Armin Durgut/PIXSELL
Armin Durgut/PIXSELL

Promjene će biti kozmetičke jer bolje od ovih nemamo, problem je puno dublji jer živimo u zabludi

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 17.10.23. | 13:00

Izbornik bi se mogao zahvaliti Vidi koji je ionako na odlasku, odnosno ohladiti Vlašića kojem nije dao niti sekunde protiv Walesa. Za Latviju i Armeniju se vraćaju Petković i Ivanušec, možda i Kramarić. Međutim, činjenica je da niti jedno ime koje se spominje - nije kvalitetnije od ovoga što sada Dalić ima u reprezentaciji

“Činjenica je da je ovo nedopustivo što smo odigrali. I da moramo tražiti bolja i kvalitetnija rješenja… I ja ću to napraviti. Ovo je dobrodošlo za neke odluke o kojima sam prije razmišljao a koje nisam donio. I da idemo sa svježim snagama i energijom. I damo šansu nekim drugim igračima…”, izjave su koje je izbornik Zlatko Dalić dao za Dnevnik Nove TV dan nakon debakla u Cardiffu. I time dao mašti na volju. Prave se ankete, ubacuju se nova imena, izbacuju neka stara… No, kada se bolje razmisli, Dalić tu i nema nekog prostora za manevar. Tko je bolji od ovih koje trenutno ima u kadru? Da jesu, valjda bi ih izbornik zvao za ove dvije utakmice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

Dalić će sigurno osvježiti popis, ali kada bi sada svih 3,8 milijuna izbornika u Hrvatskoj radili imena za sudare s Armenijom i Latvijom, sigurno bi on u 99 posto bio identičan. A ona, tri - četiri igrača ionako bi bila na popisu da popune broj. I priliku mogu dobiti tek slučajno.

Je l' može Kotarski donijeti promjene? On svakako može ući u krug tri vratara, ali ne može biti prvi. Ne treba se sada uhvatiti u zamku omalovažavanja Dominika Livakovića koje su bile potencirane ovih dana u medijima, jer se razlozi nalaze u nekim drugim stvarima. Ti isti će nam, primjerice, servirati priču da je Kovačić bio sasvim korektan. I pokušati nas napraviti “slijepim pored zdravih očiju”. Naglasak je na ovo “pokušati”. Livaković je pogriješio protiv Turske, ali i spriječio u dvije utakmice barem još pet golova… I njega staviti na stup srama je u krajnjoj liniji - nepošteno.

Zvonimir Šarlija može zamijeniti Vidu, ali može li pored Gvardiola, Šutala i Erlića u prvih 11 reprezentacije? Zaziva se Marko Pjaca, odigrao je tek par utakmica za Rijeku. Bljesnuo u prvoj, pa ga nema... Martin Baturina kao desetka Dinama nema još HNL gol u ovoj sezoni, tek dvije asistencije. Umjesto koga bi trebao igrati u reprezentaciji s tim brojkama? Roko Šimić ima dobre brojke, ali za Latviju i Armeniju vraća se sigurno Petković, možda i Kramarić. Hoće li Šimić dobiti prednost u odnosu na njih? Nekako sumnjamo.

Josip Mišić već neko vrijeme se spominje kao kandidat za reprezentaciju, ali poznavajući Dalića - tercet: Modrić - Brozović - Kovačić igrat će do kraja njegova mandata. Doduše, ako Brozović u Latviji eventualno dobije treću javnu opomenu tu je Nikola Moro koji je bio uključen s pretpoziva, ali nije dobio priliku u ove dvije utakmice. Je l' on krivac? Na poziciju lijevog krila vraća se Luka Ivanušec, a otpisati Josipa Brekala nakon dvije utakmice u kojoj praktički nije bilo svijetle točke u momčadi - bio bi luksuz.

Kada se racionalno sagleda situacije, nema tu Zlatko Dalić nekog prevelikog prostora za promjene. Možda će se zahvaliti Domagoju Vidi, vjerojatno poslati na hlađenje Nikolu Vlašića s obzirom na to da mu nije dao priliku protiv Walesa i time mu jasno poručio kako stvari stoje. No, očekivati sada da će popis za sljedeću akciju obilovati imenima - nije realan.

Hrvatska nema bazen od 60 igrača kao neke nogometne velesile, a koje tek nijanse u kvaliteti razlikuju. Imamo to što imamo i od toga se mora napraviti rezultat. Kako i na koji način, to je pitanje i posao za izbornika i njegov stožer. Ići linijom manjeg otpora pa mijenjati samo da se nešto promjeni - bio bi amaterski čin. Možda da se krene prema nekim drugim smjerovima. Poput izmjene sustava, jer čini se da svi znaju kako Hrvatska igra. Ili pokuša s nečim trećim…

Iako, igra A reprezentacije je tek jedan problem u nizu koje trenutno ima hrvatski nogomet. Neka odgovorni pogledaju kako im igra mlada reprezentacija sa Skočićem i njihov timski duh, a iz koje bi Dalić i svaki budući izbornik trebao crpiti talente i kandidate za iduće izazove. Ona U19 ne može dobiti Estoniju i Grčku. U HNL-u je sve više stranaca koji ne nose prevagu i time se ruši kvaliteta i sprečava razvoj domaćim igračima. Pa ta infrastruktura…

No, opijeni rezultatima A reprezentacije koji su veličanstveni, ali ruku na srce - sasvim nerealni za zemlju poput Hrvatske, nekako smo svi skupa kolektivno gurali glavu u pijesak. A posljedice će biti nesagledive… Nema strategije razvoja nogometa po kojoj bi HNS trebao raditi, a stalno očekivati da će nas talent održavati u visinama svjetskog nogometa je ništa drugo nego - zabluda!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zlatko DalićVatreniHrvatska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024Euro 2024

Ostale Vijesti