Frank Hoermann/DPA
Frank Hoermann/DPA

Pep i Hrvati: Modrić mu je bio tiha patnja, s Mandžom uvijek na rubu sukoba, a sad će imati dvojicu Vatrenih!?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 24.06.23. | 10:46

Trener aktualnih europskih prvaka dosad je u karijeri trenirao samo jednog hrvatskog igrača. I s njim imao intenzivan odnos

Hrvati su, dakle, top roba ovog ljeta na Etihadu, Pep Guardiola, nakon osvajanja europske i dvostruke engleske krune, želi dodatno usavrštii svoj, ionako ubitačan stroj. Mateo Kovačić dugo mu je bio želja, već iz nekih ranijih priča, ali sad ga je uspio dovesti. I točno je znao zašto mu treba Mateo. Za probijanje suparničkih linija, za novu dimenziju u igri. A dok je Mateo već u Manchesteru i čeka se samo službena objava, Guardiola radi na još jednom transferu, sljedeća je meta Joško Gvardiol. Sve se zna već i o tom potencijalnom transferu, Joško je, navodno, već dogovorio svoje uvjete s klubom, čeka se sad dogovor Cityja i Leipziga.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako je Guardiola već dugo na najvećoj sceni i jedan od najboljih trenera u povijesti, iako su istovremeno hrvatski nogometaši već godinama također u svjetskom vrhu i uvijek traženi, zanimljivo je da je Katalonac dosad trenirao samo jednog Hrvata. I to, da tako kažemo, ne svojom voljom. Riječ je o Mariju Mandžukiću, kojega je Guardiola zatekao u Bayernu i s kojim nije imao baš idealan odnos. Od starta nisu baš 'kliknuli', bio je taj odnos često i na rubu sukoba, na kraju je Mandžo napustio Bayern. Između ostalog i zbog Guardiole. U knjizi "Herr Pep' u kojoj Guardiola priča o svojem razdoblju u Bayernu, dotaknuo se upravo i tog odnosa s Mandžukićem.

'Već nakon dva tjedna Guardiola je cijenio zbog trkačkih sposobnosti, borbenosti i pritiska na protivnike. No, njegova agresija imala je i loše strane. Kada god je na treningu došlo do iskričavih situacija, vrlo često je Mandžukić bio u središtu svega. Guardiola i njegovo osoblje nisu sumnjali u Mandžukićeve nogometno znanje, nego u karakter.', prepričava autor, a onda ističe Guardiolino mišljenje.

"S Mandžukićem uvijek morate biti na oprezu. Naš odnos je u manje od dva mjeseca od poštovanja i podrške prerastao u nešto negativno. Ako bi Götze dobio prednost, Mario bi postao hladan i nezainteresiran. Na početku smo imali napeti preliminarni razgovor. Nismo počeli dobro, od prvog dana vidjelo se da nećemo biti prijatelji, da među nama nema kemije. Ali, kažem vam i da ne postoji bolji od njega, nitko ne može toliko raditi, slomiti protivnika i davati sve od sebe na terenu. U karijeri nisam imao centralnog napadača poput njega.", rekao je Guardiola u knjizi.

Ostao je Mandžukić dosad jedini Hrvat pod Pepovom palicom, iako je poznato da je Guardiola više puta želio dovesti Luku Modrića. Što i nije čudno. Još dok je bio u Barceloni, u prvoj zlatnoj eri svoje karijere, Guardiola je želi dovesti Luku iz Dinama. Znate onu priču da je Modrić već imao na sebi Cruyffov dres s brojem 14 i da se odlazak u Barcu činio vrlo izvjesnim. No, Lukina je karijera otišla drugim smjerom, a pričalo se da ga je Guardiola htio i u Bayernu, dok Modrić još nije imao ovakav, božanski status u Realu. No, tada je Modrićev ugled rastao, postajao je sve biti među Blancosima, nije im padalo napamet pustiti ga, pogotovo ne Guardioli. Tako da Guardiola i Modrić nikad nisu radili zajedno, a Guardiola nikad u svoj klub nije doveo hrvatskog igrača. Ivana Rakitića, primjerice, nije dočekao u Barceloni.

A sad bi mogao imati dvojicu, obojicu po vlastitoj želji. Mateo Kovačić već 'traži stan' u Manchesteru, na redu je Joško Gvardiol!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Pep GuardiolaMario MandžukićLuka ModrićJoško GvardiolMateo KovačićIvan Rakitić

Ostale Vijesti