompromisnom 'ratu' koji vlada na relaciji Zagreb-Mostar.

Međutim, još uvijek nije sve izgubljeno za Majstora s mora. Do kraja prvenstva igra se za još 51 bod (Dinamo 54), pred nama su i dva derbija, no čini se kako bismo do 26. veljače u 17 sati trebali znati hoće li Dinamo obraniti naslov prvaka ili će Hajduk potpuno zakuhati prvenstvo.

Naime, 26. veljače (15.00) igra se četvrti ovosezonski najveći hrvatski derbi, od čega treći prvenstveni. Domaćin je Dinamo i pobjedom u toj utakmici Plavi bi imali ogromnu bodovnu, ali i moralnu prednost u odnosu na Hajduk koji bi se tada u potpunosti okrenuo obrani titule u Kupu. S druge strane, Bijelima bi pobjeda značila povratak u utrku za naslov. Prednost će (vjerojatno) i dalje biti na strani Dinama, ali u slučaju Hajdukovog trijumfa 'momentum' bi bio na strani Majstora s mora.

Dosta toga će ovisiti i s kakvim će bodovnim učinkom obje momčadi dočekati 'utakmicu svih utakmica'.

Iz ove perspektive, Hajduk do tog 'sudbonosnog' susreta ima naizgled teži raspored, no Bijeli dvije utakmice igraju na Poljudu, a Dinamo dvije u gostima. Uz to, Plavi moraju 14. veljače put Splita na odgođenu utakmicu četvrtfinala Kupa protiv trećeligaša RNK Splita. Prema tome, Dinamo će do najvećeg derbija odigrati tek jednu od četiri utakmice na Maksimiru, 10. veljače protiv Istre 1961.

Prije toga Dinamo mora na gostovanje kod neugodnog Slaven Belupa, a kolo prije derbija, i pet dana nakon Kupa u Splitu, zagrebački sastav ide na noge četvrtom Varaždinu, jednom od četiri prvoligaša koji je ove sezone Dinamu otkinuo bodove.

Hajduk također mora u Varaždin, kolo ranije, a između tog jedinog gostovanja do Maksimira 26. veljače, pred Bijelima je Jadranski derbi na Poljudu (5. veljače, 17.30), a onda i susret s Goricom pred svojim navijačima u 'generalki' pred derbi.

RASPORED KANDIDATA ZA NASLOV DO DERBIJA 26. VELJAČE

Dinamo

4. veljače Slaven Belupo - Dinamo, 17.30

10. veljače Dinamo - Istra 1961, 17.00

14. veljače Split - Dinamo, 14.30 (Kup)

19. veljače Varaždin - Dinamo, 15.00

26. veljače Dinamo - Hajduk, 15.00

Hajduk

5. veljače Hajduk - Rijeka, 17.30

11. veljače Varaždin - Hajduk, 15.00

19. veljače Hajduk - Gorica, 17.10

26. veljače Dinamo - Hajduk, 15.00



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti