Povijesno ljeto: Real ne kupuje prvi put nakon 20 godina, ali se vraćaju dva mlada dragulja

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 08.09.20. | 10:08

Florentino Perez odlučio je mirovati ovog ljeta.

Po prvi put nakon 20 godina, Real Madrid neće dovesti niti jedno novo pojačanje u ljetnom prijelaznom roku. Kupovinom Luisa Figa na prijelazu tisućljeća počelo je famozno trošenje Kraljevskog kluba, koje se nastavilo dovođenjem „Galacticosa“ Zinedinea Zidanea, Ronalda i Davida Beckhama, dok je nova „tura“ stigla 2009. godine potpisom Cristiana Ronalda, Kake, Karima Benzeme i Xabija Alonsa.

Nastavili su Los Blancosi, kako pod nekadašnjim i aktualnim predsjednikom Florentinom Perezom, tako i pod bivšim Ramonom Calderonom, s potpisima „najvruće robe“ na tržištu. Bio je period kada su se dovodili Nizozemci poput Arjena Robbena, Wesleya Sneijdera i Ruuda van Nistelrooya te nešto manje uspješnog Roysthona Drenthea, a kasnije su ih zamijenili Luka Modrić, Gareth Bale i James Rodriguez.

Ipak, u posljednjih nekoliko godina, najtrofejniji europski klub okrenuo se kupovini mladih, nebrušenih dijamanata za razliku od prijašnjih „gotovih proizvoda“. Tako su u relativno nedavno vrijeme dovedeni mladi Brazilci – Vinicius, Rodrygo, Reinier i Eder Militao - kao i Fede Valverde, te Luka Jović. Posljednja unosna kupovina, koja odstupa od pravila utvrđenog posljednjih sezona jest troznamenkasta svota u milijunima eura za Edena Hazarda.

Bilo je tu još mnoštvo manjih i većih kupovina, ali – bilo ih je.

Sada, nakon punih 20 godina, kako piše španjolski ABC, Real Madrid je odlučio da neće potrošiti niti jedan euro u ovom prijelaznom roku, prvenstveno zbog posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Uz to, stadion Santiago Bernabeu je pod obnovom što iziskuje dodatna financijska ulaganja, stoga „bijeli“ ne žele srljati u nerezonske ekonomske pothvate.

Umjesto kupovine ovog ljeta, na Santiago Bernabeu će biti vraćena tri mladića, od kojih od dvojice u španjolskoj prijestolnici očekuju velike stvari. Naime, uz Alvara Odriozolu koji se vraća s posudbe iz Bayern Munchena, u Madrid se vraćaju i Martin Odegaard iz Real Sociedada te vratar Andriy Lunin koji je već stigao iz Ovieda.

U suprotnom smjeru van Madrida otišlo je službeno do sada sedam igrača za 67 milijuna eura odštete. Novce su zaradili od prodaje Achrafa Hakimija (40 mil. eura), Oscara Rodrigueza (13,5), Javija Sancheza (3), Alberta Soroa, Jorgea de Frutosa i Danija Gomeza (sva trojica za 2,5), dok je Takefusa Kubo poslan na posudbu za dva i pol milijuna eura u Villarreal.

Ovoj cifri će se uskoro pridodati i iznos od oko 25 milijuna eura koliko će im isplatiti Everton za usluge Jamesa Rodrigueza, a u klubu se još nadaju kako bi mogli nekom „uručiti“ Garetha Balea te Boryu Mayorala, Sergija Reguilona i Mariana Diaza, koji su prekobrojni u sastavu jer La Liga dopušta prijavu samo 25 nogometaša za jednu sezonu.

(Foto: Jonathan Moscrop/Sportimage via PA Images Jonathan Moscrop Photo: PA Images/PIXSELL)


Tagovi

Andriy LuninMartin OdegaardFlorentino Perez

Ostale Vijesti