Pixsell
Pixsell

Rasplet iz noćne more: Dinamo do 92. minute imao 2-0, do kraja dvoboja primio dva pogotka i ispao iz Lige prvaka

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 19.08.23. | 22:20

Dinamo je golovima Josiša Šutala i Roberta Ljubičića imao prednost od 2-0 do 92. minute utakmice u Ateni. AEK je potom zabio dva gola, s time da je pogodak za prolaz zabio Domagoj Vida u 100. minuti utakmice nakon što je Livaković Garciji obranio jedanaesterac.

Nevjerojatno. Jednostavno nema druge riječi za opisati ono što se večeras dogodilo u OPAP Areni, u uzvratnoj utakmici između AEK-a i Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka. Dinamo je do 92. minute utakmice imao prednost od 2-0. Imao je kontrolu nad utakmicom i bio je u playoffu Lige prvaka. No, AEK je u sudačkoj nadoknadi uspio izjednačiti i proći dalje, s time da je izjednačujući pogodak zabio Domagoj Vida u 100. minuti utakmice, iz odbijanca nakon što je Domagoj Livaković obranio jedanaesterac.

Prilično je nejasno zašto je Igor Bišćan u ovakvoj utakmici napravio samo jednu izmjenu, i to u 86. minuti utakmice. Jer, Dinamo je prokockao playoff Lige prvaka, možda i prvenstvo zbog nevjerojatnih padova u završnici utakmice i golovima koje je primio u sudačkoj nadoknadi.

Igor Bišćan odlučio se za jednak sastav onom od prije tjedan dana u Maksimiru, a Mathias Almeyda napravio je dvije zamjene, obje na desnoj strani terena.

Prvi dio prvog poluvremena uzvrata bilo je dijametralno suprotno prvom dijelu susreta u Maksimiru. AEK je bio taj koji je dominirao posjedom i stvarao šanse, a Dinamo je igrao dosta povučeno i prijetio preko kontranapada.

AEK je prvi put zaprijetio dok se gledatelji nisu pošteno ni smjestili pred TV ekranima. Lijevi bek Ehsan Hajsafi probio je svoju stranu, pucao prizemno, gađao je suprotni kut, ali lopta je otišla kraj gola. AEK-ovci su u utakmicu ušli dosta nabrijano, a Dinamu je bilo potrebno 15-ak minuta na smiri nalete domaćina. Prvi je na Dinamovoj strani zaprijetio Marko Bulat, iz dobre pozicije pucao je malo preko gola.

No, kada se činilo da je Dinamo smirio utakmicu, uslijedili su naleti AEK-a. Prvo je opasni Garcia pucao kraj gola, a onda se Rota našao u stopostotnoj šansi, ali je Livaković bravuroznom reakcijom spasio Dinamova vrata.

Plavi opet prijete u 23. Ivanušec je primio loptu na lijevoj strani, poslao povratnu za Petkovića koji punom nogom puca po podu. Stanković je loptu lagano uhvatio. Nekoliko minuta kasnije svoj udarac okušao je i Ivanušec, ali je pucao preko gola.

Uslijedio je period igre u kojem je AEK imao prividnu, ali jalovu inicijativu. Što je poluvrijeme primicalo kraju to je Dinamo bio sigurniji. Najveću šansu do gola Plavi su imali u 44. minuti, Josip Šutalo je sjajnom loptom izbacio Marka Bulata koji je izašao sam na Stankovića, namjestio se na udarac, pokušao pogoditi suprotni kut, ali je pucao kraj gola.

Šutalo je u prethodnoj akciji zamalo asistirao, a onda je u sudačkoj nadoknadi i zabio! Sadegh Moharrami dugom loptom pronalazi Petkovića, koji glavom spušta za Mihajličenka. Ukrajinac iz blizine puca glavom, Stanković brani, a na loptu natrčava Josip Šutalo i u svojoj, kako stvari stoje, oproštajnoj utakmici za Dinamo poentira za vodstvo Plavih! Dugo se provjeravao VAR no dileme nije bilo, Dinamo je stigao do vodstva tik pred odlazak na odmor!

U nastavku se očekivao uragan domaće momčadi, no dinamovci su početni pritisak Grka vrlo lagano anulirali. Ipak, nakon 10-ak minuta beskompromisne borbe na sredini terena, AEK je stvorio dvije izuzetne šanse. Prvo je Jonssonov udarac s 15-ak metara sigurno obranio Livaković, a hrvatska jedinica je dvije minute kasnije još boljom intervencijom skinula zicer Amrabata s desne strane. Dinamo je opasno visio, no Livaković je ponovno dokazao da je u ovom trenutku jedan od najboljih golmana Europe.

A u nogometu kada ne zabiješ, često primiš. Upravo to dogodilo se AEK-u u 65. minuti. Ljubičić i Petković odigrali su sjajan dupli pas, lopta kojom je Dinamova devetka pronašla Ljubičića je za anale, a hrvatski Austrijanac u maniri rasnih centarfora matira Stankovića za zasluženo 2-0 vodstvo Dinama!

Dinamo je u tim trenucima bio u playoffu Lige prvaka, što je značilo da se AEK mora otvoriti. Domaćini su ponovno zaprijetili iz prekida.Gaćinović je ubacio iz slobodnog udarca, lopta nikoga nije dirala, no Livakovića nije uspjela iznenaditi. Livi je ponovno pokazao klasu.

Minutu kasnije i Dinamo je mogao riješiti pitanje pobjednika! Petković je još jednom fenomenalnom asistencijom izbacio Šikića, Dinamov krilni napadač sjurio se na Stankovića, pucao iskosa, no austrijski golman brani nogom.

Uslijedile su potom dvije situacije koje bi, da nema VAR-a, bile vrlo loše po Dinamo. Prvo je Mokoudi zabio iz nedozvoljene pozicije, a onda je norveški sudac Espen Eskas Mihajličenku pokazao drugi žuti karton, no VAR je potvrdio da je prekršaj napravio Šutalo te je Dinamo, srećom, ostao s 11 igrača u polju.

Bišćan je prvu zamjenu napravio tek u 86. minuti kada je u igru umjesto Špikića ušao Antonio Marin.

U prvoj minuti sudačke nadoknade Mantalos je zabio ali iz zaleđa. Ipak, u idućoj Grci su uspjeli zabiti golom Sergija Arauja.

Tu nije bio kraj Dinamove agonije. AEK je bacio sve karte u napad. Prvo je Manzolas zamalo izjednačio u 95., a onda je u 97. dosuđen kazneni udarac za AEK nakon što je Robert Ljubičić igrao rukom u svojem kaznenom prostoru. VAR je ovaj put bio nemilosrdan. Norvežanin je pokazao na jedanaesterac. Livaković je prvo obranio udarac Garcije, a na loptu je natrčao Domagoj Vida koji glavom poentira za 2-2 i prolazak dalje.

Dinamo je ostao na jednoj napravljenoj izmjeni u 100 minuta utakmice.

AEK - Dinamo 2-2 (2-1)

Stadion: OPAP Arena, Atena

Strijelci: Šutalo 0-1 (45+2.), 0-2 Ljubičić (65., Petković), 1-2 Araujo (92.), 2-2 Vida (100.)

Žuti kartoni: Ivanušec, Mišić, Šutalo, Mihajličenko, Marin (Dinamo)

Glavni sudac: Espen Eskås, pomoćnici: Jan Erik Engan, Isaak Elias Bashevkin, četvrti sudac: Kristoffer Hagenes, VAR: Stuart Attwell, AVAR: David Coote

AEK (4-2-3-1): Stanković - Rota, Vida, Moukoudi, Hajsafi - Szymanski (67. Gačinović) , Amrabat (67. Eliasson) - Pineda (76. Galanopoulos) , Jønsson (76. Mantalos) , Zuber (67. Araujo) - Garcia

Dinamo (4-2-3-1) : Livaković - Moharrami, Ristovski, J.Šutalo, Mihajličenko - Mišić, Ljubičić - Špikić, Bulat, Ivanušec - Petković



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaAEKAEK Atena

Ostale Vijesti