Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Petković i Oršić predstavili kazališnu predstavu Raspucavanje: "Nadamo se da će biti uzbudljiva kao naši jedanaesterci protiv Brazila"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 27.11.23. | 16:17

Jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta uopće, pobjeda protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru, dobila je svoju kazališnu predstavu 'dublje' tematike.

U prostorijama hotela Hilton Garden Inn u ponedjeljak se održala konferencija za medije povodom predstavljanja dječje kazališne predstave 'Raspucavanje' koja se bavim problemom rasizma i diskriminacije, ne samo u nogometu i cijelom društvu, a cilj joj je promicanje prihvaćanja različitosti, tolerancije i uključivosti u društvu. Točno godinu dana nakon utakmice između Hrvatske i Brazila odigrane 9. prosinca 2022. na Svjetskom prvenstvu u Kataru, u kojoj je Hrvatska izborila polufinale boljim raspucavanjem jedanaesteraca, predstava će imati svoju premijeru u Centru za kulturu Trešnjevka i to točno u vrijeme kada je započela utakmica protiv Brazila.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Trojica dječaka u popodnevnoj smjeni svoje škole nisu smjela gledati tu veliku pobjedu jer su bila u kazni. Jedan mentos bombon i jedna boca gaziranog pića bili su dovoljan razlog da ih učiteljica toga dana pošalje u prostoriju u kojoj nema TV-a, a oduzme im mobitele. Točno godinu dana kasnije premijerno će se prikazati što su ta tri dječaka, jedan Slovenac, jedan Rom i jedno "živo" dijete bogatih roditelja, radili tijekom te utakmice. Utakmica čiji tijek Borna, Aleš i Kemal, glavni junaci predstave, mogu tek osluškivati samo je lajtmotiv radnje, dok tijekom izvedbe u prvi plan iskaču teme međuvršnjačkog nasilja, rasne i spolne diskriminacije i drugih problema koje se sve češće ogledaju u našem društvu.

Sama konferencija prošla je u vrlo zabavnom tonu. S video porukom javila su se dva protagonista tog raspucavanja, Dominik Livaković, koji je obranio prvi udarac Brazilcima, i Nikola Vlašić koji je realizirao prvi kazneni udarac.

"Svi se tu raspucavaju, a ja sam se jedini morao bacati i rastezati da skinem neki jedanaesterac protiv Brazila. Često se sjetim te utakmice, to je jedan od najbitnijih u mojeg životu. Prije početka raspucavanja osjećao sam se odlično, imao sam samopouzdanja nakon raspucavanja protiv Japana, ali i protiv Brazila sam imao dosta obrana. Nakon obranjenog jedanaesterca, osjećao sam nevjerojatan ponos i sreću. Kada je zadnja lopta pogodila stativu, osjećao sam se kao dijete, nisam znao kuda trčati. Drago mi je da je ova utakmica dobila kazališnu predstavu", rekao je Livaković, a na izjavu se 'nadovezao' Nikola Vlašić:

"Istina, javio sam se da ću pucati prvi jedanaesterac. Imao sam dosta samopouzdanja jer sam na treninzima jako dobro izvažao jedanaesterca. Točno sam znao gdje ću pucati, to sam odlučio dva dana prije utakmice. Osjećao sam dosta sreće i olakšanja kada je lopta ušla u mrežu, ali to je bio tek početak. Nadam se da će predstava biti zanimljiva kao i naša raspucavanja na Svjetskom prvenstvu".

Nakon videa, okupljenim novinarima obratili su se Bruno Petković i Mislav Oršić.

"Presjekli smo dodavanje na sredini terena, Luka Modrić je prebacio Niksiju Vlašiću koji je produžio Oršiću, on je povukao, navukao suparničkog igrača na sebe i odigrao povratnu, moj šut odbio se od Marquinhosa i prevario Alissona. Hvala Marquinhosu. Ostalo sve znate... Često se sjetim te utakmice, iako nisam pucao u raspucavanju, kako je naziv kazališne predstave. Mislim da sam je pogledao iz svih kutova i kamera Iako se osjećaj toga trenutka ne može mjeriti ni sa čime drugim, naknadno si svjestan koliko ti to znači. Neću reći da mi je taj gol promijenio karijeru, ali je najbitniji u mojoj karijeri. Svi znaju kako sam ušao u taj susret, trebalo mi je prvih petnaestak minuta da uhvatim ritam, da izgubim dvije-tri lopte, teže je ući nego igrati od starta. Svejedno sam držao glavu gore, imao sam uvijek puno samopouzdanja, trudio sam se pružiti sve od sebe, da pokažem što znam. Sreća što je Marquinhos odbio loptu i vjerojatno uljepšao život mnogim Hrvatima", rekao je Bruno Petković, a onda se osvrnu i na samu predstavu kojoj je cilj smanjenje diskriminacije u društvu.

"Poštujem tematiku, najbitnije je da potiče zajedništvo. Malo je tema koje nas zbližavaju, reprezentacija je jedna od njih. Jedino na koga možemo utjecati su mlađi. Ne mogu ja utjecati na novinare niti novinari na mene. Mlađe generacije treba pokušati odgojiti u najboljem mogućem smjeru, da u njihovom životu ne bude mjesta mržnji", rekao je Dinamov napadač i priznao kako sa suprugom često posjećuje kazališta, ali i da je kao klinac nerijetko i sam znao završiti u kazni jer "puno sam pričao, a uvijek sam bio svoj. Danas manje pričam, ali sam i dalje svoj", s humorom je Petković zaključio ležernu predstavu.

Javnosti se potom obratio Mislav Oršić, koji se uspješno rehabilitira od ozlijede prednjih križnih ligamenata.

"Cijela mi je utakmica 'u magli' jer sam bio bolestan prije nje i nisam bio na treningu dan prije pa nemam dojam te pripreme utakmice. Nadao sam se da ću dobiti barem jednu loptu, priliku. Sporo su se vraćali u obranu, desni bek je malo 'zaspao' i ostao je naprijed, a ja sam dobio loptu od Niksija i povukao. Želio sam mu dati što mirniju loptu, da ne odskače. Tek smo kasnije postali svjesni da smo pobijedili Brazil. U raspucavanju sam mislio pucati po sredini, ali su me Vlašić i Majer 'zeznuli' jer su i oni pucali po sredni pa sam se odlučio na jaki udarac u kut", rekao je Oršić i dodatno se dotaknuo spomenute predstave:

"Mislim da će biti zanimljiva. Moram priznati da nikad nisam bio u kazalištu, to je katastrofa, žena mi je govorila da odemo u Ludu kuću, ali obećavam da ću krenuti. Volio bih stvarno pogledati ovu predstavu da vidim kako će to izgledati".

Između izjava Brune Petkovića i Mislava Oršića, protagonista raspucavanja tog 9. prosinca 2022., te protagonista predstave Raspucavanje, glumci Jakov Jozić, Jan Novosel i Roko Raguž izveli su uvodni dio predstave čime su potvrdili da je riječ o jednom vrlo inovativnom i humorističnom djelu koje neće biti interesantne samo za osnovnoškolce, kojima je inicijalno namijenjena, već i sve ostale koji su zainteresirani za sport, ali su bave problemom diskriminacije u društvu...

Kazališni projekt za mlade Raspucavanje nastao je suradnji HNS-a i umjetničke organizacije Lutkarsko kazalište Lutonjica Toporko.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaBruno PetkovićMislav Oršić

Ostale Vijesti