Reuters/Pixsell
Reuters/Pixsell

Prava ludnica u Grčkoj: Četiri kluba u razmaku od četiri boda, 'krvnici' hrvatskih klubova u najboljoj situaciji

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 09.04.24. | 11:00

Četiri najveća grčka kluba borit će se vjerojatno do posljednjeg kola

Prvenstvo Grčke ove sezone sezone pratili puno više od uobičajenog iz dva razloga. Prvi, onaj negativni, je taj što se Dinamo ovse sezone u kvalifikacijama za Ligu prvaka susreo s AEK-om, a u osmini finala Konferencijske lige s PAOK-om koji je početkom sezone izbacio Hajduk u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Napisali smo 'negativni', jer je omjer hrvatskih klubova protiv dva grčka predstavnika u ovoj sezoni - tri ispadanja, jedna pobjeda, dva remija i tri poraza uz gol-razliku 6-12 za Grke.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Drugi, pozitivni, razlog je veliki broj hrvatskih igrača koji se natječu u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Član vodećeg PAOK-a je Dominik Kotarski, u AEK-u igraju Domagoj Vida i Robert Ljubičić, član Panathinaikosa je Tin Jedvaj, u četvrtom Olympiacosu igra Ivan Brnić, a u petom Arisu Neven Đurasek.

Dakle, svaki od pet najjačih klubova lige ima po najmanje jednog Hrvata, a u Grčkoj se nalazi još hrvatski U21 reprezentativac Dino Grozdanić (koji brani boje sedmog Asteras Tripolija), a u 11. Kifisiasu igra prava hrvatska kolonija - Dario Čanađija, Luka Capan i Ivan Milićević!

No, prvenstvo Grčke ove sezone je vrlo interesantno i zbog jednog objektivnog kriterija - četiri najbolja kluba Super lige udaljena su u samo četiri boda razmaka. Dinamov i Hajdukov 'krvnik' PAOK ima 67 bodova, Dinamov 'krvnik' AEK 66, a dva najveća grčka kluba Panathinaikos i Olympiacos 65, odnosno 63 boda.

Dakako prvenstvo Grčke interesantno je i zbog velikog, nesvakidašnjeg rivaliteta između spomenutih klubova i njihovih navijača, a poznato je, nažalost, i po crnoj kronici.

Vodeći PAOK lovi svoj četvrti naslov u povijesti (prvi nakon 2019.), AEK, kao branitelj naslova, 14., Panathinaikos 21, ali prvi nakon 2010., dok Olympiakos lovi 48.

Do kraja prvenstva (koje se sastoji od Lige za prvaka i Lige za ostanak) ostalo je još šest kola, a s obzirom na to da se četiri grčka velikana nalaze u istoj ligi, svako kolo donosi najmanje jedan derbi.

Doduše derbi idućeg, 31. kola, između PAOK-a i Olmypiacosa odgođen je za 1. svibnja zbog PAOK-ovog igranja četvrtfinala Konferencijske lige protiv Club Bruggea ovog četvrtka.

U 32. kolu Olympiacos dočekuje PAOK, a u 33. AEK dočekuje Panathinaikos. Kolo kasnije PAOK dočekuje AEK na Toumbi, a tjedan dana kasnije i Panathinaikos dok se isti vikend igra utakmica Olympiacos - AEK u Pireju.

U posljednjem kolu na PAO-vom Apostolos Nikolaidisu igra se najveći derbi grčkog nogometa između Panathinaikosa i Olympiacosa, PAOK gostuje kod gradskog rivala Arisa, a najlakši posao imat će Vidin i Ljubičićev AEK koji dočekuju posljednju Lamiju.

Do kraja sezone Grke, dakle, očekuje sedam velikih derbija. PAOK dočekuje Olympiacos, AEK i Panathinaikos, a gostuje kod Olympiacosa. AEK dočekuje Panathinaikos, a gostuje kod PAOK-a i Olyimpiacosa. Panathinaikos također ima jedan domaći derbi (Olympiacos) i dva gostujuća (AEK i PAOK), a Olympiacos ima dva domaća (PAOK i AEK) te dva gostujuća (PAOK i PAO).

U najboljoj poziciji nalazi se PAOK koji ima tri (od četiri) domaća derbija. AEK i Panathinaikos do kraja sezone imaju derbi manje od PAOK-a i Olympiacosa, ali samo jedan na domaćem terenu. (N.R.).

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

31. kolo (14. travnja)

PAO - Lamia

AEK - Aris

PAOK - Olympiacos (1. svibnja)

32. kolo (21. travnja)

Lamia - PAO

Aris - AEK

Olympiacos - PAOK

33. kolo (24. travnja)

Lamia - PAOK

Aris - Olympiacos

AEK - PAO

34. kolo (28. travnja)

Olympiacos - Lamia

PAOK - AEK

PAO - Aris

35. kolo (8. svibnja)

Lampa - Aris

Olympiacos - AEK

PAOK - PAO

36. kolo (12. svibnja)

AEK - Lamia

Aris - PAOK

PAO - Olympiacos



Tagovi

grčka nogometna ligaPAOKAEKOlympiacosPanathinaikosArisDominik KotarskiDomagoj VidaRobert LjubičićTin JedvajIvan Brnić

Ostale Vijesti