DANIEL MIHAILESCU/Action Images
DANIEL MIHAILESCU/Action Images

Pandev postao drugi najstariji strijelac na Euru, ali rođeni Splićanin je i dalje na vrhu

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 13.06.21. | 21:36

Legenda Sjeverne Makedonije debitirala je za zemlju gdje 'vječno sunce sja' prije 20 godina.

Sjeverna Makedonija ipak nije uspjela ostvariti mini senzaciju u svojoj prvoj utakmici u povijesti na nekom velikom natjecanju. Austrija je slavila rezultatom 3:1, a utakmica je bila u egalu sve do same završnice. Prvo je Gregoritsch u 78. minuti zabio za 2:1, a bi onda točku na i stavio stasiti napadač srpskih korijena, Marko Arnautović.

Austrija je bila bolja tokom svih 90 minuta. Teško je što spočitati izabranicima Igora Angelovskog, borili su se koliko su mogli, ali ona granitna obrana s kojom su na kraju i izborili plasman na Euro danas nije bila uvjerljiva kao inače.

No, dugo su bili 'u igri', a jedini pogodak za Sjevernu Makedoniju postigao je ujedno i njihov najveći nogometaš u povijesti, Goran Pandev.

Svoj prvi nastup za reprezentaciju Pandev je upisao davne 2001. godine. Dogodilo se to 6. svibnja u Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Turske (3:3). Srećko Katanec bio je čovjek koji mu je prvi ukazao povjerenje. I nije pogriješio.

Kad su izborili plasman ne Euro, suigrači iz reprezentacije bacali su Pandeva u zrak. Slavili su svojeg vođu i kapetana, a on im je za tu čast uzvratio danas.

Zabio je Pandev na Euru. Morao je, ne bi bilo pošteno da je to bio netko drugi.

Ta 24. minuta zauvijek će ostati zapisana zlatnim slovima u povijene knjige nogometa u Sjevernoj Makedoniji, a malo je nedostajalo da se ista stvar može reći i za povijesne knjige europskog nogometa.

Naime, s 37 godina i 321 dana, Pandev je postao drugi najstariji strijelac u povijesti Eura. Ispred njega je samo jedan Kaštelanin (Kaštel Novi), Ivica Vastić, koji je 2008. godine zabio za Austriju s 38 godina i 257 dana. Vastić je taj pogodak postigao u 93. minuti za remi protiv Poljske, a njime je osigurao Austriji jedini bod u Skupini B. Između ostalog, tamo je bila i Hrvatska, koja je Austriju pobijedila u prvom kolu minimalnim rezultatom.

Pred Pandevom i Sjevernom Makedonijom su još dvije utakmice. Nizozemska i Ukrajina su na papiru 'jače', ali to ne znači ništa. Na valu nacionalnog zanosa, Makedonci možda i mogu do neke nove senzacije. Uostalom, zar to ne bi bilo svima drago, tko to ne voli 'autsajdera'?

A Pandev, koji je dugi niz godina bio 'autsajeder', u poznim je igračkim godinama dobio priznanje da se na njega gleda kao veliku zvijezdu. Napokon…



Tagovi

Goran PandevEUROEuro 2020Euro 2021MakedonijaMakedonska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti