Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Provjereni recept: Malo šansi, dosta rotacija i uspješno odrađeni posao

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 14.08.21. | 09:05

Dinamo ponovno nije briljirao, ali je ponovno stigao do cilja.

Dinamo je u petak na domaćem terenu svladao Goricu s minimalnih 1:0. Dinamo još jednom ove sezone nije odigrao uvjerljivu utakmicu, ali ostvario je ono zbog čega se nogomet i igra. Upisao je tri boda, pobjedu protiv jake i neugodne prvoligaške momčadi.

Dinamo je do trijumfa stigao bizarnim autogolom, koji djelomično ide na dušu inače odličnom vrataru Gorice Ivanu Baniću, a na cijeloj utakmici mogli smo izbrojiti tek jednu pravu priliku Krznarove momčadi, kada je u samoj završnici dvoboja Lirim Kastrati izašao jedan na jedan s Banićem, zatim jedan opasan udarac Lovre Majera s distance te poluprilike Duje Čopa i Luke Menala.

Dinamo nije stvarao šanse, nije igrom razbio Goricu kao u dva navrata u samoj završnici prošle sezone, u prvenstvu i Kupu. Međutim, Dinamo je pobijedio. I to prilično rutinski. U niti jednom trenutku pobjeda Dinama nije došla pod znak pitanja. Kristijan Lovrić u dva je navrata zaprijetio udarcima s distance, ali nedovoljno dobro da iznenadi koncentriranog Dominika Livakovića.

Dinamo je na sličan način pobijedio Valur na Islandu, Omoniju u Zagrebu i Nicosiji te Legiju u Varšavi. U svim tim utakmicama Dinamo nije igrao atraktivno, nije stvarao previše izrazitih prilika za postizanje pogodaka, no dojam je bio da Dinamo može držati 'nulu' koliko je god to bilo potrebno.

Damir Krznar ponovno je uspješno ‘zarotirao’ momčad. U odnosu na utakmicu u Varšavi u prvih 11 protiv Gorice krenuli su Dominik Livaković, Kevin Theophille Catherine, Lovro Majer, te Kristijan Jakić koji jedini nije odigrao svih 90 minuta. Zamijenjen je u 85. za Bartola Franjića.

Na kraju, upravo su Dinamovi prvotimci bili najbolji pojedinci na terenu. Majer je još jednom potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi i da bi bio ‘grijeh’ ne pozvati ga u reprezentaciju za iduće okupljanje. Gotovo svaki napad Dinama išao je preko plave desetke. Majer igra s lakoćom. Primanje, dodavanje, driblinzi, udarci…

Kristijan Jakić odigrao je sjajnu utakmicu, uz Majera je bio najbolji na terenu. Neprelazan u obrani, visoki postotak točnih dodavanja prema naprijed. Ovaj motorični igrač odiše sa sigurnosti. Theophille je komandirao obranom, a Livaković je ukrotio sve što je trebao.

Od rezervista prava je šteta što se Marko Bulat ozlijedio u ranoj fazi utakmice. Mladi Šibenčanin je u dvoboj ušao motivirano i raspoloženo. U dodavanjima praktički nije griješio, otvarao se i nudio, a preuzeo je i od Lovre Majera izvođenje prekida.

Luka Menalo bio je okomit, probojan, kada primi loptu ide ravno na suparnički gol, no i dalje je dojam da ovaj 25-godišnji ofenzivac može puno više. Lirim Kastrati jurio je po desnoj strani, našao se u jedinoj pravoj prilici Dinama na utakmici, a na kraju je zbog velike potrošnje energije morao zatražiti liječničku pomoć. On je, kao i Menalo, igrač koji kada ima prostora može biti od velike koristi za Plave.

Amer Gojak je mijenjanjem Bulata adekvatno nadomjestio Ademija i Mišića u defenzivnom segmentu, no falilo je 'njihovog' učinka prema naprijed. Dinu Perića teško možemo svrstati u rezerviste, pogotovo sada kada zbog ozljede neko vrijeme neće biti Rasmusa Lauritsena. Perić je svojom smirenošću još je jednom potvrdio svoj reprezentativni potencijal, i da Krznar neće imati problema nadomjestiti pouzdanog Danca.

Najviše su ostali dužni bekovi i napadač. Josip Šutalo je stoper. Defenzivni dio na desnoj strani obrane odradio je bez greške, no prema naprijed nije bio ni približno opasan kao Ristovski. Ulaskom Makedonca Dinamova napadačka igra dobila je opasniju dimenziju.

Francois Moubandje je istovremeno bio najzaslužniji za Dinamov gol, ali je i najviše griješio, u obrani te kod predaje lopte. Duje Čop je na početku utakmice imao jedan neprecizan udarac, a ostatak je bio dosta rezerviran. Još uvijek se čeka njegov konkretan učinak od povratka iz inozemstva i da potvrdi status drugog napadača momčadi, sada kada je Mario Gavranović otišao u Tursku.

Sve u svemu, Krznar može biti zadovoljan jer je Dinamo upisao tri boda, momčad je defenzivni dio odradila sjajno, uspio je odmoriti više-manje sve ključne igrače, no još uvijek fali taj dominantniji ulazak u završnicu, više šansi i prilika koje u nekim utakmicama ove sezone (Valur na Maksimiru, Hrvatski dragovoljac i Rijeka u prvenstvu) nije nedostajao, međutim, u ostalim utakmicama, Dinamo se ipak okrenuo kompaktnijem i pragmatičnijem pristupu, s ne pretjerano puno stvorenih šansi, ali jasnim ishodom - ostvarenom pobjedom.

Dinamo se sada okreće dvoboju protiv Šerifa u Tiraspolu, a onda u prvenstvu dočekuje Lokomotivu.

(4.00) Šerif (3.30) Dinamo (1.90)



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLovro MajerDamir KrznarKristijan JakićJacques Francois MoubandjeDuje ČopLirim KastratiBernard PerićKevin Theophile-CatherineMarko BulatAmer GojakJosip Šutalo

Ostale Vijesti