Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Ovo je vizija novog sportskog direktora: "Igrači iz HNL-a su preskupi, u Francuskoj najpovoljniji! Ali, nećemo se krcati strancima"

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 19.03.24. | 13:00

Marko Marić, od ponedjeljka je v.d. sportskog direktora Dinama. S Marićem smo razgovarali ljetos, kad je tek došao u klub te nam iznio svoju viziju. Hoće li raditi u skladu s tim idejama?

Da je u nogometu najteže pronaći sportskog direktora vrlo zorno dokazuje Dinamov primjer. Modri ga nisu imali više od pola godine, stalna je to bila tema, u Maksimiru su mislili da mogu bez njega, što je notorni promašaj. Velimir Zajec, po dolaku na predsjedničko mjesto, odmah je kazao da je sportski direktor prioritet, da klub kao što je Dinamo mora imati osobu zaduženu za taj sektor i taj dio posla. Mnogi su, možda, očekivali da Zajec već ima spremno neko konkretno ime, spominjao se u tom kontekstu i Zvonimir Boban, možda neki inozemni adut ili već prokušano hrvatsko ime. No, kažemo, naći profil pravog sportskog direktora nije lako, Dinamo nije imao takvo rješenje i Zajec se odlučio za Marka Marića.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dosadašnji šef Škole, odnosno Voditelj programa razvoja mlađih uzrasta, od ponedjeljka i odluke Izvršnog odbora postao je v.d sportskog direktora. Nema roka, nema uvjeta, dobio je priliku, ako je iskoristi, izgubit će taj prefiks v.d.

Marko Marić došao je u Dinamo prošlog ljeta, kao suradnik Darija Šimića. Na glasu kao čovjek širokih nogometnih pogleda, bogatog znanja, poliglot, a k tome i bivši Dinamov igrač, među mnogima omiljen i od mnogih hvaljen, došao je kako bi 'sredio' nogometnu Školu. Iako je tada, u cajtnotu i kaosu u kojemu se Dinamo nalazio bio i desna ruka Šimiću i Igoru Bišćanu u skautingu i pronalasku igrača za prvu momčad.

"Sportski direktor sigurnio nisam i te funkcije nema. Dario me zvao krajem travnja da bi trebao nekoga tko će mu biti desna ruka i pomoći mu u sastavljanju Dinamove Škole, ali i oko prve momčadi. Ja ću se 90 posto baviti Školom, a ostatak vremena pomagati oko prve momčadi.", kazao nam je Marko Marić u intervjuu za Germanijak na pripremama u Brdu kod Kranja prošloga lipnja. Sjedili smo gotovo dva sata, raspravljali o nogometu, slušali Marićeve ideje i poglede, s nekima se složili, s drugima ne. No, Marić jest u godinu dana počeo restrukturirati Školu, zaustavljen jest očiti pad, Dinamo je uvjerljivo prvi i među juniorima i kadetima, ali, naravno, ima tu još puno posla da bi se Škola vratila na staro.

"Mislim da nije problem, nego najbolja moguća stvar za hrvatski nogomet, da nisu svi najveći talenti u Dinamu. Zapravo je to alibi da svi igrači imaju ugovor, da pokupiš sve najbolje. Ti moraš biti fokusiran, ne možeš razvijati pet igrača na određenoj poziciji, razvijaš onog koji je najbolji, a ne da u strahu od greške pokupiš sve. Ako oslabiš sve druge, neće se igrači razvijati. Po meni, nije dobro da svi najbolji igrači dođu u Dinamo. Stvar je u tome da ne možeš razvijati 30 igrača istoj poziciji, nego ti jedan ili dva trebaju biti u fokusu i da mogu što ranije igrati za seniore. Što da su svi bili u Dinamu u godinu ili dvije razlike? Stojković, Baturina, Ivanušec, Majer, Kačavenda... gdje bi igrali? Najbolje je da nekoga pokloniš nekome i imaš pravo prvokupa, to bi bio idealan model", govorio je tada Marić.

Možda mu nije najbolja referenca što je sudjelovao, vrlo aktivno, u tom ljetnom prijelaznom roku, koji je uglavnom označen promašenim. Međutim, nije tada odlučivao, nije bio sportski direktor, već tek pomoć Šimiću i Bišćanu. Njegova je ideja bio Alžirac Titraoui, koji je pao na liječničkom pregledu i oko toga je bilo puno polemika unutar kluba, Marić je bio veliki zagovornik dolaska mladog Alžirca, za kojega je tvrdio da je veliki potencijal, odličan središnji vezni. Titraoui je ostao u Alžiru, igra uglavnom standardno, zabio je sedam golova ove sezone, a spominjao se u kontekstu odlaska u francuski Ligue 1. Vidjet ćemo na ljeto, hoće li Titraoui doista završiti u Francuskoj. Marić je jako hvalio i Maximea Bernauera, rekavši da je pravi stoper za Dinamo, ali da mu treba određeno vrijeme za prilagodbu. I inače je Marić 'obožavatelj' francuskog nogometa, naglasio je i tada da bi se Dinamo trebao okrenuti tom tržištu, što je klub, na neki način, i učinio.

"Znam da su apetiti čelnika klubova u Hrvatskoj veliki i to je u redu, ali onda isforsiraju da igrači odu van i mnogi od njih ne uspiju. Zar nije bolje da dođu u Dinamo pa zaradiš još više od nekog idućeg transfera? Moramo biti realni, nije normalno da Dinamo kupi igrača iz HNL-a za pet-šest milijuna. Tvoja investicija je sedam-osam, ako sve funkcionira i prodaš ga za 10, to je zarada od 20 posto. Uz toliko rizika da igrač ne uspije, premalo", pričao je Marić u tom intervjuu. Pitali smo ga tada, znači li to da Dinamo ne treba više dovoditi najbolje igrače iz HNL-a?

"Da samo budemo načisto, nisam ja taj koji odlučuje, to je moje razmišljanje. Ali, gledajte usporedbu s Francuskom. To je najbolje tržište omjera cijene i kvalitete. Velika je konkurencija i igrač koji igra u trećoj ligi prošao je školu Lillea, ali je bilo premalo prostora da se nije mogao razvijati dalje i igrati u trećoj ligi. No, on nije puno slabiji ili nije uopće od nekoga tko igra u Ligue 1. Nije želja nakrcati svlačionicu strancima, iako je jako puno igrača vani, koji su jeftiniji nego oni iz HNL-a. Ali, nije poanta razvoja nogometa sad sve kupiti! Dinamo neće nikad nikad biti kupac, Dinamo je klub koji razvija igrače. Ali, dat ću vam primjer odnosa cijena. Jedan igrač koji igra Ligu prvaka, šest godina u Francuskoj, njegova je cijena 2-2,5 milijuna eura, ima 50 utakmica za reprezentaciju! Kod nas, netko odigra u HNL-u 10 utakmica i vrijedi dva milijuna", vizija je Marka Marića, koji tada nije odlučivao.

Ali, sad će odlučivati, odnosno suodlučivati i pripremati jedan od najvažnijih prijelaznih rokova dosad, u kojemu se Dinamo mora 'repozicionirati', restartati, osvježiti. Marko Marić dobio je u ruke ključni dio kluba, sportski sektor, vodit će paralelno i Školu. Velika prilika, veliki izazov, ali i velika odgovornost!



Tagovi

Marko MarićGNK DinamoSergej JakirovićVelimir ZajecHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti