Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Ovo je prijedlog Statuta koji ne želi Barišić: Dva kandidata za predsjednika, za privatizaciju - referendum!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 05.09.23. | 16:45

U javnost su BBB-i pustili prijedlog novog Dinamova Statuta, koji bi trebao biti izglasan na Skupštini, iako je aktualni predsjednik kluba najavio da se to neće dogoditi

Dosta je bure i komentara izazvala informacija, koju ste prvo mogli čitati na Germanijaku, da je Dinamov predsjednik Mirko Barišić, na zadnjoj sjednici radne skupine za Statut poručio da usvajanje novog klupskog Statuta neće biti na dnevnom redu iduće Skupštine. Koja bi se trebala održati krajem mjeseca. Prijedlog novog Statuta na Barišićevu je stolu već više od tri tjedna, usvajanje novog klupskog 'Ustava' bio je jedan od temeljnih zadataka i ciljeva klupskog vodstva nakon čuvene Skupštine u ožujku, a onda je Barišićeva najava uzburkala prividnu slogu oko kluba.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Jer, svatko to tumači na svoj način pa se priča i o mogućoj novoj koaliciji Barišićeve i Zorićeve (tzv. mamićevce) struje, kojom bi aktualni predsjednik 'preveslao' navijače i izglasavanje novog Statuta, koji tim navijačima, odnosno članovima, daje pravo da imaju mnogo veći utjecaj na klupsku politiku. I sumnja se da se igraju razne zakulisne igre. Vrlo brzo je stigao odgovor Bad Blue Boysa, koji su, ukratko, poručili: "Gospodin Barišić je pogazio svoju riječ...". I sad je u javnosrt procurio prijedlog Statuta, taj koji Mirko Barišić ne želi. ili nevoljko želi uvrstiti na dnevni red Skupštine u tom obliku.

A što piše u prijedlogu novog Statuta, koji je Barišić potpisao, a onda se predomislio? Navest ćemo neke članke i stavke. Dakle, GNK Dinamo između ostaloga 'može podržavati mušku, žensku i veteransku nogometnu ekipu, futsal ekipu te ostale varijacije s ciljem razvoja i popularizacije nogometnog sporta', što otvara vrata kasnijoj tijesnoj suradnji s Futsal Dinamom. No, to je tek usputni detalj, ali ono što svakako upada u oči, a što možda nije po volji nekih aktualnih klupskih čimbenika jest članak 6, koji glasi:

"O promjeni imena, grba, boje, lokacije stadiona, preoblikovanja, pripajanja, spajanja ili podjele Kluba i dobrovoljnog prestanka rada Kluba saziva se obvezujući referundum svih punoljetnih i poslovno sposobnih članova Kluba, tako da na njemu mora sudjelovati najmanje 70% članova Kluba s pravom glasa, a odlučuje se običnom većinom. Referundum svih članova kluba mora sazvati Predsjednik kluba."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dakle, svatko bi i pomislio krenuti u bilokakvu privatizaciju, a navodno takvih ima i danas u Dinamu, morao bi dobiti podršku većine na referendumu članova kluba, na koji bi moralo izaći barem 70% članova. Taj bi članak spriječio i da bi u budućnosti neki potencijalni novi vlasnik mogao svojevoljno promijeniti ime, grb, čak i lokaciju stadiona, kao što rade mnogi vlasnici klubova u svijetu. E sad, jesu li to stvari, koje su možda zasmetale odrfeđenim ljudima u klubu?

Ili je problem u prijedlogu formiranja klupskih tijela? Kao što smo već pisali Skupština bi imala 60 članova, 28 iz redova članova izabranih na izborima, 28 bi predlagao Izvršni odbor, tri bi predstavnici najjačih sponzora u tom trenutku, a jedan bi bio predstavnik Grada. Skupština bi se birala kroz dvije izborne jedinice. Izbori u općoj izbornij jedinici, to je taj neposredni izbor članova. Svi punoljetni i poslovno sposobni (bez uvjetovanja duljine članstva) glasovali bi za izborne liste, od kojih svaka ima nositelja liste, a ona koja dobije najviše glasova ušla bi u kompletna u Skupštinu. Drugu izbornu jedinici čini izborna lista Izvršnog odbora za koju se mogu kandidirati svi punoljetni i poslovno sposobni članovi kluba. A onda Izvršni odbor sastavlja listu od 28 Skupštinara. Nositelji tih dviju lista su ujedno i kandidati za predsjednika kluba, kojega izabire Skupština. Predsjednik kluba bira dopredsjednika, koji ga mijenja dok ne može obnašati funkciju, predsjednik kluba je ujedno i predsjednik Izvršnog odbora- To tijelo imalo bi 11 članova i u njega bi šest članova Skupštine imenovao predsjednik kluba, dok bi ostala četiri imenovao nositelj one druge skupštinarske liste, koji nije izabran za predsjednika. Svi članovi IO-a bili bi i članovi Skupštine, ali članovi NO-a to ne bi smjeli biti.

Spomenimo i da po ovom prijedlogu igrači, trener i zaposlenici kluba više ne bi mogli biti članovi Skupštine dok su god u tom statusu, dok bi Upravu kluba činili predsjednik Uprave i još dva do četiri člana, koje bira Izvršni odbor kluba. Zanimljiva je stvar u prijedlogu Statuta da bi Uprava samostalno mogla sklapati pravne poslove do iznosa od tri milijuna eura, ta sveko preko toga trebala bi joj suglasnost Izvršnog odbora...


Prijedlog Statuta možete preuzeti i pročitati OVDJE (link je važeći sedam dana).



 


Tagovi

GNK DinamoStatut GNK DinamoSkupština GNK DinamoMirko Barišić

Ostale Vijesti