Reuters
Reuters

'Pravi' Ronaldo: "Kritizirat će me, ali strani treneri su bolji od brazilskih, Vinicius Junior prije Real Madrida nije znao igrati lijevom nogom"

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 07.07.23. | 07:37

Legendarni bivši napadač Cruzeira, PSV-a, Barcelone, Intera, Real Madrida, Milana, Corinthiansa i brazilske reprezentacije kritički se osvrnuo na nogometnu struku u Brazilu.

Luis Nazario Ronaldo da Lima, jedan je od najvećih nogometaša svih vremena, ali i najvećih pehista ovog sporta, jer da nije imao nesvakidašnjih problema s ozljedom koljena, ali i bolesti štitnjače, možda bi bio i najveći ikada. Brazilski, 'originalni', 'pravi', 'debeli', 'Il Fenomeno' ili kako vam je draže Ronaldo već više od desetljeća uživa u igračkoj mirovini, no iz nogometa nije izašao. Jednostavno nije mogao. Trenutno je većinski vlasnik Real Valladolida, koji je ispao u Segundu, i brazilskog Cruzeira u kojem je i započeo s profesionalnom karijerom prije nego što je još kao 17-godišnjak otišao u nizozemski PSV i u momentu zaludio nogometnu Europu.

U medijima nije često, ali kada da neku izjavu, ona odjekne u cijelom svijetu. Ronaldo je nedavno gostovao u brazilskom 'Mano a mano' podcastu u kojem se osvrnuo na neke goruće teme brazilskog nogometa.

Recimo, kritizirao je lokalne trenere da dosta loše razvijaju mlade igrače koji po dolasku u Europu nisu spremni suočiti se sa zahtjevima modernog i elitnog nohometa.

"Viniciusa Juniora nisu dobro naučili osnovama. Kada je došao u Real Madrid nije znao kontrolirati loptu lijevom nogom! Srećom, danas se dobro razvija, jako je napredovao u Španjolskoj i jedan je od najboljih i najoldučnijih napadača današnjice. No, kada je došao u Europu bio je totalno nespreman, bez treninga. Godinama smo talente ostavljali kao 'nebrušene dijamante'. Zbog treniranja u najboljim uvjetima, profesionalne metodologije i sjajnih trenera u Madridu, Vinicus Junior je u dvije godine iz vode postao vino. No, u Brazilu, a igrao je za Flamengo (jedan od velikana brazilskog nogometa op.a.), nije trenirao najbolje".

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, stižu bolji dani za brazilski nogomet tvrdi Il Fenomeno.

"Očekujem veliki napredak domaćeg nogometa u idućih pet do šest godina. Treniranje i metodologija su se promijenili, Brzilski savez je puno uložio u struku, a o tome se ne priča puno, a to će sigurno pomoći brazilskom nogometu".

Ronaldo se ipak brzo vratio kritikama.

"U Serie A trenutno imamo samo 10 inozemnih trenera. Oni su bolje pripremljeni od brazilskih. Znam da će me zbog toga kritizirati, govorit će mi da nisam patriot, no više preferiram strane trenere. Osobno mislim da trebamo zapošljavati najbolje trenere, ne domaće", i na taj način očito podržao imenovanje Carla Ancelottija za mjesto izbornika Brazila nakon završetka sezone 2023./24. (rv)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

RonaldoCruzeiroValladolidBrazilska nogometna reprezentacijaVinicius Juniorbrazilska Serie A

Ostale Vijesti