Otac Estonac, majka Kazahstanka, a on Finac – bivši hokejaš s Osijekom traži probitak na veliku scenu

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 04.09.18. | 16:20

Zanimljiva ličnost u Gradskom vrtu.

U posljednjim satima ovoljetnog prijelaznog roka koji je okončan ovog vikenda, NK Osijek je doveo potencijalno veliko pojačanje.

Potencijalno, iz razloga što je riječ o 19-godišnjem mladiću koji se još nije dokazao na velikoj sceni, ali posjeduje sve predispozicije da to i ostvari. Njegovo ime je Timo Stavitski i trenutni je mladi reprezentativac Finske.

Od oca Nikolaja rođenog u Estoniji i majke Natalije iz Kazahstana, rođen je 1999. u gradu poznatom po velikanima finskog sporta. Grad Lahti sa juga države, 'darovao' je naciji imena poput skijaškog skakača Jannea Ahonena te najpoznatijeg nogometaša u povijesti ove nordijske države – Jarija Litmanena.

Njihovim stopama kani krenuti i Timo koji je svojedobno u isto vrijeme igrao nogomet i hokej – najpopularniji sport u domovini. S vremenom se opredijelio za nogomet, a dokaz da nije pogriješio u odluci da odustane od hokeja leži u činjenici da ga je Barcelona krajem prošle godine pozvala u kamp kao jednog od najperspektivnijih skandinavskih igrača.

Svoje prve nogometne korake ovaj primarno krilni igrač, koji zauzima desnu stranu terena, napravio je u Kyrkslattu iz Kirkkonummija. Ne znači vam puno ovo ime? Rijetkima bi značilo. Međutim, ubrzo je dobio poziv od omladinskog pogona jednog od najuspješnijih finskih klubova, HJK Helsinkija. Mladi reprezentativac Finske nije puno 'gubio vrijeme' na juniorski nogomet te je otišao u Klubi 04 gde je upisao prve seniorske minute 2016. godine, gdje ga je prepoznao prvoligaš RoPS iz Rovaniemija.

Stavitski je početkom ove godine, nakon odrađenog kampa, otišao iz finskog RoPS-a - za koji je postigao 3 pogotka u 29 utakmica - da bi pristupio redovima francuskog prvoligaša Caena. Klub iz Rovaniemija je inkasirao 600 tisuća eura u ovom transferu, a mladi Timo se pridružio Ivanu Santiniju u Ligue 1.

Sa 18 godina na svojim leđima debitirao je u gostujućoj pobjedi (0:2) Caena nad Bordeauxom, u kojoj je upravo Santini postigao pogodak iz jedanaesterca. Sveukupno je upisao 12 nastupa, uglavnom ulazeći s klupe za klub sa sjevera Francuske, upisavši jedan zgoditak u kupu protiv Metza.

Posljednji nastup u ovoj ligi 'petice' upisao je u prvom kolu protiv prvaka PSG-a, gdje je dobio 13 minuta.

Perspektivan mladić i potencijalno veliki dobitak za Osiječane koji su ga doveli na jednogodišnju posudbu. Što zna i umije moći će pokazati tek nakon reprezentativne stanke. Imat će, stoga, dovoljno vremena da se pripremi za 'hrvatsko krštenje' na Rujevici, gdje će 16. rujna igrati protiv Rijeke u 7. kolu Prve HNL.

ODIGRAJ Rijeka – Osijek

(Foto: nk-osijek.hr/official)


Tagovi

Timo Stavitski

Ostale Vijesti