REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Popis za Katar: Tko bi putovao da je sutra SP ili kako je Dalić poslao jasnu poruku Ćaleta-Caru

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 14.06.22. | 11:04

Stoper je zakazao termin potvrde vjenčanja između utakmica s Austrijom i Francuskom što su njegovi konkurenti iskoristili i nametnuli se izborniku

Bilo bi jako teška odluka da Zlatko Dalić sutra mora dostaviti popis putnika za Katar. Na svu sreću, još je pet mjeseci do SP-a, dvije službene utakmice reprezentacije (Danska i Austrija) a i klupska sezona koja uskoro počinje svakako će utjecati da neki osnaže svoje pozicije, a i da neki izgube ono što se donedavno činilo prilično sigurnim.

Ako se u međuvremenu nešto ne promjeni, jer se prilikom ždrijeba skupina za SP koketiralo s opcijom da se proširi broj igrača na popisu, konačna lista mora sadržavati 23 imena.

U Rusiji je Zlatko Dalić koristio formulu: tri vratara, osam braniča, šest veznih i šest napadača. Nema razloga da odstupi od tog načela i u Katru.

Krenimo od vratara. Dva su sigurna; Dominik Livaković je reprezentativna jedinica, Ivica Ivušić nametnuo se kao sigurna opcija. Treći se traži a kandidati su Kalinić iz Hajduka, Labrović iz Rijeke te Ivo Grbić koji je u specifičnoj situaciji jer ne brani. Ovo ljeto vraća se u Atletico Madrid i vjerojatno će tražiti novu opciju koja će nuditi minutažu. U slučaju da je dobije, on je treći na popisu.

U zadnjoj liniji je najveća gužva. Dva lijeva beka su Sosa i Barišić. Desni je Juranović koji je nakon ove četiri utakmice sigurnija opcija od sexa prve bračne noći. Joško Gvardiol je beton na pozicji lijevog stopera. Uoči lipanjske akcije na popis sigurnih stavili bismo Duju Ćaleta-Cara. Međutim, više ne bi stavili ruku u vatru...

Osim što je igrao samo protiv Austrije i to ispodprosječno, Ćaleta-Car poprilično je kompromitirao svoj status nepromišljenim odabirom datuma vjenčanja. Naime, stoper se ženio dan nakon Austrije i dva dana uoči Francuske na Poljudu. I to drugi put. Iako je znao koji su datumi Lige nacija u igri. I da nije… Za razliku od, primjerice, Martina Erlića kojem se ženio brat pa mu nije palo napamet nabaciti Daliću natruhu ideje da bi mogao bratu svjedočiti na vjenčanju. A taj Erlić je sada ozbiljan konkurent Ćaleta-Caru za mjesto u reprezentaciji. Ili Dominik Livaković koji je prvo provjerio kada se igra Liga nacija pa sukladno tome zakazao svadbu za sljedeći vikend u Zadru.

Dojma smo kako je i Zlatko Dalić poslao određenu poruku Ćaleta-Caru izostavivši ga u posljednje tri utakmice. Na koncu, Ćaleta-Car je vlasnik i opasnog presedana od prije tri godine kada je otkazao nastup na Euru za U21 reprezentaciju zbog umora.

Uglavnom, u zadnjoj liniji traži se još desni bek i tri stopera. Vrsaljko je načet i on će dobiti svoju priliku za povratak u rujnu. Ako će biti pravi, ne sumnjamo da će je iskoristiti. Tu je i Josip Stanišić koji čeka iz prikrajka sa svojim snovima i ambicijama.

Za tri stopera je puno kandidata. Od stare garde tu su Domagoj Vida i Dejan Lovren koji je ozlijeđen i s neizvjesnom budućnošću s obzirom na stanje u Rusiji. Vida mijenja klub ovo ljeto i mora biti mudar u odabiru jer bi proces eventualne adaptacije na novu sredinu mogao značiti gubitak vize za Katar. Šutalo i Erlić itekako su pojačali cijenu svojih dionica nakon Danske i Francuske i jedan od njih će sigurno u Katar, vjerojatno obojica. Tu je i Martin Pongračić koji čeka svoju priliku.

U veznom redu su na štihu Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović. Prema svemu sudeći, sigurni su Mario Pašalić i Lovro Majer. Dakle, traži se taj jedan. Ili dvojica ako Dalić prebaci Majera u kvotu napadača s obzirom na to da je u ovoj akciji igrao na desnom krilu i to jako dobro.

Kristijan Jakić je alternativa Brozoviću. Riječ je o osvajaču Europa lige, standarnom u Bundesligi i defenzivnom veznjaku koji će sljedeće sezone igrati Ligu prvaka. Poziciju mu može ugroziti Nikola Moro pod uvjetom da ode iz Moskve i pronađe klub ovo ljeto. Tu je i Nikola Vlašić koji se muči s minutažom, odabirom kluba ne i povjerenjem Zlatka Dalića koji mu je pružio ruku kada bi malo tko učinio. Nameće se Krovinović, tu su Ivanušec, Sučić… Puno imena, ali kako Dalić kaže: "Neki imaju peh jer imamo najbolji vezni red na svijetu".

Od napadača sigurni su Ivan Perišić, Andrej Kramarić i Marko Livaja. Šteta što priliku zbog virusne infekcije nije dobio Petar Musa za razliku od Josipa Brekala koji se nametnuo. Tu je i Mislav Oršić koji se s pravom nada SP-u, a sigurni smo kako Dalić nije odustao od Brune Petkovića. Vremena da se napadač Dinama spremi i nametne još uvijek ima, ali i ono nije baš neograničeno.


VRATARI - 3 mjesta

SIGURNI:

Dominik Livaković, Ivica Ivušić

KANDIDATI:

Lovre Kalinić, Ivo Grbić

OBRANA - 8 mjesta

SIGURNI:

Borna Sosa, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol

KANDIDATI:

Duje Ćaleta-Car, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Josip Šutalo, Martin Erlić, Šime Vrsaljko, Martin Pongračić, Josip Stanišić

VEZNI RED - 6 mjesta

SIGURNI:

Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Lovro Majer, Mario Pašalić

KANDIDATI:

Kristijan Jakić, Nikola Moro, Nikola Vlašić, Luka Ivanušec, Luka Sučić, Filip Krovinović

NAPAD - 6 mjesta

SIGURNI:

Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Marko Livaja, Josip Brekalo

KANDIDATI:

Mislav Oršić, Bruno Petković, Petar Musa


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022FIFAZlatko DalićDuje Ćaleta-CarJosip ŠutaloDominik LivakovićIvica IvušićIvo GrbićLovre KalinićBorna SosaBorna BarišićJosip JuranovićŠime VrsaljkoJosip StanišićNediljko LabrovićJoško GvardiolMartin ErlićMario PašalićLovro MajerMarin PongračićKristijan JakićMateo KovačićMarcelo BrozovićBruno PetkovićMislav OršićLuka Ivanušec

Ostale Vijesti