OZREN MARŠIĆ: Kako su Bog i odvjetnici spasili karijere zvijezda Hajduka i Dinama

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 12.02.18. | 08:35

Nakon dvomjesečne stanke vratila se Prva HNL, a naš kolumnist je današnji tekst posvetio junacima kola.

Znam da će sad biti puno onih, koji će me čudno gledati kada spomenem poveznicu između Boga i odvjetnika. Naravno, da nemaju nikakve povezanosti, ovi drugi su čak bliži onom dijelu kršćanstva u kojem se spominje oganj. A još manje, mislite, imaju veze s Hrvatskom nogometnom ligom, koja nas ponovno uveseljava. Blatnjavi tereni su bili, o tome sam pisao ili kako reče Hajdukov kapetan Zoran Nižić nakon utakmice u Vinkovcima "u životu nisam igrao na gorem terenu". Travnjak nije spominjao. Meni su start obilježila dva 26-godišnjaka, svaki sa svojom nogometnom, samim tim i životnom kalvarijom. O Francku Ohandzi i Arijanu Ademiju je riječ, važnim pokretačima Dinama i Hajduka kojima je od jeseni 2015. godine bila ugrožena karijera. Svakom na svoj način. Ohandzu je, prema vlastitom svjedočenju, od ozljede i operacije nakon koje mu je karijera bila upitna spasila vjera u Boga i molitva.

"Otišao sam u Kamerun i molio s obitelji. Danima sam se molio Bogu, počeo trenirati i bol u koljenu je nestala", objašnjavao je Ohandza kada se nakon gotovo godinu dana vratio nogometu.

Njegova ozljeda je bila, blago rečena, mistična. Obilazio je stručnjake po Europi, ali pomoći nije bilo. Vratio se Ohandza, igrao toplo-hladno, bio pričuva, mučio se s problemima oko mišića. Da bi, nakon napokon odrađenih priprema bez ozljede, eksplodirao sada u Vinkovcima, uvalio Cibaliji dva gola. Ma, kakva gola, to su bile golčine. Bio je to onaj Frane Zolja, koji je ljeta 2015. godine naprečac osvojio splitsku publiku. I natjerao Zdravka Mamića, koji je Ohandzu imao pod ugovorom, ali ga dao na posudbu u Sesvete, da luduje zbog toga što je Kamerunac završio u Hajduku. Bilo je raznih pričao o tome kako se svemogućem Mamiću dogodila takva greška, ali najbliža istini je ona da nije dobro procijenio koga ima pod ugovorom tamo na posudbi u drugoligašu. Ohandza je protiv Cibalije pružio nevjerojatnu predstavu, djelovao je kao igrač s nekog drugog planeta. A sada se Mario Branco nervozno meškolji, Ohandzi ugovor istječe na ljeto, oko novog ništa nije dogovoreno. Ohandza, junak rekordne pobjede od 5:0, samo će lakonski mahnuti i reći "moj agent je u kontaktu s ljudima iz Hajduka i vjerujem da će biti dobrih vijesti". Inače, sjećanja radi, na gostujućih 5:0 Hajduk je čekao više od sedam godina, posljednji put takvim rezultatom slavio je u gostima 14. kolovoza 2010. Tog ljeta strijelci za bijele u Zaprešiću protiv Intera bili su Anas Sharbini, Ante Vukušić (2), Duje Čop i Marin Tomasov.

Dakle, Ohandza je zdrav, zabija, sretan je i nasmijan. Baš kao i Adrijan Ademi, Dinamov kapetan, koji je dva puta poentirao u Osijeku. Zagrepčani su razmontirali Osijek, bilo je 4:0, domaćini su tek kozmetički ublažili poraz, a ovo su bili prvi golovi Ademija u prvenstvu otkako se vratio. Njegovu karijeru spasili su odvjetnici, tamo u listopadu 2015. godine odigrao je dvoboj protiv Intera i krenula je afera doping. Četiri godine suspenzije dobio je Ademi, uvjeravao sve oko sebe da je nedužan, ali malo tko mu je vjerovao. A i tko bi, rijetki su su priznali "jesam, ali što ću, ulovilo me". Ali, Ademi je bio uporan, u nijednom trenutku nije sumnjao u sebe. I dok je trenirao igrajući mali nogomet s rekreativcima, trčao i bavio se padelom (popularni španjolski sport sličan tenisu i squashu što ga je u Hrvatsku uveo Janko Janković, nap.a.) vjerovao je da će vrlo brzo zaigrati, prkosio onima, koji su pričali "nikada se taj neće vratiti". I bi tako, kazna je prepolovljena, nevini Ademi jesenas se vratio na travnjake, a sada nakon odrađenih priprema pokazao da je Dinamo ove zime dobio veliko pojačanje na koje nije potrošeno ni kune za kupovinu.

"Da je oslobođen onda bi imao pravo na veliku odštetu. Ovako ispada da je kažnjen tek tako", objašnjavali su stručnjaci.

Puno je bilo onih, koji su dvojili kakav će se Ademi vratiti. A u Osijeku se vidjelo da je isti kao i prije - pravi.

Sada se Ohandza i Ademi imaju sučeliti u velikom derbiju na Maksimiru u kojem će predvoditi Dinamo i Hajduk. Odavno s većim užitkom nisam čekao neki derbi kao ovaj. Ne zbog nade da će Hajduk pobijediti i ostaviti prvenstvo otvorenim. Već zbog toga da vidim kako će utakmicu u nedjelju u 15 sati odigrati dva mlada, odlična trenera Mario Cvitanović i Željko Kopić. Njima ću se baviti sljedeći ponedjeljak. Živjeli, uživajte u derbiju!

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Ozren MaršićArijan AdemiFranck Ohandzaizdvajamokolumna

Ostale Vijesti