Quique Setien – nadmudrivao Kasparova i Karpova, a nogomet učio od Cruyffa i Aragonesa

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 14.01.20. | 11:42

Novi trener Barcelone brzo bi se mogao svidjeti navijačima katalonskog velikana, a jedna mlada zvijezda posebno će profitirati.

„Third strike out“, odnosno, treći krucijalan poraz bio je koban za Ernestea Valverdea. Iako su mnogi navijači zazivali otkaz dojučerašnjem treneru Barcelone još nakon šokantnog poraza od Liverpoola u polufinalu lanjske Lige prvaka, isti su ga dočekali tek nakon još jednog debakla prokockavši dobivenu utakmicu.

Ovaj put riječ je bila o utakmici polufinala španjolskog Superkupa protiv Atletica u saudijskom Jeddahu u kojoj su Messi i drušvo prokockali rezultat 2:1 koji su držali do posljednjih desetak minuta utakmice. Ovo je bio treći – i nepremostiv – ovakav poraz Valverdeove Barce, a prvi je bio onaj neočekivani poraz od Rome prije gotovo dvije godine.

Uprava Blaugrane ponijela se izrazito nekorektno prema treneru koji joj je donio dvije titule prvaka Španjolske, kao i one u Kupu kralja te Superkupu, uz jedan jedini poraz na Camp Nouu u svim natjecanjima za njegovog stolovanja. Predsjednik Josep Maria Bartomeu vijest o otkazu obznanio je telefonski Valverdeovom agentu, a ne Ernesteu osobno, a koliko su bili proračunati jasno pokazuje to da je agent njegovog nasljednika već stigao na Camp Nou kako bi finiširao pregovore i zasjeo na klupu Katalonaca.

Igrom slučaja, novi trener je upravo onaj koji je nanio Valverdeu spomenuti jedini poraz u 69 domaćih utakmica.

On je Quique Setien, bivši trener Betisa s kojim je slavio u vrlo atraktivnoj utakmici rezultatom 4:3 pred gotovo sto tisuća Katalonaca.

'El Maestro', kako su ga prozvali u rodnom Santanderu, nekadašnji je nogometaš čija je igračka i trenerska karijera počela u lokalnom Racingu. Dok je bio još aktivan u kopačkama nije napuštao Španjolsku, a igrajući kao veznjak skupio je i tri nastupa za Furiju. Već tijekom karijere shvatio je da će postati trener, kada je počeo pomnije promatrati instrukcije drugih stratega ne samo njemu, nego i ostalim suigračima. Nakon sezone provedene na klupi svog Racinga, preuzeo je niželigaša Poli Ejido gdje se zadržao tek četiri mjeseca. Gotovo tri godine nakon toga bio je bez angažmana da bi potom preuzeo izborničku funkciju Ekvatorijalne Gvineje.

Od tamo je zaradio povratak u domovinu gdje preuzima Logrones, ali njegov konačan uspon počinje – polako, ali sigurno – kad je preuzeo trenersko mjesto u Lugu. Na njegovoj klupi proveo je punih šest godina te je ušao u klupske anale jer ih je prvi uveo u drugoligaško društvo u kojem se natječu i danas. Dobar posao s Albivermellosima odveo ga je u Las Palmas 2015. godine gdje se zadržao nepune dvije godine.

Vrlo ofenzivna igra, visoki presing u fazi obrane, što neminovno sa sobom nosi i atraktivnost, natjerala je klub s Benito Villamarina da ga angažira za svog trenera. Prva sezona Setiena u Betisu bila je fantastična. Igrajući uglavnom u formaciji 4-3-3, koja bi se nerijetko – poput Bjeličine – transformirala u 4-1-4-1 plijenili su pozornost zaljubljenika u španjolski nogomet. U fazi obrane to bi se reorganiziralo u 4-5-1, ali u te dvije godine pokazao je da ne robuje formacijama te da je poprilično prilagodljiv.

S golmanom Adanom, uz bivšeg stopera Barce, Marca Bartru te fantastičnog veznjaka Fabiana Ruiza, El Gloriososi su ustrajali u izlasku sa svoje polovice strpljivim dodavanjima, a ne 'nabijanjem'. Požrtvovni veteran Joaquin na jednom krilu te, još jedan produkt La Masije, Cristian Tello na drugom sijali su strah i trepet uz centralnog napadača Sergija Leona.

Ipak, forte Betisa bio je u veznoj liniji, gdje je uz najboljeg igrača Eura U21 od prošlog ljeta, ordinirao i Javi Garcia te Andres Guardado. Ono što mu je Ruiz bio u prvoj sezoni, to mu je u drugoj na klupi Verdiblancosa bio Giovani Lo Celso. Obojica su nakon samo jedne sezone pod Setieneom prodani za ogroman novac, prvi u Napoli za 30 milijuna eura, drugi u Tottenham kojega će nakon jednogodišnje posudbe na ljeto gotovo sigurno platiti 40 milijuna.

Igra Setieneovih momčadi je vrlo atraktivna. Prije nego je lani završio "tek deseti", prema mišljenju uprave zbog čega su raskinuli suradnju, u prvoj sezoni je odveo klub iz Seville u Europsku ligu. Pritom su postigli 60 golova u Primeri, čime su bili peti najefikasniji klub prvenstva.

Koliko Quique ne odstupa od svojih principa igre temeljen na postulatima Juego de posicion nogometa, najbolje pokazuje upravo pobjeda nad Barcom iz prošle sezone. Visoki izlazak u presing potpuno je ugušio Valverdeovu bezidejnu momčad, a Setien je lani tako srušio i Barcu, i Real i Atletico Madrid. Prvi je koji je slavio na Bernabeuu u i Camp Nou u istoj sezoni od 2001./02 i Mallorcina trenera, Gregorija Manzana.

Sam protagonist ove priče priznaje da nikada nije bio inovator, nego je svoje ideje preuzimao od drugih i prilagođavao svojoj viziji. U prvom redu izdvaja nekadašnjeg izbornika Španjolske, Luisa Aragonesa, koji je u njega usadio ogromnu strast prema igri, koju je – kako kaže – nakon 12 godina ponovno oživio, kada je prešao pod njegove skute u redove Rojiblancosa.

Nakon njega, centralna figura u njegovom trenerskom razvoju je Johan Cruyff.

„Kada ste igrali protiv Cruyffovih momčadi, proveli ste cijelu utakmicu trčeći za loptom. Rekao sam sebi: 'To je ono što mi se sviđa. Htio bih biti u njegovoj momčadi i saznati kako oni to rade“, napisao je danas 61-godišnjak koji nikada nije zaigrao za Cruyffa, ali je od tada počeo puno bolje analizirati i shvaćati njegov nogomet. „Htio sam loptu“, zaključio je u svojoj ispovijesti.

Neće se Setien svidjeti samo navijačima Barce zbog svog pogleda na igru. On svoje poklonike već ima u svlačionici na Camp Noua, a on je ni manje ni više nego Sergio Busquets koji mu je lani poklonio dres nakon međusobnog dvoboja zbog „Setieneove ljubavi i posebnog pogleda na nogomet“.

Osim nogometne 'nauke', Setien svom viđenju nogometa i adaptaciji pozicijske igre duguje i šahu. Otkrio je da mu je vrhunac amaterske šahovske karijere – koji je igrao kao i nogomet na pijesku u kojem je također bio reprezentativac – bio kada se u egzibicijskim mečevima susreo s velikanima tog sporta, Garryem Kasparovim i Anatolyem Karpovom.

„Šah me naučio strpljenju, emocionalnoj kontroli i proširio mi je analitičke kapacitete“, izjavio je Setien, dodavši: „I perspektiva. Nije važno gdje su komadići slagalice u ovom trenutku, bitno je gdje će biti nakon serije poteza“.

Ovo poprilično objašnjava njegovo inzistiranje na izgradnji napada od prvog čovjeka u igri, bez obzira kakav presing ih dočekao od suparničke strane.

Treba i naglasitit kako je ovakav pristup, kako u izgradnji napada, tako i u presingu u defanzivnoj fazi igre, vrlo rizičan. To je pokazala druga sezona zbog koje nije ispunio očekivanja uprave, a primao je popriličan broj golova iz kontri. Međutim, to je svjesni rizik koji je Setien spreman poduzeti, a nagrada za to je i više nego zadovoljavajuća za 'nogometne estetičare'.

Dolaskom 'Učitelja' na klupu 'Mes que un cluba' prvenstveno bi trebali biti zadovoljni zahtjevni navijači Barcelone koji, osim trofeja, žele prepoznatljivu napadačku igru temeljenu na ostavštini legendarnog Nizozemca. Osim toga, njegovim dolaskom bit će zadovoljni i igrači, a osim Busquetsa i Juniora Firpa kojega je vodio u Betisu, prvenstveno bi trebao na svoje doći sjajni Frenkie de Jong.

Vremešni Kantabrijanac je u Las Palmasu imao Roquea Mesu kao centralnog metronoma, kasnije u Betisu su to bili Ruiz, a potom i Lo Celso. Čini se kako bi vođa Setieneove Barcelone mogao biti upravo „novi Cruyff“.

(Foto: Reuters, youtube.com)


Tagovi

Quique SetienGarry KasparovAnatoly KarpovJohan CruyffLuis AragonesFabian RuizGiovani Lo CelsoRoque MesaFrenkie de JongLugo

Ostale Vijesti