REUTERS /Tony Obrien /Pedro Nunes
REUTERS /Tony Obrien /Pedro Nunes

Potteru i Parkeru ispadanje bi moglo presuditi, ali nama je važno da zaigraju Mateo Kovačić i Petar Musa (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 07.03.23. | 08:12

Ovaj tjedan igraju se uzvrati osmine finala Lige prvaka

Nakon tjedna stanke vraća se Uefina Liga prvaka, ovaj tjedan na rasporedu su prvi uzvrati: u utorak od 21 sat Chelsea hvata Borussijinih 1:0 iz Dortmunda, a Benfica želi potvrditi pobjedu 2:0 iz Bruggea. U srijedu su, pak, na rasporedu dvije poslastice, Bayern – PSG (1:0) i Tottenham – Milan (0:1). No, krenimo redom, danas nas zanimaju dvoboji u Londonu i Lisabonu.

Borussia je u Dortmundu svladala Plave pogotkom Karima Adeyemija, a unatoč pobjedi 1:0 protiv Leedsa za vikend, kojim je prekinut niz od šest utakmica bez slavlja, pritisak je na treneru Chelseaja Grahamu Potteru (47). Preokret protiv njemačkog predstavnika kojeg vodi Edin Terzić (40), nekadašnji pomoćnik Slavena Bilića i glavni analitičar Jürgena Kloppa, pomogao bi bivšem treneru Brightona da zadrži posao na Stamford Bridgeu. Optimizam u redovima Chelseaja podgrijava spoznaja da su u prvom dvoboju domaćina spasile vratnice i vratar Gregor Kobel.

Chelsea je između 2015. i 2020. četiri puta ispadao u osmini finala, no 2021. Je otišao do kraja, osvojivši Ligu prvaka pod vodstvom Thomasa Tuchela. Danas Potter ima problema s ozljedama Armanda Broje, Edouarda Mendyja, Cesara Azpilicuete i Thiaga Silve, dočim zbog žutih kartona nema Masona Mounta. Međutim, u kadar bi se trebali vratiti Christian Pulišić, N'golo Kante i Reece James. Dakako, naš Mateo Kovačić trebao bi ostati u početnoj postavi, ponovno uz Argentinca Enza Fernandeza.

Što se, pak, tiče Dortmunđana, oni su u nevjerojatnom nizu od 10 pobjeda u svim natjecanjima nakon stanke zbog Svjetskog prvenstva, a prošli petak nadvisli su RB Leipzig 2:1, dijele prvo mjesto na ljestvici Bundeslige s Bayernom. Momčad Edina Terzića legitiman je kandidat za naslov prvaka Njemačke, miks mladih poput Judea Bellinghama i Karima Adeyemija s iskusnijima poput Marca Reusa i Emrea Cana daje ploda.

Prođe li Borussia, bio bi joj to prvi plasman među osam najboljih u Europi od 2017. No, Crno-žuti su nakon trijumfa nad Arsenalom 2:1 još 2013. Izgubili na svih sljedećih pet gostovanja u Londonu.

K tome, neće biti junaka prvog dvoboja, spomenutog Karima Adeyemija zbog ozljede bedrenog mišića, a pod velikim je upitnikom i drugi junak, prvi vratar Gregor Kobel, koji je propustio zadnju utakmicu s Crvenim bikovima. To bi moglo značiti da bi Alexander Meyer ostao na vratima, a u napadu Sebastien Haller.

Utakmicu sude Nizozemci na čelu s policajcem iz Rotterdama Dannyjem Makkeliejem, VAR su također Nizozemci predvođeni Polom van Boekelom.

Moguće postave

Chelsea (3-4-3):

B. Dortmund (4-3-3):

Što se, pak, druge, na osnovu rezultata prve, izvjesnije utakmice tiče, Club Brugge je pretrpio poraz 0:2 ponajviše zbg obrambenih pogrešaka momčadi Scotta Parkera, strijelci su bili Joao Mario s bijele točke u 51. te David Neres u 88. minuti. Kazneni udarac skrivio je Jack Hendry, a drugi gol Brandon Mechele.

Potvrdi li prolaz Benfica bi prvi put u povijesti bila dvije sezone zaredom među osam najuspješnijih momčadi Lige (Kupa) prvaka. U dobroj je formi momčad Rogera Schmidta, koji kao jokera koristi hrvatskog napadača Petra Musu, kojeg je Zlatko Dalić u ponedjeljak pozvao u A-reprezentaciju, nakon što dosad nije uspio debitirati zbog raznih razloga, ozljeda i bolesti. Musa je zamjena za portugalskog reprezentativca Goncala Ramosa, dakle treba čekati svoj red…

Nakon trijumfa u Bruggeu Benfica je u prvenstvu Portugala svladala Boavistu (3:1), Vizelu (2:0) i Famalicao (2:0, oba puta strijelac Ramos), dok Club ima remi (Cercle 2:2), pobjedu (Gent 2:0) i poraz (prošli petak 0:3 u Oostendeu).

Benfica je nakon 23 kola uvjerljivo prva u protugalskoj Primeiri, osam bodva ispred Porta, a 15 ispred gradskog suparnika Sportinga od kojeg je nedavno ispala u Kupa lošijim raspucavanjem 11-eraca. Na svom Da Luzu Benfica u Ligi prvaka od pandemijske 2020. samo su Bayern i Liverpool u Ligi prvaka slavili u ‘orlovskom gnijezdu’.

Iako je teško očekivati čudo u Lisabonu, Scottu Parkeru se klupa trese jer je tek četvrti u belgijskom prvenstvu, sa 20 bodova za vodećim Genkom, a 13 bodova za drugoplasiranim Unionom Sain-Gilloiseom. Ipak, Englez dosad ima kredit jer je prvi uveo Club Brugge u nokaut-fazu Lige prvaka. Jesenas je bivši trener Bournemoutha potpisao senzacionalnih 4:0 u Portu, ali vrlo je mala vjerojatnost da taj rezultat (0:4) mogao sjajiti sa semafora Da Luza u utorak navečer.

Trener Benfice nema novih igrača na popisu ozlijeđenih; ne konkuriraju Mihailo Ristic (mišić) i Julian Draxler (gležanj), a vezist Chiquinho se vodi upitnim. Posuđeni igrač Wolverhamptona Goncalo Guedes (koljeno) ne bi trebao riskirati nastup, a zgodan je štiklec da bi Joao Mario mogaon postati prvi igrač Benfice nakon Eusebija 1960. Koji je zabio u pet uzastopnih utakmice Kupa (Lige) prvaka.

Što se tiče gostiju, mogao bi zbog ozljede kvadricepsa izostati tragičar prvog dvoboja prije tri tjedna Hendry, a neće biti Andreasa Skov Olsena koji se oporavlja od operacije slijepog crijeva. Veznjak Raphael Onyedika vratio se na klupu protiv Oostendea nakon što se oporavio od bolesti i mogao bi se vratiti u prvih 11, ali Roman Jaremčuk će vjerojatno protiv svog bivšeg kluba biti na klupi.

Utakmicu sude Turci na čelu s Halilom Umut Melerom, a VAR je Španjolac Juan Martinez Munuera.

Moguće postave:

Benfica (4-2-3-1):

Club Brugge (4-2-3-1):



Tagovi

Liga prvakaMateo KovačićPetar MusaBenficaClub BruggeChelseaBorussia DortmundGraham PotterScott ParkerRoger SchmidtEdin Terzić

Ostale Vijesti