Ovih deset klubova je najviše potrošilo u siječanjskom prijelaznom roku

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 07.02.20. | 10:50

Iznenađujuće ime na vrhu.

Opće je poznato da siječanjski prijelazni rok nije glavni period kada se europski nogometni klubovi pojačavaju kada je kadar u pitanju. Usred sezone nema smisla raditi 'rebuilding' ukoliko je on potreban, stoga se na zimu uglavnom pokušava nadomjestiti eventualno ozlijeđene igrače ili pak osnažiti klupu kako bi izdržali sezonu do kraja na različitim frontovima.

Ipak, minulog prijelaznog roka najmanje su trgovali velikani. U top 10 nalaze se Tottenham na posljednjem mjestu sa 34 i pol milijuna potrošenih eura na Bergwijna i Gedsona Fernandesa, dok je Juventus sedmi s pola milijuna više utrošenog novca od Spursa. Djean Kuluševski plaćen je 35 milijuna eura Parmi, a između njih su se ugurali brazilski Flamengo (34,55 milijuna eura) i Bayer Leverkusen koji je potrošio kao i Stara dama.

Na šestom mjestu je Lyon koji je zbog ozljeda Memphisa Depaya i Jeffa Reine-Adelaidea morao intervenirati na tržištu. Oni su tako u svoje redove doveli Brunu Guimaraesa iz Athletico Paranaensea za 20 milijuna eura, a osam milijuna manje plaćen je Tino Kadewere iz Le Havrea. Na posudbu je uz opciju otkupa još doveden Karl Toko Ekambi iz Villarreala za četiri milijiuna eura, dok je Camilo došao iz Ponte Prete za dva milijuna.

Sveukupno je riječ o 38 milijuna potrošenih eura, a dva i pol više uložio je Espanyol na petom mjestu. U 'drugi klub Katalonije' dovedeni su Befncini Raul de Tomas (20 mil. eura), Adrian Embarba (10 mil.) iz Raya, Getafeov Leandro Cabrera (9 mil.) i Oier Olazabal iz Levantea za milijun i pol eura.

Na četvrtom mjestu nalazi se Manchester United s 55 milijuna uplaćenih eura Sportingu za Brunu Fernandesa, s tim da se taj iznos može popeti i do 80 milijuna s raznim bonusima koji bi trebali doći narednih sezona, ukoliko se ispune.

Treći najveći potrošač je Monaco sa 60 milijuna eura utrošenih ove zime. Za te novce doveli su pet nogometaša. Najskuplje  pojačanje stiglo je iz Bordeauxa, a riječ je o 20-godišnjem Aurelienu Tchouameniju koji je stigao za 18 milijuna eura, a tri manje plaćen je godinu stariji Strabourgov veznjak Youssof Fofana. Za Partizanovog Strahinju Pavlovića i Auxerreovog Jeana Marcelina dali su po deset milijuna eura, dok je Legijin golman Radoslaw Majecki stigao za sedam milijuna eura.

Iako se nije to očekivalo na početku 2020. godine, Napoli je stigao na drugo mjesto po potrošenom novcu sa 65 i pol milijuna eura za pet igrača. Najskuplje plaćen je Stanislav Lobotka za kojega je Celta inkasirala 20 milijuna eura. Tri manje koštao je SPAL-ov napadač Andrea Petagna, dok je nekadašnji Dinamov stoper Amir Rrahmani došao za 14 milijuna eura. Leipzig je od prodaje Diega Demmea Napolitancima utržio 12 milijuna eura, dok je Inter za Mattea Politana dobio dva i pol milijuna (samo za posudbu, potom na ljeto slijedi otkup).

Na kraju dolazimo do kluba koji se poprilično isprsio ove zime, a riječ je o berlinskoj Herthi. Novi vlasnik Lars Windhorst, prema određenim napisima u prosincu imao je spremnih 200 milijuna eura (?!) za uložiti u igrački kadar ove zime, ali na kraju se berlinski navijači moraju zadovoljiti sa sumom od 76 milijuna eura i četiri poprilično dobra pojačanja.

Najveća odšteta plaćena je za Lucasa Tousarta. Lyon je dobio 25 milijuna eura za ovog defanzivnog veznjaka, dok je tri manje utržio Milan za Krzysztofa Piateka. Jedno od najboljih pojačanja mogao bi se pokazati Matheus Cunha koji je plaćen Leipzigu 18 milijuna eura, a drugoligaš Stuttgart dobio je 11 milijuna eura za Santiaga Ascacibara.

1. Hertha Berlin – 76 milijuna eura

2. Napoli - 65,5 milijuna eura

3. Monaco – 60 milijuna eura

4. Manchester United – 55 milijuna eura

5. Espanyol – 40,5 milijuna eura

6. Lyon – 38 milijuna eura

7. Juventus – 35 milijuna eura

8. Bayer Leverkusen – 35 milijuna eura

9. Flamengo – 34,55 milijuna eura

10. Tottenham – 34,5 milijuna eura

*(Podaci preuzeti s Transfermarkta)

 (Foto: Pixsell/ Reuters)


Tagovi

Santiago AscacibarMatheus CunhaLucas TousartMatteo PolitanoDiego DemmeAmir RrahmaniAndrea PetagnaStanislav LobotkaRadoslaw MajeckiJean MarcelinStrahinja PavlovićYoussouf FofanaAurelien TchoumeniBruno FernandesOier OlazabalLeandro CabreraAdrian EmbarbaRaul De TomasGedson FernandesSteven BergwijnDejan KuluševskiKrzysztof Piatek

Ostale Vijesti