Sannin Strukić/Pixsell
Sannin Strukić/Pixsell

Sve je počelo prije četiri godine: "Gdje sam ja od Guardiole, puno toga još moram napraviti!"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 24.06.23. | 09:30

Hrvatski reprezentativac blizu je potpisa za City, a mi smo se razgovora s prvih Dinamovih priprema, na kojima je sve oduševio

Nenad Bjelica te je 2019. spremao je momčad, koja je prezimila u Europi, za napad na Ligu prvaka. U Moravskim toplicama svjedočili smo drami oko mogućeg transfera Dominika Livakovića u Montpellier, bilo je blizu, Livaković na iglama, na kraju su i on i Dinamo tu ponudu odbili. Istovremeno, otišao je, na sporedni izlaz, Amir Rrahmani u Veronu, Bjelica je već vodio sitne 'ratove' s klupskom Upravom oko pojačanja, a na pripremama je zasjao golobradi mladić, široj javnosti dotad uglavnom nepoznat. Joško Gvardiol oduševio je tada sve u Dinamovoj ekspediciji, suigrače, Bjelicu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"On će sigurno ostati s nama i dobiti minute kad se ukaže prilika. Stvarno je riječ o jako talentiranom dečku.", kazao je tada Bjelica i doista mu koji mjesec kasnije i dao šansu u prvoj momčadi. Znate ono kad je Gvardiol zabio zaprešićkom Interu i otišao kući tramvajem. Međutim, nije Gvardiol bio zanimljiv samo zbog toga što je prikazao na pripremama, točno u ovo doba prije četiri godine, već i zbog sličnost imena i prezimena sa slavnim trenerom. Da je Josep Guardiola Hrvat, zvao bi se Josip (Joško) Gvardiol, ili da je Joško Katalonac bio bi Pep Guardiola. U jednom od prvih intervjua, tada za Sportske novosti, pričali smo o svemu, još je bio malo samozatajan, osmijeh nije silazio s lica, da malo razbijemo tremu pitali smo jesu li ga ikad zvali Pep, upravo zbog prezimena.

"Hehe, znali su me neki tako zvati.", kazao je sramežljivo. Naravno, uslijedilo je drugo pitanje, nadovezali smo se na Guardiolu.

"Tko zna, možda ti jednom bude trener?"

"Ma ne razmišljam o tome. Gdje sam ja još od toga da mi Guardiola bude trener, puno toga još moram napraviti da dođem do toga. Pa ovo su mi tek prve seniorske pripreme."

No, koliko god u tom trenutku to pitanje izgledalo onako, više šaljivo nego ozbiljno, bilo je jasno svima koji su ga tada gledali i već neko vrijeme pratili da bi Joško jednog dana morao doći barem blizu tih razina. Ako sve bude normalno, ako bude zdravlja, ako ga ne prebaci pamet. I, evo, točno četiri godine nakon tog razgovora, točno četiri godine otkad je rekao da je još daleko od Guardiole i da još puno toga mora napraviti da bi stigao u te nogometne sfere, Joško Gvardiol je na korak do potpisa za - Guardiolu. Tada je imao 17 godina, vjerojatno ni sam nije mislio da će već s 21 godinom biti na pragu suradnje sa svojim (prez)imenjakom u dresu aktualnog europskog prvaka i da će se o njemu govoriti kao o najskupljem braniču u povijesti.

Pričao je tada, prije četiri godine u Moravskim toplicama, kako mu je uzor van Dijk, smješkao se na upadice da bi ga jednog dana mogao nadmašiti, uopće nije niti pričati o takvim stvarima, o sebi kao jednom od najboljih stopera svijeta. Pa, iako nitko nije sumnjao da će postati pravi igrač, iako su svi govorili da u Gvardiolu doista vide reprezentativca najkasnije s 20 godina, malotko je ipak mislio da će već s 21, kad mnogi njegovi vršnjaci tek zakoračuju u pravi seniorski nogomet, on biti pred potpisom za City, na inzistiranje Pepa Guardiole i pred statusom najskupljeg stopera svijeta u povijesti.

Dakle, prema svim informacijama, Gvardiol je odavno dao svoj pristanak za transfer u City, dogovorio osobne uvjete s klubom, a sad se čeka dogovor Cityja i Leipziga. Koji je, navodno, vrlo blizu, Leipzig, dakako, želi da transfer bude preko 100 milijuna, da Joško uistinu bude najskuplji branič u povijesti. Kad se sjetimo te priče otprije četiri godine, kad smo o suradnji Guardiole i Gvardiola govorili onako, više u šali i njegovih riječi kako je još uvijek daleko od toga, da mora još puno raditi da bi o tome uopće i mogao razmišljati. Sad je bliži nego ikad, priča o najboljem treneru današnjice i najskupljem stoperu u povijesti, koji se slično zovu i gotovo jednako prezivaju, polako se bliži raspletu prvog dijela. Jer, onaj drugi, koji će pričati o novih trofejima i potvrdi klase, tek bi trebao uslijediti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Joško GvardiolGNK DinamoNenad BjelicaPep GuardiolaManchester City

Ostale Vijesti