Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Priče o Friganu u Dinamu su pusta nagađanja, predstavnik Rijeke je u Parizu bio na pregovorima s portugalskim klubom

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 14.04.23. | 12:33

Kako doznajemo, službene ponude još uvijek nema, ali sve ispod pet milijuna eura neće zadovoljiti čelnike Rijeke.

Nogometaši Rijeke spremaju se za Jadranski derbi koji je na rasporedu ove nedjelje s počekom u 18 sati. Iako je momčad Sergeja Jakirovića najbolja momčad proljetnog dijela prvenstva, a gosti na Kvarner dolaze bez lidera momčadi Marka Livaje i Filipa Krovinovića, Hajduk se smatra blagim favoritom u nadolazećem derbiju. U posljednjih pet utakmica Splićani su upisali četiri pobjede i jedan remi, ranije su ovog tjedna izborili i plasman u finale Hrvatskog nogometnog kupa, a pomalo nevjerojatno zvuči podatak da su u posljednjih pet gostovanja u Rijeci osvojili maksimalnih 15 bodova.

Iako su se s prvenstvom na neki način pozdravili, Splićani vjeruju da protiv Rijeke mogu do još jedne pobjede koja bi im bila od velikog značaja uoči same završnice sezone. No, nešto se pita i Fiumane. Oni su silno motivirani da drugu utakmicu zaredom osvoje sva tri boda protiv Hajduka, Jakiroviću se za jednu od najvažnijih utakmica u drugom dijelu sezone vraća i lider obrane Dilaver, dok će napad predvoditi Matija Frigan koji je u 19 ovosezonskih nastupa u HNL-u skupio 10 pogodaka i dvije asistencije.

Frigan ne prestaje oduševljavati, njegove su izvedbe svakom novom utakmicom sve kvalitetnije, a sve to primijetili su i brojni europski klubovi koji su već sada krenuli raditi na njegovom dovođenju. Iako se u nekim medijima dalo pročitati kako su Rijeka i Dinamo praktički dogovorili transfer Frigana te da će on na ljeto sigurno preseliti u Maksimirsku 128, prema informacijama Germanijaka to je sve samo ne točno. Nije nikakva novost da u Dinamu prate Frigana. Kao, uostalom, i brojne druge mlade i talentirane igrače. Bišćan ga jako dobro poznaje, a baš je u posljednjoj utakmici novog stratega Plavih na klupi U21 reprezentacije napadač Rijeke oduševio igrajući na mjestu desnog krila. Frigan je na Craven Cottageu izborio kazneni udarac, imao je ranije i jedan iznimno opasan pokušaj koji je otišao malo pored gola te protiv njegovog dolaska novi kormilar plavog broda sigurno ne bi imao ništa protiv. Ali, u cijeloj priči se pita nešto i Riječane.

Naime, nakon što je objavljen posljednji financijski izvještaj, iz istog se lako može zaključiti kako Rijeka ima problema s cashflowom. Budući da su trenutno u Rijeci na posudbi iz Dinama Marin, Janković i Jurić, odmah se krenulo 'šuškati' od mogućem trajnom ostanku spomenutog trojca u Rijeci, dok bi onda Dinamo, uz doplatu od milijun, dva ili tri eura, u svoje redove doveo Frigana. Zvuči dobro, vjerojatno i jednima i drugima primamljivo, ali ta je opcija u ovom trenutku prilično nerealna. Razlog? Osim ranije navedenog problema Rijeke s cashflowom , tu se nešto pita i same igrače čija se primanja ne uklapaju u ono što si Rijeka može priuštiti.

Primarni cilj Rijeke je prodati Frigana u inozemstvo te transfer zgotoviti što je prije moguće. Zainteresiranih klubova ne nedostaje, prvog topnika Rijeke već su gledala dva kluba iz MLS-a (Cincinnati, Minnesota United), konstantno je na oku nekoliko talijanskih prvoligaša, a svoje predstavnike su na Rujevicu slali Real Sociedad i Bordeaux. No, od svih europskih klubova koji su zainteresirani, posebno se ističe portugalska Braga. Oni su ove sezone na izlaznim transferima zaradili 55 milijuna eura, dok su na ulazne transfere potrošili svega šest milijuna eura. Trenutno su u sjajnoj situaciji, bore se s Portom za drugo mjesto u Primeiri, a od početka sezone je kormilo prve momčadi preuzela klupska legenda Artur Jorge koji je prije seniora u posljednjih pet godina vodio od U15 pa sve do B momčadi Brage. Prakticira iznimno napadački nogomet, samo Benfica ima efikasniji napad od njegove momčadi, a budući da najviše voli formaciju 4-4-2, jasno je da mu samo dvije špice, koliko ih sada ima u kadru (Banza, Ruiz), nisu dovoljne.

Frigan ima sve potrebne kvalitete da odmah 'uleti' u prvu momčad, a ako procjena bude da je baš on 'taj', onda bi uskoro na Rujevici trebala osvanuti i službena ponuda portugalskog kluba.

Prema informacijama Germanijaka, zamjenik sportskog direktora NK Rijeke, Antonini Čulina, već je bio u Parizu gdje je odradio rudnu pregovora s predstavnicima portugalskog kluba glede potencijalnog transfera. I ne samo potencijalnog, već veoma izglednog! Navodno je razgovor zaključen u pozitivnom tonu, Bragi je prezentirano koliko Rijeka traži za svojeg najboljeg igrača ove sezone te bi ponuda, kad Portugalci još jednom sve stave na papir, uskoro trebala biti i službena.

Rijeku iznos manji od pet milijuna eura ne bi zadovoljio. Osim ako, naravno, u transfer ne budu ubačeni neki lako ostvarivi bonusi i postotak od sljedeće prodaje. A to bi na duge staze moglo biti sjajno jer je Braga u pet najvećih izlaznih transfera (svi su ostvareni unazad šest godina) kombinirano uprihodila 115 milijuna eura. 

Svjesni su na Rujevici da će Frigana teško zadržati u klubu i sljedeće sezone. Odnosno, to je praktički pa nemoguće, novaca nedostaje čak i za neke operativne stvari. Damir Mišković je, što je jasno svakome tko malo dulje zadrži pogled na posljednjem financijskom izvješću, toliko zadužio Rijeku da je to teško nekome van nogometa dočarati, ali ni on nije netko tko može dovijeka sve sam raditi i biti praktički jedini koji klub drži 'živim'. Surova realnost hrvatskog nogometa je da su klubovi prisiljeni na prodaju najboljih igrača, a model koji posljednje vrijeme sve više dolazi do izražaja (Pandur, Smolčić, Nevistić, Štefulj) u budućnosti bi trebao biti glavni oslonac u zatvaranju godišnjeg proračuna koji će se morati još malo revidirati (čitaj: smanjiti) budući da bi drugačije budućnost kluba mogla doći u pitanje. Što, uostalom, piše i u financijskom izvješću.

U svakom slučaju, Frigan uskoro napušta svoju Rijeku. Bragina ponuda se čeka, ali nije nemoguće da se u međuvremenu pojavi još neki klub. Dinamo je također tu, ali upitno je jesu li spremni dati novac kakvog Rijeka traži za svojeg najboljeg napadača. Kako vrijeme prolazi, Frigaova cijena raste, a povećava se broj zainteresiranih klubova.

Germanijak doznaje i kako Igor Butorac ipak neće postati novi direktor Rijeke, stoga se potraga za tu poziciju također nastavlja. S druge strane, sad će se vidjeti i što je to Damir Mišković dobio u novom sportskom direktoru Darku Raiću Sudaru koji nije dočekan s pretjeranim oduševljenjem javnosti. DRS se mora dokazati na drugim transferima, a ne na Friganovom. Njega, nakon ovakve sezone, zaista ne bi trebao biti problem prodati, a sad treba vidjeti što će sportski direktor napraviti u slučaju Labrovića, Galešića, Veige, Hodže, Selahija, Ampema i ostalih. Nakon ovakvog proljeća, neki od njih bi mogli/morali ovog ljeta napustiti klub. Tko i za koliko? Eh, kad bi to bilo tako jednostavno…



Tagovi

Matija FriganHNK RijekaRijekaLjetni prijelazni rokDamir MiškovićBragaAntonini Čulina

Ostale Vijesti