Francesco Scaccianoce / ipa-agen/IPA
Francesco Scaccianoce / ipa-agen/IPA

Prvak Švicarske želi dovesti hrvatskog napadača koji je nedavno Osijeku osigurao 1.5 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.06.22. | 14:06

Prošle sezone zabio je 11 pogodaka, ali nije uspio spasiti svoju momčad od ispadanja u niži rang natjecanja.

Veoma dobru sezonu Mirko Marić mogao bi naplatiti transferom. Iako je Crotone, klub u kojem je ove sezone bio na posudbi iz Monze, u konačnici ispao iz Serie B, stasiti napadač bio je jedna od rijetkih svijetlih točaka u klubu. Budući da je Monza ušla u Serie A, jasno je da neće dobiti priliku u klubu s kojim je ugovorno vezan još tri godine, a kako bi oni barem koliko toliko smanjili troškove, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ga odluče prodati.

Podsjećamo, Marić je prije dvije godine Monzu stigao iz Osijeka za 4.5 milijuna eura. No, ta cifra je dodatno narasla nakon što je Monza ušla u Serie A pa je tako novi talijanski prvoligaš na bankovni račun Osijeka dužan isplatiti dodatnih 1.5 milijuna eura. Kad je odlazio iz Gradskog vrta, Osječani su u transfer ugradili opciju da će dobiti dodatnih 1.5 milijuna eura ukoliko Monza u narednih pet godina postane prvoligaš, s tim da nije potrebno da za to vrijeme Marić bude član kluba. Dakle, hipotetski, da je Monza još lani prodala Marića nakon samo jedne sezone u klubu, Osijek bi ove sezone svejedno uprihodio 1.5 milijuna eura.

Doduše, u ugovor nije ugrađen nikakav postotak od sljedeće prodaje tako da Osječani više neće dobiti ništa za Marića, ali budući da su dosad na njemu zaradili šest milijuna eura, upravi kluba svakako se treba stisnuti ruka na odlično odrađenom poslu. Postotak od sljedeće prodaje postao bi zanimljiva tema ovog ljeta budući da se u talijanskim medijima počelo pisati o tome da Mirka Marića u svojim redovima želi novi prvak Švicarske Zurich. Talijani bi ga svakako voljeli prodati, ali i opcija uz mogućnost otkupa nešto je na što bi vjerojatno pristali. Zasad se detalji ne znaju, ali u svakom slučaju Zurich Marića neće moći dovesti besplatno.

Trenutno je Zurich ostao na tri napadača, s tim da će talentirani Wilfried Gnonto ovog ljeta gotovo pa sigurno ostvariti unosni inozemni transfer. 18-godišnjak je prije tri dana debitirao za A reprezentaciju Italije (asistirao je za jedini pogodak Talijana na susretu protiv Njemačke), a njegova trenutna tržišna vrijednost iznosi šest milijuna eura. Za njega su zainteresirani svi talijanski velikani, a spominju se još Freiburg, PSV, Hoffenheim i Sassuolo.

Njegov odlazak nije siguran, ali je sigurno da u klubu sljedeće sezone neće moći računati na Vjunjka (završava mu posudba iz Šahtara) te Kramera (kao slobodan igrač odlazi u Legiju), stoga je jasno zašto Breitenreiter od uprave traži dolazak barem jednog napadača. Marić sigurno ima kvalitetu za biti član kluba kao što je Zurich, a sigurno će mu biti primamljivo to što bi u dresu švicarskog kluba sljedeće sezone igrao kvalifikacije za Ligu prvaka.

Marić je ponikao u Širkom Brijegu pa onda kao 19-godišnjak stigao u Dinamo za 100 tisuća eura. Prije Osijeka i Monze igrao je još za Lokomotivu i Videoton, a upisao je i dva nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.


Tagovi

Mirko MarićZurichMonzaSerie Bšvicarska nogometna ligaSerie A

Ostale Vijesti