Predbožićni specijal: Momčad najboljih 11 stranaca ovog desetljeća u HNL-u

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 24.12.19. | 15:43

Prošetali bi se do duple krune.

Iako je bilo dovoljno igrača da napravimo nekoliko ozbiljnih konkurenata na duplu krunu, odlučili smo se na ove i vjerujemo kako bi se velika većina nogometnih fanatika s nama složila.

Jasno, nastojali smo malo i „miksati“, pa su se tako u početnih 11 našli igrači iz četiri klubova iako će mnogi reći je u našoj ligi bilo i boljih imena. Bilo kako bilo, spremni smo prikazati vam momčad koja bi definitivno bila glavni kandidat za osvajanje duple krune i da su kojim slučajem svi ovi igrači u najboljim godinama igrali zajedno, malo tko bi se pored njih naigrao, pa čak i od europskih momčadi.

Spremite se, polijećemo:

Eduardo (DINAMO ZAGREB)

Portugalac je u Dinamo stigao 2014., a u naredne dvije sezone bio je prvi vratar Modrih. Branio je po principu toplo – hladno, a zbog manjka konkurencije on je neprikosnovena jedinica ove momčadi. Nakon Dinama igrao je još i za Chelsea i Vitesse, a trenutno brani boje portugalske Brage gdje igra sa još jednim ex dinamovcem i sadašnjim reprezentativcem Angole Wilsonom.

Zamjena: Žiga Frelih

Stefan Ristovski (HNK RIJEKA)

Ovaj Makedonac bio je jedan od ponajboljih igrača Rijeke u povijesnoj sezoni 16./17. kada je klub s Kvarnera stigao do duple krune. Ristovski je stigao na mala vrata, ali je zato odmah postao ponajbolji igrač lige, a samim time i najbolji desni bek. Nakon Rijeke zaputio se u Sporting čije boje brani i dan danas, a do kraja svog života uživat će kultni status na Kvarneru. Osim naravno, ukoliko se u poznijim igračkim godinama ne odluči pridružiti Dinamu ili Hajduku.

Zamjena: Etto/Zoran Kvržić

Tonel (DINAMO ZAGREB)

Ovaj zanimljivi Portugalac stigao je u Maksimirsku 128 preko svojeg agenta Danka Đikića koji je uvjerio ovog to tada standardnog stopera Sportinga kako je prelazak u Dinamo za njega izvrsna opcija. Tonel, iako je ponikao u školi nogometa kultnog Porta, najbolje svoje predstave pružao je u dresu Sportinga, a u dvije i pol godine koliko se zadržao u Zagrebu pokazao je kako je riječ o izvrsnom igraču za kojeg je pravo čudo što nije napravio još veću karijeru. Dodajemo kako je prošao sve mlađe uzraste portugalske reprezentacije (kombinirano 48 nastupa i dva pogotka), a dres A vrste obukao je dva puta.

Zamjena: Leonardo Sigali

Kevin Theophile-Catherine (DINAMO ZAGREB)

Po svojem dolasku u Zagreb pratilo ga je dosta skepse budući da iz Ligue 1 Dinamo nije baš najbolje igrače dovodio posljednjih godina (Tongo Doumbia), ali se ovaj Francuz koji porijeklo vuče s Martiniqua pokazao izvrsnim pojačanjem za Nenada Bjelicu. Bio je član izvrsne generacije koja je stigla do osmine finala Europske lige, a osvojio je i naslov prvaka prošle godine. Kad je stigao vrijedio je četiri milijuna eura, da bi sada cijena skočila za milijun više. Odličan igrač.

Zamjena: Miral Samardžić

Leandro Cufre (DINAMO ZAGREB)

Kada u klub dovedete igrača koji je bio standardan u velikanima poput Rome i Monaca, onda je mala vjerojatnost da ćete pogriješiti njegovim potpisom. Kada još svemu dodamo i da je dres Gaučosa obukao 17 puta i da je riječ o istinskom profesionalcu, onda nema sumnje da je riječ o vrhunskom igraču. Dinamo ga je u čak tri navrata pokušao dovesti u svoje redove: Prvo je zapelo zbog zgražavanja na pomisao da bi morao igrati na stadionu kao što je to Maksimir (nije se ni danas situacija promijenila, nažalost), nakon toga nije htio napustiti klub s kojim je imao važeći ugovor da bi tek iz trećeg pokušaja konačno osvanuo na Maksimiru nakon što je prethodno dogovorio velika primanja koja su iznosila oko milijun eura po sezoni. Pamti se njegova izvrsna utakmica protiv Villareala, baš kao i dobar utjecaj kojeg je imao na mlađe igrače

Zamjena: Leonard Zuta, Lucho Ibanez

Arijan Ademi (DINAMO ZAGREB)

Ademi je sve samo ne stranac, ali on sada nosi dres Makedonije pa ga tako slobodno možemo uvrstiti u ovu momčad. Bespoštedni borac, pravi lider i vođa svlačionice netko je koga bi svaki trener volio imati u svojim redovima. Tko zna u kojem bi mu smjeru karijera otišla da nepravedno nije morao dvije godine odrađivati suspenziju (u najboljim godinama),  ali u svakom slučaju riječ je o izvrsnom veznjaku za kojeg će jednog dana Dinamo jako teško pronaći zamjenu.

Zamjena: Moises

Dani Olmo (DINAMO ZAGREB)

Ne treba trošiti riječi, Olmo je jedan od najboljih igrača koji su ikada igrali u HNL-u i tu je priči kraj. Neovisno jeste li simpatizer Dinama, Hajduka, Rijeke, Osijeka ili nekog drugog kluba, Olmo je jednostavno igračina i to nikome nije teško priznati. U skorijoj budućnosti postati će najveći izlazni transfer u povijesti HNL-a, a treba reći kako je upisao i nastup za A reprezentaciju Španjolske igrajući za Dinamo. Više, nadamo se, ne trebamo pisati o tome kakva je to „magija“ od igrača.

Zamjena: Tino Sven Sušić

Marko Vešović (HNK RIJEKA)

Rijeka je oduvijek voljela Crnogorce budući da je Radomir Đalović ginuo i vodio prave bitke u bijelom dresu, ali nema sumnje da kada je riječ o kvaliteti da je Vešović jedan od ponajboljih desnih krila koje je Rijeka ikada imala. Bespoštedni borac koji ide glavom gdje drugi neće nogom, okretan i brz, miljenik navijača i netko koga obožavate ako je vaš, a mrzite ako je suparnik. Jednostavno, Vešović je sa svojim kumom Ristovskim učinio to da je desna strana Rijeke bila nešto preko čega ne napadate, a odakle dolazi najveća opasnost po vaš gol. Mašina od igrača, i sigurni smo da bi ga svi simpatizeri Rijeke ponovno htjeli vidjeti u svojim redovima. Pamti se njegov pogodak Dinamu i mahanje rukama kao da označuje kraj, baš kao izjava da je Dinamo pobijedio Rijeku u posljednjem kolu HNL-a „jer su svi igrači Rijeke bili pijani“. Izvrstan igrač, a sada je član, i nositelj, poljskog velikana Legije.

Zamjena: Jean Evrard Kouassi, Alexander Gorgon

Hilal Soudani (DINAMO ZAGREB)

Da nije Olma, Soudani i Sammir bila bi dva ponajbolja igrača u povijesti Dinama ovog desetljeća, ali jednostavno mladi Španjolac ih je svih zasjenio. Iako to možda je slučaj, nikako se ne smije zaboraviti utjecaj kakav je „Mr.Derby“ imao u plavoj svlačionici i koliko su radi njega strepili svi suparnici Dinama. Lijeva, desna, glava.. Soudani je zabijao kakogod i kadgod, a svi navijači Dinama rado bi ga opet vidjeli u plavom dresu. Nakon neuspjele avanture u Championshipu, Soudani sada brani boje grčkog velikana Olympiacosa, a tamo ima ulogu zlatne rezerve budući da nerijetko svojim ulaskom u igru promijeni stanje na terenu i pokaže zašto je danas jedan od omiljenijih stranaca u Zagrebu.

Zamjena: Junior Fernandes

Franck Ohandza (HAJDUK SPLIT)

Frane Zolja bio je prava ikona i netko koga je uvijek zahtjevna splitska publika naprosto obožavala. S Torcidom nema zezancije, ako te vide da se ne trudiš i da ne gineš za Bilu boju brzo ti se okreću leđa, ali Franck tih problema nije imao. Niskog težišta i čudne građe, Franck je netko koga je bilo jako teško „izgurati“, a u svojim nogama imao je pravi top. Najveći problem u njegovom slučaju činile su česte povrede, a nakon dvije i pol godine u Splitu prodan je u kineski Shenzen za 1,2 milijuna eura. Danas igra za Henan, a ove sezone odigrao je 21 utakmicu te je pritom zabio 10 pogodaka.

Zamjena: Heber, Ivan Krstanović

Ilija Nestorovski (INTER ZAPREŠIĆ)

Kada branite boje jednog, bez da se netko uvrijedi, manjeg kluba iz HNL-a, a nađete svoje mjesto među ovim „facama“, onda je svima jasno da je riječ o vrhunskom igraču. Ile je bio vrhunski igrač, pola prilike bilo mu je dosta da zabije pogodak, a Samir Toplak bi se danas riješi cijele svoje momčadi samo da mu se vrati gol mašina što je bio Ile. Pamtimo svakakve njegove golove, od eurogolčina do „krumpira“ koje je utrpao u mrežu s pola metra, ali jednostavno Ile je takva gol mašina koja ne prašta pogreške i koja će, ukoliko dovedete loptu do njega, sigurno zabiti. U HNL-u se zadržao tri godine, zabio je nevjerojatna 74 pogotka, a nakon što je tri godine proveo u Palermu ovog je ljeta otišao u Udinese. Simpatičan karakter van terena i netko kome ćete se uvijek nasmijati, ali nema šanse da će se smijati obrambeni igrač koji njega mora čuvati. Ile = gol mašina.

Zamjena: Roman Bezjak

Trener momčadi: Matjaž Kek

(foto: Pixsell)


Tagovi

Matjaž KekEduardoStefan RistovskiLeonardo CufreTonelKevin Theophile-CatherineDani OlmoArijan AdemiMarko VešovićEl Arbi Hillel SoudaniFranck Ohandza ZoaFranck OhandzaIlija Nestorovskiizdvajamofantasymeđunarodni nogometdomaći nogomet

Ostale Vijesti