Screenshot
Screenshot

Prošle su 33 godine...

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 13.05.23. | 11:15

Vrijeme prolazi, ali sjećanja na tu krvavu maksimirsku nedjelju, koja je imala širi društveni značaj, nisu izblijedila. Utakmica koja, iako se nije odigrala, spada u najvažnije događaje u povijesti Maksimira

"Mirni, benevolentni pristup inertne policije prema gostujućoj navijačkoj skupini koja je lomila sjedalice i kamene blokove na južnoj maksimirskoj tribini, a potom i žestoka reakcija represivnog aparata prema domaćim navijačima koji su nastojali spriječiti demoliranje svog stadiona. Upravo su ove dvije različite reakcije policije, selektivni pristup i dvostruka mjerila, bili u izvorištu cijelog problema... Ove subote, 13. svibnja, obilježavamo 33 godine od zbivanja uoči nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde, zbivanja koja mnogi, zbog konteksta vremena i društveno-političkih okolnosti, simbolički smatraju početkom borbe za hrvatsku samostalnost.", uvod je u tekst kojim je Dinamo na svojoj službenoj stranici obilježio 33.godišnjicu nikad odigrane utakmice protiv Crvene zvezde, čuvene, krvave nedjelje 13.svibnja 1990.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Neki su je kroz godine nazivali početkom Domovinskog rata, neki tek običnim, ali žestokim, navijačkim obračunom velikih rivala garniranim političkim tenzijama u bivšoj državi, treći dokaz(iv)ali da je sve bio pomno izrežirani događaj da bi se unio dodatan nemir i iskra rata u ionako uzavrelu svakodnevicu... No, definitivno, a mnogi su toga postali svjesni tek kasnije, bio je to prvi veliki, najveći znak da jedan sustav gubi svoju svrhu i snagu, da jedna država naočigled 'umire' i da ništa ne može zaustaviti promjene, koje su već bile na putu. Ne samo ovdje, već u čitavom svijetu. Slika Zvonimira Bobana kako udara milicajca postala je simbol otpora, snimke navijačkih sukoba i obračuna s 'organima reda', prevrnuti automobili, uništeni Maksimir i miris suzavca postali su 'stalni postav' u virtualnom muzeju hrvatskog nogometa. CNN je svojevremeno taj događaj uvrstio u TOP 5 utakmica koje su promijenile svijet, utakmica koja se nikad nije odigrala i danas spada u najvažnije i najčuvenije događaje u povijesti Maksimira.

Crvena zvezda bila je tada silna, moćna, kao institucija i kao momčad, Dinamo je došao na korak da je sruši, generacija s Bobanom, Šukerom, Ladićem, Shalom... do zadnjih se kola borila za naslov, no, nije uspjela. Crvena zvezda godinu dana kasnije postala je i europski prvak, Dinamu je ostala zadovoljština da je u zadnjem maksimirskom dvoboju, ovog puta nogometnom, svladao 'Crveno-bele' 3-2 (nakon što je gubio 0-2) u proljeće 1991., iako ta pobjeda nikad nije dosegnula kultni status poput utakmice 'odigrane' godinu dana ranije. Poslije toga, u zadnje 32 godine dva se kluba nisu susrela na seniorskoj razini, a iz godine u godinu, u vrijeme ždrijebova europskih natjecanja mnogi priželjkuju i mnogi se boje neke nove utakmice. Ali, svi se pitaju i igraju prognozama kako bi taj dvoboj završio.

No, jedno je sasvim sigurno, ako se jednom Dinamo i Crvena zvezda opet susretnu, a sukladno svojim ambicijama i rezultatima to je ove godine moguće jedino u skupini Lige prvaka i kako god ta utakmica završila, teško da će ikad nadmašiti utjecaj važnost i povijesni doseg kakav već 33 godine među Dinamovim navijačima i u povijesti kluba ima ta neodigrana utakmica iz 1990. Naravno, kao i svake godine 13.svibnja, Dinamova će delegacija na čelu s Mirkom Barišićem i Vlatkom Peras te Igorom Bišćanom i igračima tijekom dana staviti vijence i zapaliti svijeće na spomeniku BBB-ima kod zapadne tribine. (G, T.N.)



Tagovi

GNK DinamoCrvena zvezda13.svibnja 1990.Zvonimir Boban

Ostale Vijesti